skip to content
 
2017-11-15

Dömping - szigorúbb szabályok az európai munkahelyek védelmében

  • • Megerősített kereskedelemvédelem a dömpingelt áruk ellen
  • • Bevezetik a szociális és környezetvédelmi kritériumokat
  • • Segítséget kapnak a kisvállalkozások, nem lesz extra teher a cégeken.

A képviselők szerdán megszavazták a dömpingelt áruk és az államilag támogatott export elleni új szigorúbb jogszabályokat.

Az EU a dömping megelőzésére a világon elsőként követelné meg kereskedelmi partnereitől, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi szociális és környezetvédelmi egyezményeket. Ennek célja az európai munkahelyek és cégek védelme a tisztességtelen versennyel szemben olyan országok esetében, amelyek masszívan beavatkoznak a gazdaság életébe.

A szabályozás új elemei:

  • figyelembe veszik, hogy a szociális és környezetvédelmi szabályok be(nem)tartásának milyen hatása van az exportáló ország áraira,
  • az Európai Bizottság ország- és iparági jelentéseket készít, az uniós cégek a dömpingre vonatkozó panaszbejelentésnél ezekre támaszkodhatnak,
  • nem lesz extra teher a cégeken az eljárások során,
  • segítséget kapnak a kisvállalkozások az ügymenetben,
  • a szakszervezetek is hozzátehetik véleményüket a nyomozások aktáihoz.

A Parlament ma a Tanáccsal kötött megállapodást támogatta, amit 554 szavazattal 48 ellenében 80 tartózkodás mellett fogadtak el.

Idézet


"Büszke vagyok az elért eredményre. Megerősítettük kereskedelemvédelmi rendszerünket és elértük, hogy az EU a világon elsőként a szociális és környezetvédelmi szabályok betartását is a védelem részévé teszi. Olyan eszközt adunk az európai cégek kezébe, amivel a jövőben is meg tudják védeni magukat a tisztességtelen piaci gyakorlatokkal szemben” - mondta Bernd Lange (S&D, Németország) a nemzetközi kereskedelmi bizottság elnöke.

“Ma nem csak arról van szó, hogy Kína piacgazdaság vagy sem, hanem hogy képesek vagyunk-e, muszáj-e mindenkire egyformán vonatkozó szabályokat és azokból fakadó egyenlő esélyeket teremteni a nemzetközi kereskedelemben. A válasz igen, hiszen fair versenyre van szükség" - tette hozzá Salvatore Cicu (EPP, Olaszország) EP jelentéstevő.

Következő lépések

A rendelet akkor lép életbe, miután a Tanács is hivatalosan jóváhagyta és a szöveg megjelent az EU hivatalos lapjában.

Háttér

Az európai cégeknek főleg az acél- és alumíniumiparban, a kerékpárgyártásban, a napelemek, kerámiák, üveg, papír és cementáruk piacán kell mesterségesen alacsony árakat kínáló külföldi versenytársakkal megküzdeniük. Az új jogszabály azt az importot célozza, ahol az árak az állami beavatkozás miatt nem piaciak.

További információ

 

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.