skip to content
 
 
 
2017-11-30

Elfogadták az 2018-as költségvetést - több pénz a fiatalokra, biztonságra, növekedésre

Az EP nyomására a jövő évi büdzséből több pénz jut a fiatalok és kisvállalkozások támogatására, kutatás-fejlesztésre és az Erasmus programra is.

 - több forrás gazdasági növekedésre, munkahelyekre, biztonságra, klímaváltozás elleni programokra
- plusz 116.7 millió euró a fiatalok munkanélkülisége ellen,
- kevesebb pénz Törökországnak

 

A 2018-as uniós költségvetésben 160.1 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzat és 144.7 milliárd kifizetési előirányzat szerepel (A különbségről lásd lejjebb).

A november 18-i intézményközi megállapodás után nem sokkal a Parlament ma 295 szavazattal 154 ellenében 197 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi uniós költségvetést, amit Antonio Tajani EP elnök az aláírásával hitelesített.

Fiatalok, növekedés és munkahelyek

Az EP nem engedte, hogy a Tanács 750 millió euróval csökkentse a növekedésre és munkahelyekre szánt keretet és a fiatalkori munkanélküliség elleni intézkedésekre, munkakeresésre 116 millióval többet, összesen 350 millió kötelezettségvállalási előirányzatot biztosított. Több forráshoz jutnak a kulcsfontosságú Horizon 2020 és Erasmus+ programok, valamint a kisvállalkozások.

Menekültválság, migráció, Törökország

A Parlament nyomására több pénzből gazdálkodhatnak a biztonsági feladatokat ellátó Europol és Eurojust ügynökségek, emelik az európai menekültügyi támogató hivatal költségvetését és a migrációs kihívás kezelésére fordítandó forrást, amiből a keleti, illetve a déli szomszédság programjait is finanszírozzák.

A török jogállamiság és emberi jogok helyzetének romlása miatt a képviselők 105 millió euróval vágták vissza a Törökországnak nyújtandó előcsatlakozási alapot.

Mezőgazdaság és klímavédelem

A Parlament tárgyalódelegációja 34 millió pluszforrást szerzett a fiatal gazdák támogatására és 95 millióval emelték a klímabarát gazdálkodási módszereknek nyújtott összeget.

Idézetek

„Elégedettek lehetünk a 2018-a költségvetéssel, olyan programok keretét sikerült emelni, amelyek megvédik az európaiakat és az EU-t felkészítik a jövőre” - mondta Jean Arthuis (ALDE, Franciaország) a költségvetési bizottság elnöke.

“Ez a költségvetés azt nyújtja, amit a polgárok várnak tőle: növekedést, munkahelyeket, biztonságot”, mondta Siegfried Mureșan (EPP, Románia) jelentéstevő.

Mi az a kötelezettségvállalási kifizetési előirányzat?

Mivel a tervekben számos több évet átfogó tétel is szerepel (a kutatási projektek általában 2-3 évesek), az uniós büdzsé megkülönbözteti a kifizetési előirányzatot (ezek az adott pénzügyi év kapcsán szerződésben vállalt összegek, amelyeknek az elköltésére valószínűleg a következő években kerül sor), és a kifizetési előirányzatot, (a konkrétan az adott évben kifizetésre kerülő összeget, amelyben a korábbi évek kötelezettségvállalásaiból fakadó tételek is szerepelnek).

További információ:

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.