skip to content
 
 
 
2019-03-28

Venezuela: a képviselők az elnyomás végét kérik és szabad elnökválasztást követelnek

  • • a Parlament megerősítette Juan Guaidó legitim ideiglenes elnökként való elismerését, és támogatja az előrehozott elnökválasztásra irányuló programját
  • • több uniós támogatást az országból elmenekülő venezuelaiak megsegítésére
  • • további uniós szankciók kellenek az illegális Maduro-rezsim ellen
  • • a megoldásnak békésnek kell maradnia, a Parlament elutasítja a katonai beavatkozást

Az Európai Parlament csütörtökön a szabad, átlátható és hiteles elnökválasztás révén, békésen rendeződő venezuelai helyzet mellett foglalt állást.

A plenáris ülés 310 szavazattal, 120 ellenszavazat és 152 tartózkodás mellett fogadta el az idén már második (és a parlamenti ciklusban tizedik) állásfoglalását Venezuelával kapcsolatban. A képviselők elítélik a „brutális elnyomást és erőszakot”, és megismétlik mély aggodalmukat az országban kialakult humanitárius válsághelyzet miatt.

Venezuela „súlyos és mindeddig példátlan politikai, gazdasági, intézményes, társadalmi és sokrétű humanitárius válsággal” küzd, fogalmaz a szöveg. Az országban gyógyszer- és élelmiszerhiány alakult ki, amihez tömeges emberi jogi jogsértések, hiperinfláció, politikai elnyomás, korrupció és erőszak társul. A lakosság 87 százaléka szegénységben él, és több millió venezuelai elhagyta az országot. A képviselők a közelmúlt áramkimaradásait is említik, amelyek súlyosbították a már egyébként is kritikus egészségügyi válságot.

Guaidó programjának támogatása

A Parlament megerősíti, hogy Juan Guaidót elismerte Venezuela legitim ideiglenes elnökének, és teljes támogatásáról biztosítja programját: a visszaélések megszüntetését, a nemzeti átmeneti kormány felállítását, és az előrehozott elnökválasztás megtartását. A képviselők felszólítják a Guaidót még el nem ismerő uniós országokat, hogy sürgősen tegyék ezt meg.

Legyen vége az újságírók és politikusok zaklatásának és elzárásának

A Parlament felszólítja „Maduro törvénytelen rezsimjét”, hogy fejezze be az újságírók, politikai vezetők és Juan Guaidó csapata tagjainak, beleértve Guaidó kabinetfőnöke, Roberto Marrerónak a zaklatását, elzárását és bármilyen elnyomását.

Humanitárius segítség és migrációs válság

A képviselők bírálják, hogy Venezuela a múlt hónapban annak ellenére visszautasította, egyes esetekben megsemmisítette a Kolumbiában és Braziliában tárolt humanitárius segítséget, hogy a már egyébként is korlátozott mennyiségű venezuelai élelmiszerkészletei a megromlás határán állnak.

Az állásfoglalás felhívja a figyelmet az egész térséget érintő migrációs válságra, és elismeri a szomszédos országok erőfeszítéseit és szolidaritását. A képviselők az Európai Bizottságtól további együttműködést kérnek ezekkel az országokkal, és nem pusztán humanitárius segítségnyújtás révén, hanem további forrásokkal is.

Újabb uniós szankciók

A Parlament az illegitim állami hatóságok és az emberi jogok megsértéséért és az elnyomásért felelős személyek külföldi vagyonát célzó további uniós szankciókat kérnek. A képviselők befagyasztanák ezen a személyek és legközelibb rokonai vízumait.

További információ

 

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2019.3.28)

A plenáris vita felvételről (2019.3.12.)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu