skip to content
 
 
 
2017-12-08

Plenáris hírlevél - 2017. december 11-14. Strasbourg

A napirenden szereplő témák

Szerda délben veheti át a venezuelai demokratikus ellenzék az idei Szaharov-díjat

A venezuelai demokratikus ellenzék, vagyis a Nemzeti Közgyűlés (Julio Borges), valamint a Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos és Andrea González által képviselt Foro Penal Venezolano (venezuelai büntetőfórum) névsorában szereplő politikai foglyoknak Antonio Tajani EP elnök december 13-án délben adja át a díjat Strasbourgban.

Julio Borges, a Nemzeti Közgyűlés elnöke, Antonio Ledezma caracasi polgármesterrel és a Parlament elnökével a ceremónia után közvetlenül 12.30-kor tart sajtótájékoztatót.

A 2017-es díj döntősei a venezuelai demokratikus ellenzék mellett Aura Lolita Chavez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd-eritreai író voltak.

Az esemény az EP Live-on és EbS+-on követhető.

A Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében dolgoznak. A díjhoz 50 ezer eurós pénzjutalom jár.

Tavaly a jazidi közösség jogaiért küzdő Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár kapták az EP emberi jogi díját.  Murád és Adzsi Bassár mióta kiszabadultak az Iszlám Állam fogságából, az áldozatok megsegítéséért dolgoznak.

#SakharovPrize

 A Brexitről szól elsősorban az EU-csúcsot megelőző vita

A védelmi, szociális, oktatási és migrációs kérdések mellett elsősorban a Brexit-tárgyalások helyzetét járják körül a képviselők Frans Timmermans-szal és Michel Barnier uniós főtárgyalóval szerda reggel.

A kérdés az, történt-e annyi előrelépés az állampolgári jogok, az ír határkérdés és a „válási összeg” területén, hogy elkezdődhessenek majd a jövőbeni viszonyokról szóló tárgyalások. Erről a végső szót az állam- és kormányfők decemberi 15-i találkozója mondja ki. A tárgyalások eredményére az EP-nek is rá kell bólintania.

Vita: szerda

Szavazás: szerda

Eljárás: A Tanács és a Bizottság hozzászólása

#Brexit

Szavazás a PANA-bizottság jelentéséről

A pénzügyi közvetítők tevékenységének szigorúbb szabályozása, a whistleblowerek védelme és az adóparadicsomok egységes definíciója - szerdán szavaz a bizottság ajánlásairól a plenáris.

A Panama-papírok másfél évvel ezelőtti nyilvánosságra kerülése után állt fel a Pénzmosás, adókikerülés és adókijátszás feltárására és megelőzésére koncentráló PANA-bizottság, amelynek most jár le a mandátuma. A vita és szavazás után a zárójelentés és az ajánlások a Bizottság és a Tanács elé kerülnek.

Vita: kedd

Szavazás: kedd

Sajtótájékoztató: szerda 14.30

Eljárás: saját kezdeményezésű jelentés, vizsgálóbizottság

#PANA #taxevasion

 

Több pénzzel gazdálkodhat az Európai Stratégiai Beruházási Alap

2020-ig meghosszabbítják és plusz forrásokkal egészítik ki az európai gazdasági talpra állásban kitüntetett szerepet játszó beruházási alapot (EFSI). A kedden szavazásra bocsátott jogszabály a lehető legnagyobb pénzügyi és társadalmi megtérüléssel kecsegtető befektetéseket támogatná.

Az alap 500 milliárd eurót mozgósít olyan nagy kockázatú, innovatív projektek támogatására, amelyek egyébként nem jutnának forráshoz. Az EP és a tagállamok közötti megállapodás értelmében a befektetéseknek elsősorban a fiatalok munkához jutását és a szegényebb uniós régiókat kell támogatnia.  

Az Európai Beruházási Bank által működtetett alapot 2015-ben 3 évre hozták létre, hogy 345 milliárd eurónyi befektetést mozgasson meg a gazdságban.

A Magyarországra jutó támogatásokról, projektekről itt található információ.

Vita: kedd

Szavazás: kedd

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás az első olvasatban

#EFSI

Kebab: a vizsgálatok eredményétől függően az EP megvétózhatja a foszfát adalékanyagokat

Egészségügyi okok miatt az EP megvétózhatja a Bizottság javaslatát, amely megengedné, hogy foszfátot adagoljanak a kebab szendvicsekhez.

A plenáris kedden szavaz arról a javaslatról, amely megengedné, hogy különböző foszfátokat (úgynevezett di-, tri-, és polifoszfátokat, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban. 

A környezetvédelmi bizottság tagjai vétót szorgalmaznak - legalább az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig. Amennyiben ezt legalább 376 képviselő támogatja, akkor a Bizottságnak új javaslattal kell előállnia. Az uniós jog csak abban az esetben engedélyezi a foszfátok adalékanyagként történő felhasználását, ha a termék külön fel van tüntetve a jogszabályban, mint ami mentesülést kapott a tilalom alól. Erre viszont csak akkor kerülhet sor, ha nincs egészségügyi kockázat, viszont a technológia megköveteli a foszfát használatát és a fogyasztók pontos tájékoztatást kapnak.

Háttér

A képviselők egy 2012-es tanulmányt idéznek, amely a foszfátok használatát a keringési megbetegedésekkel hozta összefüggésbe. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal értékelése szerint nem lehet ilyen összefüggést megállapítani, viszont egy 2013-as tanulmány a magas foszfát-tartalmú étrend és az amerikai halálozási mutatók között talált kapcsolatot. 

Szavazás: kedd

Eljárás: jogalkotási állásfoglalás

Sajtótájékoztató
#kebab #phosphate

 A fogyasztók és a termelők érdekeit szolgáló agrárpolitika

Az agrárpolitika egyszerűsítését és a gazdálkodók szupermarketekkel szembeni alkupozíciójának erősítését, valamint a kockázatok jobb kezelését elősegítő intézkedésekről szavaz az EP kedden.

A Közös Agrárpolitika 2018-ban életbe lépő változásai javítják a gazdák alkupozícióit és a piaci kilengésekkel (időjárás, betegségek) szembeni ellenálló képességet, a Bizottság pedig válsághelyzetben gyorsabban tud majd segítséget nyújtani a rászoruló termelőknek. A jövőben a tagállamoknak nagyobb szabadsága lenne az agrártámogatásra érdemes gazdálkodók körének meghatározásában, illetve a fiatal gazdák támogatásában. A 2013-as jogszabály reformjáról a Tanács és az EP októberben állapodott meg egymással, az új szabályok januárban léphetnek életbe. 

Vita: hétfő

Szavazás: kedd

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás, megállapodás az első olvasatban

#Omnibus #CAPreform #CAP  #FutureofCAP

Egyéb témák a napirenden:

  • Online tévék bővebb műsorválasztéka - szavazás kedden
    Gyermekek szexuális bántalmazása és gyermekpornográfia elleni fellépés - szavazás csütörtökön
    Emisszió kereskedelem és repülés - szavazás kedden
    Külpolitikai viták - Iráni nukleáris megállapodás, Afganisztán, menekültek helyzete Líbiában, Rohingyák - kedd
    Az EP éves emberi jogi jelentése - szavazás szerdán

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.