skip to content
 
 
 
2016-12-01

A képviselők támogatják az EU-USA bűnüldözési adatvédelmi megállapodást

A képviselők széles köre támogatta csütörtökön az EU-USA közötti a bűncselekmények megelőzése, kivizsgálása, felderítése és büntetőeljárás alá vonása céljából kezelt személyes adatok védelméről szóló megállapodást.

 A megállapodás magas, kötelező érvényű adatvédelmi előírásokat biztosít a rendőrség és a bűnüldözési hatóságok Atlanti-óceánon átnyúló adatcseréjéhez.

A megállapodás kiterjed minden személyes adat, úgy mint nevek, címek, vagy bűnügyi nyilvántartások átadására, cseréjére az EU és az USA között a bűncselekmények - beleértve a terrorizmust - megelőzéséhez, felderítéséhez, kivizsgálásához és büntetőeljárások lefolytatásához.

A jelentéstevő, Jan Phillipp Albrecht (zöldpárti, német) a szavazás után elmondta:  „A transzatlanti adatvédelem körvonalai tisztává válnak. A jövőben végre erős és kötelező érvényű előírások és erős állampolgári jogok állnak rendelkezésre az Atlanti-óceán mindkét oldalán a rendőrség és a bűnüldöző szervek közötti adatcserék esetében. Hat év tárgyalás után új szintre emeljük az adatvédelmet az USA-val. A polgárok alapvető jogai jobb védelmet kapnak majd, mint a jelenlegi alacsony előírások kölcsönös elismerésével történik.”

„A megállapodás nem ad új jogi alapot az adatok cseréjére, hanem a már most is törvényesen kicserélt adatokat védi. Az adatvédelmi hatóságok bármikor ellenőrizhetik a végrehajtást”, tette hozzá.

A megállapodás biztosítja majd az Atlanti-óceán mindkét partján a polgároknak a jogot:

- tájékoztatáshoz adatbiztonság megsértése esetén,

- a téves információk kiigazításához és

- bírósági jogorvoslathoz.

A megállapodás szabályozza a további adattovábbítást és a megőrzési időszakot is.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoportok által benyújtott javaslatokat, amelyek szerint az Európai Bíróságnak meg kellene vizsgálni a keretmegállapodás és az EU Szerződések összeegyeztethetőségét, leszavazták.

481 szavazattal, 75 ellenében és 88 tartózkodás mellett a Parlament zöld utat adott a Tanácsnak a végső döntés meghozatalához, amellyel megkötnék a nemzetközi megállapodást.

Háttér

Az Európai Parlament többszöri felszólítása után a Tanács 2010-ben felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy megkezdje a tárgyalásokat egy az Európai Unió és az USA közötti megállapodásról a rendőrségi és igazságügyi együttműködés során továbbított személyes adatok védelmét illetően.

A tárgyalások 2011 márciusában kezdődtek meg, 2015. szeptember 8-án megszületett egy megállapodás, és miután az amerikai kongresszus elfogadta a Bírósági Jogorvoslat Törvényt (Judicial Redress Act) 2016 februárjában, amely biztosítja az uniós polgároknak a jogot bírósági jogorvoslat igényléséhez az USA-ban, 2016. június 2-án az Európai Bizottság és az amerikai hatóságok aláírták az egyezményt.

2016. július 18-án a Ttanács úgy határozott, hogy kikéri a Parlament egyetértését is.

Az elfogadott szöveg hamarosan itt lesz elérhető (2016.12.01.)

A vita felvételről (2016.11.30.)

EbS+ (2016.11.30.)

Jan Philipp Albrecht (zöldpárti, német) jelentéstevő profilja

Az eljárás lépései

EP-kutatás: Az EU és az USA közötti adatvédelmi keretmegállapodás (2016. november)

A keretegyezmény aláírása - sajtóközlemény az Európai Bizottságtól 2016.06.02.

Tájékoztató a keretmegállapodásról (az Európai Bizottságtól)

Audiovizuális anyagok szakértőknek

 

További információ

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.