skip to content
 
 
 
2019-12-18

Ismét Emily O'Reilly-t választotta ombudsmannak a Parlament

Emily O'Reilly-t választotta szerdán egy újabb, a 2019-2024-es parlamenti ciklusra európai ombudsmannak a Parlament. O'Reilly-t 320 képviselő titkos szavazatával választották meg.

Az ombudsman az uniós intézmények, testületek, irodák és ügynökségek feltételezett visszaéléseit vizsgálja, saját kezdeményezésre vagy az uniós polgárok bejelentése alapján.

 

A jelenleg is a tisztséget betöltő Emily O'Reilly-t három szavazási körben választották meg. A korábban újságíróként dolgozó O'Reilly az első európai ombudsmanná választása (2013) előtt Írországban volt ombudsman tíz éven át, a pozíciót első nőként.

A második szavazási körben négy jelölt: Giuseppe Fortunato (Olaszország), Julia Laffranque (Észtország), Emily O’Reilly (Írország) és Cecilia Wikström (Svédország) vett részt az ötödik jelölt, a lett Nils Muižnieks visszalépése után.

A harmadik szavazási körben a képviselőknek végül Julia Laffrangue és Emily O'Reilly közül kellett választaniuk. A szabályok értelmében a több szavazatot kapó jelölt lett az ombudsman. Julia Laffranque 280, Emily O'Reilly 320 szavazatot kapott.

A Petíciós Bizottságban december 3-én rendezett nyilvános meghallgatáson O'Reilly kijelentette: továbbra azon dolgozik majd, hogy az uniós intézményrendszer az európaiak jogainak középpontba állításával az összes tagállam számára példaértékűen működjön. O'Reilly azt is szeretné, ha az Unióról mint távoli, elitista szervezetről kialakult kép változna.

„Az uniós intézményrendszernek el kell nyernie az európaiak bizalmát. Hiszek abban, hogy ez a bizalom csak akkor szerezhető vissza, ha fokozzuk az intézmények elszámoltathatóságát és átláthatóságát. Ugyanis csak akkor fogjuk érteni egy-egy döntés értelmét és kezdünk el bízni az intézményrendszerben, ha láthatjuk, hogyan születik meg maga a döntés" - mondta O'Reilly december 3-án.

Háttér

Az 1995-ben alapított európai ombudsman tisztségét betöltő személy független és pártatlan, felada az uniós intézmények és ügynökségek esetleges felelősségre vonása és a jól működő intézményrendszer elveinek betartatása. Az ombudsman hivatala „szelíd hatalmat" gyakorolva az európaiaktól és jogi személyektől érkező, az uniós intézmények visszaéléseivel kapcsoaltos panaszokat vizsgálja ki, de emellett szélesebb, rendszerszintű ügyekkel - például átláthatósággal és szolgáltatásközpontú ügyintézéssel - is foglalkozik.

Jelenleg az ír Emily O'Reilly az ombudsman, aki a pozíciót betöltő első nőként lépett hivatalba 2013 júliusában. Elődje Jacob Söderman (1995-2003) és Paraskevas Nikiforos Damandouros (2003-2013) volt.

További információ

A 2019-es európai ombudsmanválasztás honlapja

A szavazási eredmények itt lesznek láthatók

A jelöltek

Az Európai Ombudsman honlapja

Az eljárás lépései

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu