skip to content
 
 
 
2018-11-14

Európai választások 2019: Európának köszönhetjük weboldal

  • Rövid, könnyen olvasható történetek arról, hogyan teszi jobbá az életet az EU
  • Gyors és egyszerű navigáció régió, szakma, és szabadidős elfoglaltság alapján

Európának köszönhetjük: a Parlament elnöke, Antonio Tajani szerdán mutatta be az EU pozitív hatásáról szóló új weboldalt.

Az októberi, legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka úgy véli, országuk nyert az uniós tagsággal. Azonban nem sokszor próbáljuk meg felsorolni, hogy a mindennapi ember számára milyen konkrét előnyökkel jár az Európai Unió léte. Ez a weboldal vállalkozott a feladatra, és a jövő májusi európai választások előtt szeretné megmutatni, hogy mekkora hatással van életünkre az Unió.

Az interaktív és többnyelvű Európának köszönhetjük weboldal több száz könnyen olvasható, egy oldalas történettel mutatja be az EU pozitív hatását az emberek életére. A felhasználók könnyen találhatnak saját régiójukhoz, szakmájukhoz vagy kedvenc szabadidős tevékenységükhöz kapcsolódó, konkrét információt.

„Az európaiak kérdésére, hogy mit is tesz értük Európa, az Európai Parlament új weboldala érthető, zsargonmentes választ ad. A weboldal értékes eszköz lesz ahhoz, hogy az Uniót közelebb hozzuk polgáraihoz" – mondta az oldalt bemutató Tajani elnök.

A neten vagy pdf formátumban letölthetően közel 1800 történet várja az olvasókat, megosztókat. A történetek egyik része  „A régiómban" rovatba tartozik, ahol az olvasó kiválaszthatja, ahol ő vagy családja él – például a Dél-Alföldön. Hogyan jelenik meg Európa a városunkban vagy régiónkban? A rovatban csaknem 1400 helyet járunk körbe egész Európában.

A másik rovat „Az életemben", ahol a felhasználók 400 téma közül választhatják ki a számukra érdekeseket. Hogyan befolyásolja az Unió a családok életét, az egészségügyet, a hobbikat, az utazást, a biztonságot, a fogyasztói választásokat vagy a szociális jogokat? Hogyan támogatja az EU az egyes szakmákban dolgozókat, a méhészektől kezdve a sörfőzőkig? Mit tett az Unió a sportot, a vidéki turizmust, az internetezést vagy a tévézést kedvelőkért? Ebben a rovatban egy sor, több nyelven elérhető podcast is helyet kapott.

Az érdekes példákon nyugvó és a továbbolvasáshoz linkekkel ellátott történetek nem  felsorolják az EU valaha megtett összes lépését, hanem inkább betekintést nyújtanak az Unió tevékenységébe.

A weboldal harmadik rovatában a későbbiekben hosszabb lélegzetű, aktuális uniós politikákról szóló összefoglalók lesznek. Köztük olvashatunk majd a jelenlegi parlamenti ciklusban elért eredményekről és kitekinthetünk a jövőre, elsősorban a közvéleményre és az európaiak elvárásaira koncentrálva.

A weboldalt az Európai Parlament kommunikációs és fordítási szolgálataival együttműködésben az Európai Parlament kutatószolgálata állította össze.

További információ

Európának köszönhetjük

Európai választások sajtóanyag

A sajtótájékoztató felvételről (2018.11.14.)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu