skip to content
 
 
 
2018-12-11

Ülésnyitás: az újságírók az emberi jogok első számú védelmezői

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70 éves évfordulójára emlékezett a decemberi strasbourgi ülésszak megnyitásakor.

„Az Európai Parlament mindig is élen járt az emberi jogok védelmezésében" mondta az elnök. A Parlament harminc éve alapította a gondolat szabadságáért járó Szaharov-díjat, amelyet az emberi jogokért folytatott küzdelem terén kivételes eredményt elért személyeknek vagy szervezeteknek ítél oda. Az idei Szaharov-díjat szerdán nyújtják át Oleg Szencov ukrán filmrendező képviselőinek.

Öt Szaharov-díjazott később Nobel-díjat is kapott. Tajani elnök melegen gratulált Denis Mukwege és Nadia Murad korábbi díjazottaknak, akik ma vehették át Nobel-békedíjukat Oslóban.

Tajani elnök részvétét fejezte ki a 2009-es nyertes, Ljudmila Alexejeva halála miatt.

Az emberi jogok védelmezésének frontharcosai az újságírók, mondta Tajani, aki emlékeztetett a meggyilkolt Daphne Caruana Galizia máltai, Ján Kuciak szlovák és Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságírókra, és számos, világszerte bebörtönzött kollégájukra.

A napirend változása

Kedd

A Bizottság „A Japán által biztosított személyesadat-védelem megfelelősége" c. felszólalása az EU-Japán kereskedelmi megállapodás vitája során fog elhangzani. A vitát állásfoglalás zárja.

A külügyi főképviselő és a Bizottság alelnöke „Az Európai Emberi Jogi Bíróság Selahattin Demirtas ügyében hozott ítélete" c. napirendi pontot harmadikként vették fel a napirendre (az EU-Japán vita után).

Szerda

A Tanács és a Bizottság „Összeférhetetlenség és az uniós költségvetés védelme a Cseh Köztársaságban" c. felszólalását állásfoglalás zárja, amelyről csütörtökön szavaznak.

Szakbizottsági kérések a Tanáccsal és Bizottsággal folytatott tárgyalások megkezdésére

Több szakbizottság döntött úgy, hogy az Eljárási Szabályzat 69c szabályának értelmében tárgyalásokat kezd a többi intézménnyel. A határozatok a plenáris weboldalán tekinthetők meg.

Ha kedd éjfélig nem érkezik kérés arra vonatkozóan, hogy a döntésekről szavazzon a Parlament, akkor a szakbizottságok elkezdhetik a tárgyalásokat.

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu