skip to content
 
 
 
2018-11-29

Macedónia, Albánia, Montenegró: az EP értékeli a 2018-as teljesítményt

  • • Szkopje tartson ki a Görögországgal kötött, preszpai-tavi megállapodás mellett
  • • Az albán jogállamiság hiányosságai továbbra is távol tartják a beruházásokat
  • • Montenegró 2025-re akár már uniós tagállam lehet

A képviselők csütörtökön véleményezték, hogy mennyit haladt előre Albánia, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, és Montenegró az esetleges uniós csatlakozás felé.

A helyzetről szóló állásfoglalásokat elfogadta a Ház.

Macedónai Volt Jugoszláv Köztársaság

A képviselők üdvözölték, hogy az ország határozottan elkötelezett a 2015-ös pržinói megállapodás és a sürgős reformprioritások hiánytalan végrehajtása mellett. Ezek ugyanis az Unióval kapcsolatos reformok terén is intenzívebb erőfeszítésekhez vezettek.

Felszólítják emellett a nemzeti hatóságokat, hogy fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot annak érdekében, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyás ellen. Macedóniának emellett a jogállamiság fennmaradó hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak. Az állásfoglalást 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

Ugyan a szeptember 30-i népszavazást (amely a társadalom felhatalmazását kérte volna az ország nevének Észak-Macedóna Köztársaságra változtatásához) nem érte el a szükséges küszöböt, a képviselők üdvözölték az ezt követő szkopjei parlamenti döntést, amely elindította az ország és Görögország közötti, június 17-i preszpai megállapodás végrehajtásának alkotmányos folyamatát. Ez a folyamat vezet majd el az uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokhoz. A megállapodás már nagyon várt pozitívum az egész Nyugat-Balkán stabilitása és megbékélése szempontjából, fogalmaztak a képviselők.

A képviselők emellett felszólítják a magyar kormányt, hogy adja ki hazájának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, aki, miután hivatallal való visszaélésért börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött.

A macedón-jelentés szerzője, Ivo Vajgl szlovén liberális képviselő szerint „Ha Macedónia teljesíti az összes feltételt, akkor ígéretes jövő áll a mai macedónok és a jövő generációi előtt. Az Uniónak szintén teljesítenie kell saját ígéreteit annak az országnak, amely már elég régóta vár az előszobában: jelentős mértékben hozzá kell járulnunk Délkelet-Európa egészének stabilitásához, biztonságához és fejlődéséhez."

Albánia

A 459 szavazattal, 112 ellenszavazat és 62 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők üdvözlik az albánok határozott előrelépést az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó reformok, és az ország igazságszolgáltatása függetlenségének és szakértelmének megerősítése terén. A képviselők elismerték az albán jogi és intézményes keretek jelentős fejlődését, és a szervezett bűnözés elleni harc eredményeit. Azonban továbbra is aggasztónak tartják a korrupció magas szintjét, az igazságszolgáltatás lassúságát és alacsony hatékonyságát, valamint azt, hogy a jogállamiság hiányosságai és a nehézkes ügymenet továbbra is visszaveti a beruházási kedvet.

Ennek ellenére az állásfoglalásban a Parlament támogatja a Tanács javaslatát az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére Albániával 2019 júliusában abban az esetben, ha az ország teljesíti az összes feltételt.

„Négy évnyi jelöltség után ideje, hogy Európa elindítsa a csatlakozási tárgyalásokat Albániával. Az ország véghezvitte az igazságügy reformját, amely az egyik kulcsfeltétel volt. Némi sikerrel zajlik a korrupció elleni harc is. A mai parlamenti szavazás elismeri ezeket az eredményeket, és felszólítja a Tanácsot és tagállamokat, hogy jövőre végre kezdjék el a csatlakozási tárgyalásokat Albániával" – mondta az albán jelentés szerzője, a német szocialista Knut Fleckenstein.

Montenegró

Bár Montenegró nagy lépésekkel halad előre az uniós integrációs folyamatban, a képviselők mégis a jogállamiság, a média szabadsága, a korrupció, a pénzmosás, a szervezett bűnözés, és az ehhez kapcsolódó erőszak miatt szólítják fel az ország politikai vezetését a további erőfeszítésekre.

A 484 szavazattal, 80 ellenszavazat és 63 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás elismeri a konstruktív regionális együttműködést, és jó szomszédi kapcsolatok kialakítását célzó montenegrói lépéseket. A képviselők a Montenegró és Koszovó közötti határegyezmény ratifikálását is üdvözölték, ugyanakkor felszólítják a kormányt, hogy többi szomszédjával is mihamarabb rendezze határvitáit.

Az állásfoglalás kiemeli Montenegró 2017. június 5-i NATO-csatlakozásának a nyugat-balkáni béke biztosításában játszott kulcsszerepét. A képviselők egyetértenek az Európai Bizottság álláspontjában, amely szerint Montenegró 2025-re potenciálisan készen állhat az uniós tagságra.

A montenegrói jelentésért felelős Charles Tannock brit konzervatív képviselő szerint „A mai jelentés kiemeli Montenegró jelentős előrelépését, és optimistán ítéli meg az ország haladási irányát. Ezzel a sikerrel azonban felelősség is együtt jár. A Parlament egyértelműen megfogalmazta a média szabadságával kapcsolatos aggodalmait, és azt, hogy fokozni kell a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést."

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető

A vita felvételről (2018.11.28.)

Európai Bizottság: Nyugat-Balkán stratégia (angolul)

Az eljárás lépései (angolul) - Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

Az eljárás lépései (angolul) - Albánia

Az eljárás lépései (angolul) - Montenegró

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu