skip to content
 
 
 
2017-11-30

Pozitív diszkriminációt sürgetnek a képviselők a fogyatékkal élők érdekében

Az EP-képviselők szerint az EU-nak jóval többet kell tennie, hogy javuljon a fogyatékkal élők szociális és gazdasági helyzete.

  • • Pozitív megkülönböztetés a munkaerő piacon
  • • Legyenek akadálymentesek az oktatási és ifjúsági programok és a 112-es hívószám

Mennyire valósul meg a gyakorlatban a 2010–2020 közötti időszakra szóló Európai fogyatékossági stratégia? Ezt vizsgálja Helga Stevens (konzervatív-reformer, belga) jelentése, amelyet ma fogadott el a Parlament.

Az EP jelentésében hangsúlyozza, hogy a fogyatékkal élőket megilleti az egyenlő elbánás joga, de ahhoz, hogy ez valóban megvalósuljon, jóval többet kell tenni. Például további szabályokat kell elfogadni, mint az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag.

A jelentésben az EP-képviselők többek között azt kérik a Bizottságtól, hogy állítson fel kötelező követelményeket a közterületek és épületek akadálymentességére, valamint fogadjanak el kötelező százalékarányokat a fogyatékkal élők foglalkoztatására a köz- és magánszektorban.

A képviselők emellett kérik, hogy a Bizottság gondoskodjon a fogyatékkal élők oktatáshoz, valamint az ifjúsági programokhoz (pl. Erasmus+) történő hozzáféréséről, és akadálymentesítése a 112-es segélyhívószámot.

Idézet

„A kormányzatok a fogyatékkal élőket szociálpolitikai problémának tekintik. A fogyatékosság azonban nem csak egyetlen ágazatot érint. A társadalom minden területére hatással van, és ezt sok kormány, és magánszemély nem ismeri fel.” mondta Helga Stevens (ECR, BE), jelentéstevő ".

A nem jogalkotási állásfoglalást 529 szavazattal 28 ellenében 45 tartózkodás mellett fogadták el.  

Háttér

Az Európai Unióban a becslések szerint mintegy 80 millió fogyatékossággal élő ember él, közülük 46 millió nő. Ők a környezet, illetve a viselkedésbeli akadályok miatt gyakran nem tudnak bekapcsolódni a társadalmi eseményekbe, és sokszor éri őket hátrányos megkülönböztetés, kirekesztés. A fogyatékos személyek esetében a szegénységi ráta 70%-kal magasabb az átlagnál - részben azért, mert korlátozottabbak a lehetőségeik a munkaerőpiacon. A 75 év felettiek több mint egyharmadát sújtja valamilyen fogyatékosság, és ez az arány az EU lakosságának idősödésével várhatóan nőni fog.

Az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) és az Európai Parlament 2017. december 6-án immár negyedik alkalommal szervezi meg a Fogyatékkal Élők Európai Parlamentjét, amelyen Európa minden részéről több száz, a fogyatékos emberek szervezeteit képviselő küldött,  EP-képviselő, és más európai szintű intézmények magas rangú vezetői gyűlnek össze.

További információ:

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.