skip to content
 
 
 
2019-10-22

A képviselők értékelték a távozó Juncker-Bizottságot

A képviselők kedden áttekintették a leköszönő Bizottság eredményeit a Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

  • A képviselők elismerték a különböző válságok kezelésében végzett bizottsági munkát
  • A Bizottság többet tehetett volna az éghajlatváltozás elleni fellépés és a környezetvédelem terén
  • Juncker: „Büszkéknek kell lennünk arra, hogy fenntartjuk a békét Európában"

Juncker beszámolt a Bizottság számára legfontosabb területeken - többek között a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a befektetések terén - elért eredményekről, és áttekintette, milyen mértékben sikerült új lendületet adni Európának, kapcsolatot teremteni az európaiakal, a nagy feladatokra koncentrálni, és visszanyesni a jogszabályjavaslatok számát.

Az elnök csalódottságának adott hangot, hogy nem sikerült megegyezni a számára a jövőbeli válságok során a megoldás kulcsát jelentő bankunió kérdésében, de sikerként tekint a szociális jogok pillérére és a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályokra, amelyek álláspontja szerint a dolgozói méltóság megőrzését jelentik.

Juncker az Afrikával való kapcsolatot és a 15 új kereskedelmi megállapodást is sikerként értékelte, azonban legnagyobb eredménynek az európai béke megőrzését nevezte. A képviselőket arra kérte: továbbra is küzdjenek Európa mellett és az „ostoba" nacionalizmus ellen.

Több képviselőcsoport vezetője köszönetét fejezte ki Juncker az elmúlt öt évben végzett erőfeszítéseiért a gazdasági és migrációs válság és a brexit-tárgyalások során, és azért, hogy szociális ügyeket is napirendre vett és eltávolodott a megszorítások politikájától. Azt is elismerték, hogy Juncker hajthatatlannak bizonyult a szabadságjogok terén és fellépett az adóelkerülés ellen. Többen a Bizottság befektetésösztönző munkáját, az egységes piac megerősítését és az energiaellátás biztonságosabbá tételét is kiemelték.

Egyes képviselők azonban felrótták Junkcernek, hogy nem tett eleget az éghajlatváltozás ellen, a közérdekű bejelentők védelmében tett lépéseit túlontúl „bátortalannak" ítélték és nem tartották elegendőnek a szociális politika terén elért előrehaladást sem.

A teljes vita itt tekinthető meg.

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu