skip to content
 
 
 
2018-12-07

Tájékoztató a 2018. december 10-13. közötti, strasbourgi plenáris ülésről

Oleg Szencov kapja a 2018-as Szaharov-díjat

Az Európai Parlament ünnepélyes ülés keretében szerdán délben adja át  az Oleg Szencov ukrán filmrendezőnek odaítélt Szaharov-díjat, a Parlament emberi jogi díját.

Szencovot jelenleg Oroszországban tartják fogva a Krím félsziget de facto orosz vezetése elleni terrorista cselekmények tervezésének vádjával, ezért a díjátadáson unokatestvére, Natalja Kaplan, és ügyvédje, Dimitrij Dinze képviseli majd. A díjat az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani adja át szerdán 12:00 órakor a strasbourgi ülésteremben.

Az ünnepélyes díjátadás után 12:30 órakor Tajani elnök sajtótájékoztatót tart.

Az ünnepélyes díjátadás élőben követhető az EP Live és az EbS+ csatornákon.

A 2018-as Szaharov-díj döntősei a Földközi-tengeren átkelő bevándorlók mentésével foglalkozó 11 civil szervezet, és Nasszer Zefzafi, a marokkói Hirak mozgalom vezetője.

A külügyi és a fejlesztési szakbizottság, illetve az emberi jogi albizottság képviselői december 10-én, hétfőn 19:30-21:00 között beszélgetnek a Szencovot képviselő Natalja Kaplannal és Dimitrij Dinzével.

Háttér

Az idén már 30 éves Szaharov-díj a gondolat- és véleményszabadságért Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viseli. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik, vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak.

Ünnepélyes díjátadás: december 12., szerda

Eljárás: díjátadás

Sajtótájékozató: december 12., szerda, 12:30

A Szaharov-díj honlapja

2018-as Szaharov-díj: a döntősök

A 2018-as Szaharov-díj jelöltjei

Szaharov-díj 2018

EP kutatószolgálat: A 2018-as Szaharov-díj (angolul)

Korábbi díjazottak

Multimédiás csomag: 2018-as Szaharov-díj

2019-es költségvetés: végszavazás

A Parlament szerdán várhatóan támogatja a 2019-es uniós költségvetésről született megállapodást, amely több forrást biztosít az Erasmus+ programra, az éghajlatváltozás elleni fellépésre, kutatásra, a migráció és a fiatalok munkanélkülisége kezelésére.

A parlamenti tárgyalók a bizottsági javaslatnál 688,5 millió euróval többet harcoltak ki a mostani parlamenti ciklus utolsó, 2019-es költségvetése számára. A többletösszeg a Parlament által kulcsfontosságúnak tartott programokhoz, többek között az Erasmus+-hoz (fiatalok külföldi tanulása), az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezéshez, a Horizon 2020-hoz (kutatás) és a COSMÉ-be (kis- és középvállalkozások támogatása) áramlik.

A programokkal és egyéb, több forráshoz jutott területtel (például az éghajlatváltozás elleni fellépéssel, a migrációs válság kezelésével, vagy a gazdálkodóknak járó támogatásokkal) kapcsolatos, további részleteket a Tanáccsal december 5-én született megállapodásról szóló, angol nyelvű sajtóközleményben olvashat.

Az Unió költségvetésének 94 százalékát közvetlenül állampolgárok, régiók, városok, gazdálkodók és vállalatok kapják. A maradék 6 százalék fedezi az Unió adminisztratív költségeit.

Vita: december 11., kedd

Szavazás: december 12., szerda

Eljárás: költségvetési

Sajtóközlemény a Tanáccsal történő megállapodás alkalmával (2018.12.5., angolul)

Az Európai Parlament szerepe a költségvetés elfogadásában

A költségvetési eljárás

Az Európai Bizottság 2019-es költségvetési dokumentumai (angolul)

Jelentéstevő - a Bizottság 2019-es büdzséje: Daniele Viotti (S&D, Olaszország)

Jelentéstevő - a 2019-es büdzsé egyéb részei: Paul Rübig (EPP, Ausztria)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

A Parlament szavaz az EU és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről

A Parlament szerdán szavaz az EU és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodásról, amely az EU által valaha aláírt legnagyobb értékű kétoldalú egyezmény.

Az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás felszámolja a kétoldalú árukereskedelemre kivetett összes vámot, megnyitja a szolgáltatások piacát, és közös szabályrendszert és szabványokat hoz létre a két piacon. Az Unióban a borok és alkoholok forgalmazói, a húsipar, a tejipar, a textilipar és a bőripar, a vasúti közbeszerzésben érdekelt cégek és a kis- és középvállalkozások lesznek a megállapodás legnagyobb nyertesei. A megállapodás 2018. február elsején lép életbe, amennyiben a Parlament hozzájárul és a Tanács is megadja hivatalos beleegyezését.

Szintén szerdán dönt a Parlament a Japánnal kötendő stratégiai partnerségi megállapodásról, amely a szorosabb együttműködést a kereskedelem területéről egyéb területekre is kiterjeszti.

A megállapodásokról

A 2018. július 17-én aláírt kereskedelmi megállapodás 600 millió lakosú kereskedelmi zónát hoz létre, és a világ GDP-jének harmadát, a világkereskedelemnek pedig negyedét fedi le. Teljes megvalósulásakor az európai termékekre és szolgáltatásokra évente kivetett mintegy egy milliárd eurónyi vámot töröl majd el.

A stratégiai partnerségi megállapodás az energia, oktatás, kutatás-fejlesztés, fejlesztés területére, és az éghajlatváltozás és a terrorizmus elleni fellépésre is kiterjeszti az együttműködést Európa és Japán között. A megállapodást az uniós intézményeken túl a tagállamoknak is ratifikálniuk kell majd.

A Japánnal kötendő beruházásvédelmi megállapodásról szóló tárgyalások még folyamatban vannak. Ennek az egyezménynek az a célja, hogy megfelelő fórumot biztosítson a későbbi nézeteltérések feloldására, és egyenlő és tisztességes elbánást biztosítson az európai cégeknek Japánban, és a japán vállalatoknak az Unióban.

Vita: december 11., kedd

Szavazás: december 12., szerda

Eljárás: jóváhagyási

Sajtótájékoztató: december 12., szerda 14:30-15:00 órakor a jelentéstevő, Pedro Silva Pereira (S&D, Portugália), a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság elnöke, Bernd Lange (S&D, Németország), és Cecilia Malmström kereskedelmi biztos részvételével

Állásfoglalás-tervezet az EU- Japán gazdasági együttműködési megállapodás jóváhagyásról

Állásfoglalás-tervezet az EU-Japán gazdasági együttműködési megállapodásról

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás alkalmával (2018.11.5.., angolul)

Jelentéstevő: Pedro Silva Pereira (S&D, Portugália)

Az eljárás lépései - jóváhagyás (angolul)

Az eljárás lépései - állásfoglalás (angolul)

EP kutatószolgálat: EU-Japán kereskedelmi megállapodás

Az EU szerepe a nemzetközi kereskedelmi színtéren (infografika)

Egy új időszak kezdete: az EU-Japán kereskedelmi megállapodás

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Átláthatóbb uniós élelmiszerengedélyezés

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak (EFSA) ezentúl nyilvánosságra kellene hoznia a kockázatelemzéseit: erről dönt a Parlament egy keddi szavazáson.

Az új szabályzás eredményeképpen átláthatóbbá válna az élelmiszerek megfelelőségének elemzése, az EFSÁ-ban az elemzéshez, az eredmények nyilvánosságra hozatalához és a kockázatkezeléséhez felhasznált tanulmányok pedig megbízhatóbbak, tárgyilagosabbak és függetlenebbek lennének. A Parlament szerint a hivatal számára több forrást kellene biztosítani a tudományos feladatok ellátására.

Háttér

A javaslatot a glifozátra vonatkozó európai polgári kezdeményezés miatt terjesztette be az Európai Bizottság. A javaslattervezet a kezdeményezésben felvetett azon problémát kívánja elsősorban orvosolni, hogy a növényvédőszerek értékelése során használt tudományos tanulmányok nem mindig voltak sem teljesen függetlenek, sem nyilvánosan hozzáférhetők. Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság 2014-ben elkezdte, 2018-ban pedig lezárta az általános élelmiszeripari törvény felülvizsgálatát.

Vita: december 10., hétfő

Szavazás: december 11., kedd

Eljárás: rendes jogalkotási eljárás

Állásfoglalás-tervezet az uniós élelmiszeripari kockázatelemzés átláthatóságáról és fenntarthatóságáról

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás alkalmával (2018.11.27., angolul)

Jelentéstevő: Renate Sommer (EPP, Németország)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat háttér: az általános élelmiszeripari törvény felülvizsgálata (angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Terrorizmus: a plenáris dönt a különbizottság ajánlásairól

A plenáris szerdán dönt a 2017 szeptemberében felállított, a terrorizmussal foglalkozó különbizottság következtetéseiről.

A különbizottság jelentésében felszólítja az Európai Bizottság következő elnökét, hogy továbbra is tartsa fenn a „biztonsági unióért” felelős biztos posztját. A tagállamoknak veszély esetén szorosabban együtt kellene működniük és fel kell gyorsítaniuk az információmegosztást. Az Europolnak pedig az uniós szintű információcsere és a terrorelhárítás központjává kellene válnia, ha kell, szélesebb hatáskörökkel.

Monika Hohlmeier német néppárti és Helga Stevens belga konzervatív jelentéstevők, valamint a különbizottság francia liberális elnöke, Nathalie Griesbeck december 12-én, szerdán 15:00 órakor sajtótájékoztatót tartanak Strasbourgban.

Vita: december 11., kedd

Szavazás: december 12., szerda

Sajtótájékoztató: december 12., szerda, 15:00-15:30 órakor

A terrorizmussal foglalkozó különbizottság honlapja

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Nicos Anastasiades ciprusi elnök Európa jövőjéről a plenárison

Nicos Anastasiades, a Ciprusi Köztársaság elnöke szerdán 10 órától folytat eszmecserét az EU jövőjéről a képviselőkkel és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

Ez már a tizennegyedik, uniós állam- vagy kormányfő részvételével lezajló parlamenti vita az Unió jövőjéről. A korábbi vitákról itt tudhat meg többet.

A következő, strasbourgi plenárison januárban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szólal majd fel.

Vita: december 12., szerda, 10 óra

Eljárás: állásfoglalás nélküli vita

Sajtótájékoztató: Tajani és Anastasiades elnök 13 órai kezdettel tesz rövid sajtónyilatkozatot

Vita Európa jövőjéről

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Nicos Anastasiades ciprusi elnök rövid életrajza (angolul)

A képviselők a Brexitről vitáznak a brit alsóházi szavazást követően

Szerdán 9 órától vitatja meg a Parlament az Egyesült Királyság Unióból történő kilépésének ügyét azt követően, hogy a brit alsóházban december 11-én érdemi döntés születik.

A vita során a képviselők értékelhetik az Egyesült Királyság kilépésének folyamatát azt követően, hogy november 25-én az uniós tagállamok állam- és kormányfői jóváhagyták a tárgyalásokon megszületett kilépési megállapodást és az Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli viszonyára vonatkozó politikai nyilatkozatot.

Állásfoglalást a következő plenáris ülésen fogad el a Parlament.

Vita: december 12., szerda

Szavazás: januári plenáris ülés

Eljárás: a Tanács és a Bizottság felszólalása állásfoglalással

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Humanitárius vízumok a halálesetek elkerülése és a menekültekre váró jobb ügyintézés érdekében

A Parlament a humanitárius célú vízumok új európai rendszeréről szavaz, amelynek köszönhetően a menekültek embercsempészek nélkül is elérhetnék Európát.

Az új rendszer azt tenné lehetővé a nemzetközi védelemért folyamodók számára, hogy már a külföldi uniós nagykövetségeken vagy konzulátusokon kérhessék az Európába való belépésre feljogosító vízumukat abban az esetben, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátusz kérése. A vízummal az úti dokumentumot kiállító tagállam területére lehetne belépni.

A javaslattervezet célja egyfelől annak biztosítása, hogy a menekültstátuszért folyamodók törvényes úton léphessenek be Európába, visszaszorítva ezzel az embercsempészetet és az Unióba vezető migránsútvonalakon, elsősorban a Földközi-tengeren az azzal járó haláleseteket. A javaslat másfelől a tagállami és uniós menekültügyi, bűnüldözési, határőrizeti, megfigyelési és mentési büdzsék optimálisabb kihasználását is lehetővé tenné.

A javaslattervezet felkéri az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig terjesszen be az európai humanitárius célú vízumról szóló jogszabályjavaslatot. A javaslattervezet elfogadásához a Parlament abszolút többségére, tehát legalább 376 szavazatra van szükség.

Szavazás: december 11. kedd

Eljárás: jogalkotási kezdeményezés

Sajtótájékoztató: december 11. kedd, 15:30 Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) jelentéstevővel

Jelentéstervezet (itt lesz elérhető magyarul)

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás alkalmával (2018.12.3., angolul)

Jelentéstevő: Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: a humanitárius vízumok eredményének elemzése (2018.október, angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

A schengeni övezet kiterjesztése Bulgáriára és Romániára

A képviselők egy keddi szavazáson várhatóan felkérik az uniós minisztereket Bulgária és Románia mielőbbi felvételére a schengeni övezetbe.

