skip to content
 
 
 
2014-12-17

Az Európai Parlament elvben támogatja Palesztina elismerését

Az Európai Parlament „elvben támogatja Palesztina államiságának elismerését és a két állam elvén alapuló megoldást, és hiszi, hogy ezeknek együtt kell járniuk a béketárgyalások előrehaladásávalˮ, fogalmaz egy szerdán elfogadott állásfoglalás. A közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos uniós diplomáciai erőfeszítések érdekében a Parlament elindítja a „Képviselők a békéértˮ kezdeményezést, amely európai parlamenti, valamint izraeli és palesztin parlament képviselőket ültetne egy asztalhoz.

Az öt képviselőcsoport által megfogalmazott állásfoglalást a Parlament 498 szavazattal, 88 ellenszavazat és 111 tartózkodás mellett fogadta el.

A Parlament „ismételten hangsúlyozza, hogy határozottan támogatja az 1967-es határokon nyugvó, két állam elvén alapuló megoldást, amelynek értelmében mindkét ország fővárosa Jeruzsálem, és amely szerint egy biztonságos Izrael Állam és egy független, demokratikus, területileg összefüggő és életképes Palesztin Állam békében és biztonságban él egymás mellett, az önrendelkezéshez való jog és a nemzetközi jog teljes körű tiszteletben tartása alapján."

A képviselők a leghatározottabban elítéltek minden erőszakot vagy terrorcselekményt.

A palesztin frakciók számolják fel belső ellentéteiket

A képviselők hangsúlyozták: meg kell szilárdítani a nemzeti konszenzuson alapuló palesztin kormány hatalmát, és le kell zárni a palesztin frakciók - többek között a Hamász- közötti ellentéteket.

Jogellenes telepek

Az állásfoglalás ismét leszögezi, hogy az izraeli telepek a nemzetközi szerződések értelmében jogellenesek. A képviselők felszólítják az Európai Uniót, hogy váljon valóban aktív szereplővé és közvetítővé a közel-keleti békefolyamatban, és felkérik az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy e célból segítse a közös uniós álláspont kialakítását.

Képviselők minden oldalról

A képviselők az uniós diplomáciai erőfeszítések kiegészítéseként, illetve a békefolyamat előmozdítása céljából elhatározták a „Képviselők a békéértˮ kezdeményezés elindítását. A kezdeményezés keretében európai parlamenti, valamint izraeli és palesztin képviselők folytatnának megbeszéléseket.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (a 2014.12.17-re kattintva)
A plenáris vita felvételről (2014.11.26.)

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu