skip to content
 
 
 
2015-12-14

Az ülés megnyitása: Schulz elnök üdvözli a párizsi klímamegállapodást

A Párizsban a hétvégén megszületett éghajlat-megállapodás „fordulópontot jelenthet a bolygónk számára" - mondta a Parlament elnöke, Martin Schulz, aki „globális, úttörő jellegű, és irányt mutató" egyezségről beszélt. Ugyanakkor hangsúlyozta: a megállapodást most a gyakorlatba is át kell ültetni.

A megállapodás globális, hiszen a világ minden állama elkötelezte magát az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett. Úttörő jellegű, mert elfogadta, hogy 2°C foknál is alacsonyabbra kell leszorítani a felmelegedést, és akár 1,5°C fokos korlátot is lehetségesnek tart. És irányt mutató, mert célja, hogy a Föld az évszázad második felében már ne bocsásson ki több üvegházhatású gázt, mint amennyivel meg is tud birkózni, fogalmazott a Parlament elnöke.

A megállapodás következményeképp alapjaiban megváltoznak energiatermelési és fogyasztási szokásaink, és ötévente őszintén szembe kell néznünk azzal, hogy mennyit haladtunk előre. Az Uniónak valóra kell váltania az éghajlatváltozás megfékezésével kapcsolatos, belső és külső vállalásait, mondta Schulz elnök.

A Parlament elnöke az intézmény nevében köszönetet mondott Miguel Arias Cañete biztosnak, Carole Dieschbourg luxemburgi környezetvédelmi miniszternek és az egész parlamenti tárgyalódelegációnak az erőfeszítéseikért, külön kiemelve a konferencia francia elnöksége és Laurent Fabius francia külügyminiszter szerepét. Schulz elnök hozzátette: szívesen látná Fabius minisztert januárban a Parlamentben, ahol a képviselőkkel megvitathatná a tárgyalások kimenetelét.

A plenáris ülésen zajló vita élőben követhető az EP Live és az EbS+ csatornákon.

Végső napirend-tervezet
Plenáris hírek
Élő közvetítés a plenáris ülésről (EuroparlTV)
Élő közvetítés a plenáris ülésről (EBS+)
Sajtótájékoztatók és más események élő közvetítése
Az Európai Parlament audiovizuális honlapja (angolul)