skip to content
 
 
 
2018-11-14

Támogatja a kötelezően tisztább teherautók forgalmazását a Parlament

  • 2030-ra a nehézgépjárművek 20 százaléka legyen zéró-, vagy alacsony kibocsátású
  • A gyártók 35 százalékkal csökkentsék új flottájuk széndioxid-kibocsátását

Csökkenjen tovább a teherautók kibocsátása: az Európai Parlament szerdán támogatta az erről szóló tervet.

2030-ig az Európai Uniónak csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, amelynek érdekében a képviselők az Európai Bizottság által megszabottnál (30 százalék) magasabb célértéket (35 százalékost) állapítottak meg arra vonatkozóan, hogy mennyivel kell az új teherautók kibocsátását csökkenteni. A képviselők köztes célértéknek 2025-re 20 százalékos csökkentést írtak elő.

A gyártóknak emellett garantálniuk kell, hogy az új flottájukban 2030-ra a zéró- és alacsony kibocsátású (azaz 50 százalékkal kevesebbet kibocsátó) járművek legalább 20 százalékra rúgnak. A köztes célérték 5 százalék, ezt 2025-re kell elérni.

Az Európai Bizottságnak még 2020 előtt elő kellene állnia egy javaslattal a valós vezetési feltételek mellett mért széndioxid-kibocsátási tesztre vonatkozóan.

A széndioxid-mentesítés társadalmi hatása

A képviselők elismerik, hogy a kibocsátásmentes közlekedésre való, társadalmilag elfogadható és kiegyensúlyozott átállás az egész járműipari értéklánctól változást igényel, amelynek valószínűleg negatív hatásai is lesznek. Az Uniónak ezért segítenie kell az ágazati dolgozókat új készségek elsajátításában vagy a más munkakörben való elhelyezkedésben. Erre elsősorban az átmenet által leginkább érintett régiókban és közösségekben van szükség.

A jármű teljes élettartama alatt mért kibocsátás

Az Európai Bizottság 2022-ben készítendő jelentésében értékelnie kellene, hogy a nehézgépjárművek a teljes életciklusuk alatt mennyi széndioxidot bocsátanak ki. A Bizottságnak szükség esetén javasolnia kellene, hogy a gyártóknak kötelező legyen jelenteniük ezt az értéket.

A jelentéstevő szerint

„ Az európai történelem során először állapítunk meg korlátokat a nehézgépjárművek széndioxid-kibocsátására vonatkozóan. Az ágazat egyre nő, és vele együtt nő a széndioxid-kibocsátása is. Egyetértettünk abban, hogy a bizottságinál nagyobb léptékű korlátozást javaslunk, amely megoldható a már létező technológiákkal. Az új technológiákra is fel kell készülnünk, ezért javasoljuk a kibocsátásmentesség és alacsony kibocsátás mellett kiálló tárgyalási álláspontot: segíthetjük az új technológiák megjelenését a piacon" – mondta Bas Eickhout holland zöldpárti képviselő.

A következő lépések

A Parlament 373 szavazattal, 285 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját. A képviselők most megkezdik a tárgyalásokat a szakminisztereket tömörítő Tanáccsal.

Háttér

A nehézgépjárművek az Unióban a közlekedési ágazatból származó széndioxid-kibocsátás 27 százalékáért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig öt százalékáért felelősek (2016-os adat). Az egyre nagyobb mértéket öltő közúti szállítás miatt a kibocsátást korlátozó intézkedések hiányában a kibocsátási arány is tovább fog nőni.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2018.11.14.)

A vita felvételről (2018.11.13.)

Jelentéstevő: Bas Eickhout (Zöldek/EFA, Hollandia)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: széndioxid-kibocsátási szintek teherautók esetében (angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu