skip to content
 
 
 
2019-12-18

Le kellene mondania a máltai miniszterelnöknek, mondja a Parlament

A képviselők aggasztónak találják a Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás hitelességét és az a kapcsán felmerült vádak kivizsgálásának akadozását.

  • Kétséges a nyomozás kimenetele, ha Joseph Muscat miniszterelnök helyén marad
  • Máltán komoly és folyamatos veszély fenyegeti a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogokat
  • Legyen vége az „állampolgárság befektetésért" és „tartózkodási engedély befektetésért" programnak
  • Az oknyomozó újságírók elismerésére létrehozzák az évente kiosztandó „Európai Daphne Caruana díjat"

A Parlament az 581 szavazattal, 26 ellenszavazat és 83 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg Joseph Muscat miniszterelnök hivatalban van, a jelenleg zajló nyomozás hitelessége megkérdőjelezhető marad.

Az állásfoglalás a máltai miniszterelnököt, illetve elsősorban kabinetfőnökét és a leköszönt turisztikai minisztert korrupcióval és pénzmosással vádló állításokra utal. A korrupcióval és pénzmosással kapcsolatos nyomozás más kormánytagokra és a hozzájuk kapcsolódó magáncégekre és egyénekre is kiterjed. A képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy „egyéb, kapcsolódó pénzmosási és korrupciós üggyel kapcsolatos vizsgálat nem haladt előre, vagy egyáltalán nem is indult el".

Védeni kell a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat

„Az elmúlt évek máltai fejleményei ahhoz vezettek, hogy komoly és tartós fenyegetések érik a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogokat", fogalmaznak a képviselők, kiemelve a sajtószabadság, a rendőrség és az igazságszolgáltatás szabadsága, a békés gyülekezés szabadsága, és a hatalmi ágak szétválasztása miatti aggodalmat.

A képviselők üdvözlik a Bizottság alelnöke, Vĕra Jourova megjegyzését, amely szerint a máltai igazságügyi reformok elmaradása alapot adhat a 7. cikk szerinti eljárás megindítására. Kiemelik: sürgősen szükség van a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmusra, amely évenként független, bizonyítékokon alapuló, megkülönböztetésmentes vizsgálatban értékelné a tagállamokat.

A Parlament a befektetőknek adott máltai állampolgársági és letelepedési programok megszűntetését is kéri, mivel ezek gyakorlatilag az uniós állampolgárság áruba bocsátását jelentik, és szembe mennek a pénzmosás és a határokon átnyúló bűnözés elleni erőfeszítésekkel, és gyengítik a schengei övezet egységét.

Az állásfoglalás végül üdvözli a kiváló oknyomozó újságírók elismerésére létrehozott, évente kiosztandó „Európai Daphne Caruana díjat".

Háttér

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban napvilágra került legújabb híreket és az annak következtében kialakult politikai zűrzavart követően december 3-4-én parlamenti delegáció járt az országban, hogy a helyszínen mérje fel a helyzetet. A delegáció által készített jelentésről a jövő év elején vitázik az Állampolgári Jogi bizottság.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető

A vita felvételről (2019.12.17.)

A név szerinti szavazás eredményei itt lesznek láthatók (2019.12.18.)

Az eljárás lépései

EP kutatószolgálat: A jogállamiság védelme az Unióban - meglévő mechanizmusok és lehetséges új eszközök (angolul)

EP kutatószolgálat: Uniós jogállamiság - cikkgyűjtemény (angolul)

EP kutatószolgálat: Befektetéssel megvásárolható állampolgárság és letelepedési engedély az Unióban (angolul)

Sajtóközlemény: Málta és Szlovákia - a képviselők az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányára és korrupcióra figyelmeztetnek (2019.3.28., angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Daphne Caruana Galizia spontán létrejött emlékhelye La Vallettában, Máltán 2017. november 2-án © 123RF/European Union–EP

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu