skip to content
 
 
 
2017-09-13

A képviselők az azeri pénzmosási botrány kivizsgálását követelik

Az „azeri mosoda” néven elhíresült korrupciós botrány szálainak felgöngyölítését sürgette egy szerdai állásfoglalásban az Európai Parlament.

Az EP képviselők elítélik, hogy „Azerbajdzsán és más autoriter rezsimek megpróbálnak törvénytelen módszerekkel befolyást szerezni az európai döntéshozók között”.  Parlamentnek ki kellene vizsgálni az ügyet és határozott intézkedéseket hozni az ilyen korrupciós esetek megelőzésére. A vonatkozó - a korrupció és az emberi jogi sérelmek kapcsolatát vizsgáló - állásfoglalást 578 szavazattal 19 ellenében 68 tartózkodás mellett fogadták el.

A ‘Magnyitszkij lista’ elfogadása

A korrupció az emberi jogok csorbulásának egyik leginkább elhanyagolt területe, az EU-nak pedig tennie kellene a fokozottabb korrupció-ellenes nemzetközi együttműködésért.

Egyéb javaslatok az EU számára:

  • szerepeljen anti-korrupciós záradék a harmadik országokkal kötött megállapodásokban
  • szorosan és folyamatosan figyeljék az uniós pénzből finanszírozott projekteket a helyi hatóságokkal együttműködve
  • ha másképp nem megy, vessenek be szankciókat vagy függesszenek fel megállapodásokat az emberi jogok sérelmét okozó rendszerszintű korrupció esetén
  • támogassák és védelmezzák a független médiát, civileket és whistle-blowereket, akik a veszély ellenére feltárják az ilyen eseteket
  • kerüljön minél hamarabb az orosz Szergej Magnyitszkij meggyilkolásáért felelős 32 orosz állami hivatalnok nevét tartalmazó szankciós lista a Tanács elé és léptessenek életbe szankciókat a szóban forgó emberek ellen


Petras Auštrevičius (ALDE, LT) jelentéstevő elmondta: „A Lux Leaks, a Panama iratok és az orosz, azeri pénzmosodák eseteiből is jól látszik, hogy a korrupció nem ismer határokat és drámai következménye van a döntéshozatalra. Ebben a jelentésben a nemzeti és nemzetközi testületek számára a legmagasabb etikai és átláthatósági követelmények fenntartását sürgetjük, az EU tekintetében pedig olyan jogi keretek felállítását, amelyek kiiktatják a csalás és korrupció minden formáját.

További információ

Kapcsolat

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.