skip to content
 
 
 
2018-12-12

Humanitárius vízum a menekültek halála és az embercsempészet ellen

Az európai uniós tagállamok nagykövetségei és konzulátusai adhassanak ki humanitárius vízumokat annak érdekében, hogy a védelemért folyamodóknak ne kelljen az életüket kockára tenniük ahhoz, hogy Európába jussanak.

  • • Az Unió területére való belépésre kizárólag a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtása céljából jogosít fel
  • • A vízumkérelmeket a külföldi uniós nagykövetségeken és konzulátusokon kell benyújtani és ott is vehetők át
  • • A nemzetközi védelmet kapók 90 százaléka szabálytalanul lép az Unió területére
  • • 2000 óta csaknem 30 ezren vesztették életüket, miközben megpróbáltak Európába jutni

Az Európai Parlament kedden felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig nyújtson be jogszabályjavaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet.

A jogalkotási kezdeményezést 429 szavazattal, 194 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy annak ellenére, hogy az Unió többször beszélt már a menedékért folyamodók biztonságos és legális Európába jutásának biztosításáról, még mindig nem létezik harmonizált eljárás a védett belépésre. A képviselők szerint a törvényes lehetőségek hiánya miatt a nemzetközi védelemben részesültek 90 százaléka kénytelen illegális úton belépni az Európai Unió területére.

Szorítsuk vissza a haláleseteket, lépjünk fel az embercsempészet ellen, és javítsuk a migrációs források felhasználását

A Parlament szerint a humanitárius vízumok segítenének a Földközi-tengeren és a migrációs útvonalakon gyakori halálesetek visszaszorításában (2000. óta legalább 30 ezren vesztették életüket az uniós határok felé haladva), és az embercsempészet elleni fellépésben. A vízumokkal az is megelőzhető lenne, hogy a menedékkérők embercsempészek vagy erőszak áldozataivá váljanak, vagy kényszermunkára kötelezzék őket.

A vízummal az érkezők ügyének kezelése, a menedékkérelmek befogadása és feldolgozása is könnyebb lenne, emellett a menedékkérőkre, bűnüldözésre, határőrizetre, megfigyelési és mentőműveletekre szánt uniós források is jobban hasznosulhatnának, jegyezték meg a képviselők.

Biztonsági szűrés vízumkiadás előtt

A javaslat egyértelműen kimondja: a vízumért folyamodóknak igazolniuk kellene, hogy üldöztetés veszélye fenyegeti őket, és hogy esetükben nincs folyamatban letelepítési eljárás. A jelentkezés értékelése nem foglalja magában a jelentkező státuszának teljes körű meghatározását, de a vízum kiadása előtt minden jelentkezőnek a vonatkozó nemzeti és európai adatbázisok segítségével át kell esnie egy biztonsági vizsgálaton a biztonsági kockázat kizárása céljából.

 

A következő lépések

A Parlament felkéri az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig terjesszen be az európai humanitárius célú vízumról szóló jogszabályjavaslatot. A Bizottságnak indoklással ellátott, részletes választ kell adnia a Parlament kérésére.


További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2018.12.11.)
A vita felvételről (2018.11.13.)

A sajtótájékoztató felvételről (2018.12.11.)

Jelentéstevő: Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország)
EP kutatószolgálat: a humanitárius vízumok eredményének elemzése (2018. október, angolul)

Humanitárius vízum: a cél, hogy a menedékkérők biztonságos helyre érkezzenek az életük kockáztatása nélkül (interjú a jelentéstevővel)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Az eljárás lépései