A képviselők hétfőn vitatják meg és kedden szavaznak arról a nem törvényerejű állásfoglalásról, amely felszólítja az uniós állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot, hogy mihamarabb hozzon pozitív döntést Bulgária és Románia schengeni tagságáról.

Háttér

A Parlament már 2011 júniusában zöld utat adott Bulgáriának és Romániának a schengeni zónához való csatlakozáshozba, és álláspontját azóta több ízben megerősítette.

Bulgária és Románia jelenleg részben alkalmazza a schengeni övezetre vonatkozó szabályokat, a határaikon még van ellenőrzés. A két ország schengeni tagságáról szóló végső döntést az EU miniszterei hozzák meg egyhangúlag.

Vita: december 10., hétfő

Szavazás: december 11., kedd

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás

Állásfoglalás-tervezet Bulgária és Románia schengeni tagságáról

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás alkalmával (2018.11.5., angolul)

Jelentéstevő: Szergej Sztanisev (S&D, Bulgária)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: Költségek Schengen nélkül - állampolgári jogi és belügyi megfontolások (angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

EP kutatószolgálat: Költségek Schengen nélkül - állampolgári jogi és belügyi megfontolások (angolul)

 

Uniós társulási szerződés: a képviselők Ukrajnáról szavaznak

A képviselők hétfőn megvitatják, szerdán pedig állásfoglalást fogalmaznak meg arról, hogy hogyan áll az ukrán társulási szerződés végrehajtása.

A külügyi bizottság kiemeli, hogy az ország keleti részén zajló háború és az orosz destabilizációs kísérletek ellenére Ukrajna figyelemreméltó reformokat vezetett be az energiapolitika, az egészségügy, a nyugdíjak, az oktatás, a közigazgatás és a decentralizáció területén.

A képviselők továbbra is aggodalmuknak adnak hangot az ukrán korrupció szintje, az ország oligarchái kezében összpontosuló hatalom, és a független igazságszolgáltatás hiánya miatt.

Háttér

Ukrajna 2014. június 27-én írta alá  társulási szerződését az Európai Unióval. A két tömb közötti gazdasági és politikai kapcsolatoknak lökést adó szerződés 2017. július 11-én lépett életbe.

Vita: december 11., kedd

Szavazás:  december 12., szerda

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás alkalmával (2018.11.13., angolul)

Jelentéstevő: Michael Gahler (EPP, Németország)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: tanulmány az EU és Moldova, Grúzia és Ukrajna közötti társulási szerződésekről (2018. június, angolul)

EP kutatószolgálat: tanulmány moldáv, grúz és ukrán társulási szerződés végrehajtásához szükséges intézményi fejlődésrőll (2018. szeptember, angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Egyéb témák a napirenden

 • Hosszú távú környezetvédelmi és éghajlatváltozási büdzsé, vita hétfőn, szavazás kedden, Gerbrandy
 • Rövid távú uniós vízum, vita kedden, López Aguilar
 • A bevándorlók helyzete Boszniában az Uniós határnál, szóbeli kérdés és vita csütörtökön
 • Munkavállalók védelme a karcinogénekkel szemben, vita hétfőn, szavazás kedden, Rolin
 • Társadalombiztosítás a mobil munkavállalóknak Európában, szavazás kedden, Balas
 • Digitális szolgáltatásokra kivetendő adó, vita szerdán, szavazás csütörtökön, Rosati
 • Az emberi jogok és a demokrácia helyzete a világban, vita kedden, szavazás szerdán, Auštrevičius
 • A cseh miniszterelnök összeférhetetlenségének ügye, vita szerdán
 • Szorosabb külügyi, biztonság- és védelempolitikai együttműködés az EU-ban, vita kedden, szavazás szerdán, McAlister
 • Egyszerűbb katonai mobilitás az Unión belül, vita hétfőn, szavazás kedden, Kelam
 • Oktatás a digitális korban, vita hétfőn, szavazás kedden, Toom
 • Az egységes piac csomag, állásfoglalás, vita szerdán

Hasznos linkek

 

Napirendtervezet

Élő közvetítés a plenáris ülésről

EbS+

EuroparlTV

Sajtótájékoztatük és egyéb események élő közvetítése

Az EP audiovizuális honlapja

EP Newshub

A legfontosabb témákról szóló podcastok (EP kutatószolgálat, angolul)

Hírlevél a neten

A képviselőcsoportok sajtótájékoztatója pénteken 11-től

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu