skip to content
 
 
 
2017-05-12

Plenáris hírlevél - 2017. május 15-18. Strasbourg

Szavazás a magyarországi helyzetről

Az áprilisi vitát követően szerdán szavaz az EP a magyarországi alapjogok helyzetével kapcsolatos állásfoglalásról.

A képviselők áprilisban Frans Timmermanssal, a Bizottság alelnökével és Orbán Viktor miniszterelnökkel vitatták meg a CEU-t érintő felsőoktatási törvényt, a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályok szigorítását, illetve a kormány által indított nemzeti konzultációt.

Szavazás: Május 17. szerda

#Hungary #CEU #fundamentalrights

 

Brexit tárgyalások: vita Tuskkal és Junckerrel

A Parlament szerda reggel vitatja meg a Tanács és a Bizottság elnökével a legutóbbi uniós csúcs eredményeit, ahol elfogadták a brexit tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásokat.

Az EP április 5-én fogadta el saját feltételeit. Az erről szóló határozatban a képviselők hangsúlyozzák, hogy maradéktalanul tiszteletben kell tartani az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok és az EU területén élő brit állampolgárok jogait. A Brexittel kapcsolatos megállapodásokhoz az Európai Parlament beleegyezése kell.

Vita: Május 17. szerda

Eljárás: A Bizottság és a Tanács hozzászólása

Sajtótájékoztató: tbc

#euco, #Brexit @JunckerEU @eucopresident

Az ENSZ-főtitkár az EP-ben

António Guterres, az ENSZ januárban hivatalba lépett főtitkára szerdán délben szólal fel a Parlamentben.

A főtitkár beszédében kitér a szíriai helyzetre, a menekültválságra és az EU szerepére a Fenntartható Fejlesztési Célok végrehajtásában. António Guterres és Antonio Tajani EP elnök a beszéd után közös sajtótájékoztatót tartanak. António Guterres 2005 és 2015 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát vezette, korábban Portugália miniszterelnöke volt.

Vita: Május 17. szerda

Eljárás: ünnepi ülés

Sajtótájékoztató: tbc
@antonioguterres @UN

 

Online film- és tévénézés külföldön

Szerdán vita, csütörtökön szavazás lesz az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát szavatoló új szabályokról.

Az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek. Az EP és a Tanács által februárban kötött megállapodás értelmében a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul élvezhetik ezeket. A jogszabály csak az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik. Az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalak számára a hordozhatóság biztosítása opcionális.

Vita: Május 17. szerda

Szavazás: Május 18. csütörtök

Eljárás: Rendes jogalkotási eljárás (megállapodás az első olvasatban)

Sajtótájékoztató: tbc

#portability

Európa jövője: a globalizáció kiaknázása

Kedden vitázik az EP arról, miként lehetne jobban kiaknázni a globalizáció kínálta lehetőségeket, és felvértezni az Uniót a veszélyekkel szemben. A Bizottság május 10-én ismertette ezzel kapcsolatos terveit. 

A globalizációval kapcsolatos javaslatok az EU jövőjéről szóló tágabb vita részét képezik. Ennek keretében jelent meg a Bizottság öt lehetséges forgatókönyvet vázoló Fehér könyve, illetve az erre reagáló három parlamenti állásfoglalás. Rövid összefoglaló itt, hogy mit tesz a Parlament a globalizáció hatásainak kiaknázására és csillapítására.

Vita: Május 16. kedd

Eljárás: A Bizottság felszólalása vitával

#FutureOfEurope ##globalisation

Az élelmiszer-hulladék csökkentése

A képviselők azt akarják elérni, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a most évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer mennyisége. A kedden szavazásra kerülő állásfoglalásban felszólítják a Bizottságot, hogy könnyítse meg az élelmiszerek adományozását és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között.

Az EU-ban évente fejenként 173 kg élelmiszert dobunk ki, miközben ennek a megtermelése és szemétként történő kezelése évi 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával, valamint 260 millió nyersanyag felhasználásával jár. Sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a „Minőségét megőrzi” felirat nem arra utal, hogy az étel a határidő után fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Vita: Május 15. hétfő

Szavazás: Május 16. kedd

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás

Sajtótájékoztató: tbc

#foodwaste  

A menekültek áttelepítése: a tagállamok tartsák be az ígéreteiket

Az EP újra felszólítja a tagállamokat, hogy tartsák magukat a 2015. szeptemberi tanácsi döntéshez és vegyenek át menedékkérőket Olaszországtól és Görögországtól.  

A 160 ezer beígért transzferből eddig csak 18ezer (11%) valósult meg. A keddi, Tanáccsal folytatott vita után a képviselők csütörtökön szavaznak a vonatkozó állásfoglalásról.  Eddig csak Málta és Finnország teljesítette, amit vállalt; Bulgária, Horvátország és Szlovákia alig vett át menedékkérőket, míg Lengyelország és Magyarország nem hajlandó részt venni a rendszerben. Országonkénti információ itt található. A 160ezer menedékkérő átvételének elvi határideje 2017. szeptember.

Vita: Május 16. kedd

Szavazás: Május 18. szerda

Eljárás: A Bizottság és a Tanács felszólalása állásfoglalással

#refugees #migration

Állásfoglalási indítvány (link még nem elérhető)

 

Vita a homoszexuális csecsen férfiak üldözéséről

A homoszexuális csecsen férfiak üldözéséről, bebörtönzéséről és meggyilkolásáról vitázik kedd este a Parlament.

A képviselők bővebb tájékoztatást kérnek a Bizottságtól és a Tanácstól azokról a jelentésekről, amelyek szerint a hatóságok több mint, 100 homoszexuális férfit tartanak fogva és legalább hármat megöltek az orosz tagköztársaságban. A Homofóbia-ellenes világnapon tartott vitában arról is szó lesz, miként állíthatja meg az EU az ilyen atrocitásokat. A vonatkozó állásfoglalásról csütörtökön szavaznak.

Vita: Május 16. kedd

Szavazás: Május 18. csütörtök

Eljárás: Szóbeli kérdés állásfoglalással

 

Egyéb témák a napirenden:

  • Szíriai háború - vita szerdán
  • A Globalizációs Alap támogatása a Nokiának - szavazás szerdán
  • GMO kukorica és gyapot betiltása - szavazás szerdán

További információ

SZONTAGH Andrásné  Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.

Szíves  elnézésüket kérjük, amennyiben a hírlevél fejléce hibásan jelenik meg. Informatikusaink dolgoznak a probléma elhárításán.