skip to content
 
 
 
2019-12-19

A „külföldi ügynökökről" szóló törvény azonnali visszavonását kéri Oroszországtól a Parlament

A Parlament a civilszervezeteket, újságírókat „külföldi ügynöknek" bélyegző törvény azonnali visszavonását kérte Oroszországtól egy csütörtöki állásfoglalásban.

Az orosz hatóságoknak haladéktalanul hatályon kívül kellene helyezni a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályok összhangba kerüljenek Oroszország alkotmányával és az ország nemzetközi jogi kötelezettségeivel. A 2012-ben elfogadott eredeti jogszabály az orosz nem kormányzati szervezetek számára írja elő, hogy „külföldi ügynöki feladatokat ellátó szervezetként” jelentkezzenek be az Oroszországi Föderáció Igazságügyi Minisztériumánál abban az esetben, ha külföldi finanszírozásban részesülnek, és homályosan „politikai tevékenységnek” nevezett tevékenységeket folytatnak.

A Parlament bírálja a „külföldi ügynökökről” szóló törvény nemrégiben elfogadott módosításait is, amelyek a törvény hatályát jelentősen kiszélesítve magánszemélyek „külföldi ügynökként” való megbélyegzését is lehetővé teszik. A módszert gyakran használják a civil szervezetek aktivistái, a politikai ellenzék, bloggerek, és a kormányzati vagy kormánypárti struktúráktól független, minőségi médiában dolgozó újságírók ellen.

A jogszabály egyedi követelményeket ír elő kiadványok nyilvántartásba vételére, könyvelésére és címeire vonatkozóan, és a meg nem felelést bűncselekménynek minősíti, így a törvény megszegése súlyos közigazgatási bírságot vagy két évig terjedő szabadságvesztést is maga után vonhat. A médiára, az emberi jogi szervezetekre és a civil társadalomra kivetett túlzott mértékű bírságok miatt e szervezetek forrásaikat kénytelenek a bírságok és a bíróság előtti védelem ügyvédi díjainak megfizetésére összpontosítani, és ezáltal sérül a véleménynyilvánítás szabadsága, mutat rá az állásfoglalás.

Az állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2019.12.19.)

A vita felvételről (2019.12.19.)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu