skip to content
 
2020-12-21

Jóváhagyták a 2021-es uniós költségvetést: segítség a helyreállításhoz

  • a 2021-re vonatkozó éves büdzsét azután fogadták el, hogy a Parlament jóváhagyta a 2021-27 közötti időszakra vonatkozó többéves keretköltségvetés (MFF)
  • többletforrás a közlekedési infrastruktúrára, a digitális Európára, az éghajlatváltozással kapcsolatos lépésekre
  • ez az új MFF hatálya alá eső első éves költségvetés

A képviselők a jövő évi költségvetésben többletforrásokat harcoltak ki a munkahelyteremtésre, a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére és az éghajlati programokra.

2021-re a kötelezettségvállalási előirányzat 164,3 milliárd euró, míg a kifizetési előirányzat 166,1 milliárd euró lesz. A Parlament és a Tanács között a 2021-es költségvetésről született megállapodás részletei itt olvashatók.

A Tanács hivatalosan hétfőn hagyta jóvá a megállapodást, amelyet a Parlament pénteken 540 szavazattal, 77 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett támogatott. A költségvetés ezután David Sassoli, a Parlament elnökének aláírásával törvényerőre emelkedett.

Versenyképesebb Európa, munkahelyteremtés és befektetés Európa jövőjébe

A képviselőknek sikerült a Bizottság eredeti javaslatánál magasabb összegeket kiharcolniuk az olyan programok számára, amelyeket kulcsfontosságúnak tekintenek a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés serkentése céljából és amelyek tükrözik az Unió prioritásait. Ilyen program például a Digitális Európa (+25,1 millió euró) és a közlekedési infrastruktúrákhoz felhasználható Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (+60,3 millió euró).

Az európai értékek tiszteletbentartásának erősítése és az éghajlatváltozás elleni munka felgyorsítása

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem segítésére a LIFE programhoz kiharcolt többletforrások (+42 millió euró) célja, hogy a kezdetektől hozzájáruljon ahhoz, hogy a 2021 és 2027. közötti időszakban a költségvetés 30 százalékát éghajlati szempontból releváns ügyekre fordítsa az Unió.

A Jogok és Értékek program további 6.6 millió eurót kap, az Európai Ügyészség - az uniós költségvetéssel kapcsolatos visszaéléseket kivizsgáló, független testület - büdzséjét pedig 7,3 millió euróval emelte meg a Parlament.

Az MFF megerősítése révén érkező források a fiataloknak, az uniós kutatóknak és az egészségügynek

A 2021-ben várható többletforrások egy része a Parlament által a többéves uniós keretköltségvetésről szóló tárgyalásokban kiharcolt emelésekből származik. A 2021 és 2027. között érvényes MFF-et december 16-án hagyta jóvá a Parlament.

Ennek köszönhetően emelkedett meg az Erasmus+ program (+175,1 millió euró), a Horizon Europe kutatási program (+20 millió), és az EU4Health, az Unió koronavírus-járvány miatt ellindított egészségügyi programjának (+74,3 millió euró) költségvetése. Az EU4Health program gyógyászati és egészségügyi dolgozókat, betegeket és egészésgügyi ellátórendszereket támogat majd. A humanitárius segélyekre (+25 millió euró) és az Unió déli szomszédságának támogatására (10,2 millió euró) elkülönített kötelezettségvállalási előriányzatot is megemelték.

A jelentéstevők szerint

„Azzal, hogy pár héttel ezelőtt a többéves költségvetési keretben megemeltük egyes jövőorientált programok támogatását, több forrás maradt a többi, európai hozzáadott értéket képviselő program forrásainak növelésére. A számos program, például a transzeurópai közlekedési hálózatok vagy a digitális Európa számára kiharcolt többletforrás valós igényre válaszol, és ezen programok jelentősebb támogatása megfelel az európai polgárok várakozásainak" - mondta a Költségvetési Bizottság elnöke, Johan Van Overtveldt (ECR, BE).

„Ha őszinték vagyunk, mindnyájan tudjuk, hogy ez a költségvetés nem elég. De ez volt a maximum, amit elérhettünk az államfők egyhangú szavazatát igénylő Tanáccsal letárgyalt MFF miatt. A jó hír az, hogy van egy mód arra, hogy évente további 50 milliárddal több jusson az egészségügyre, az éghajlatra és a munkahelyteremtésre, és ez az út nem zárható le az egyhangúsági szabállyal: megerősített együttműködéssel meg kell adóztatnunk a spekulációt. A Bizottság szerint már 2022 végére elfogadhatjuk a jogszabályt erről. Lássunk máris munkához!" - mondta Pierre Larrouturou (S&D, Franciaország), a bizottsági költésekért felelős képviselő.

„Hatékony, modern, környezetbarát és interaktív intézmények nélkül, amelyek nem várt vészhelyzet esetén is képesek tovább működni, nem lehet ígéretes jövőt építeni. A 2021-es költségvetés elfogadásával megfelelő forrást és munkaerőt biztosítunk az európai intézmények számára, hogy válsághelyzetben is elláthassák a feladataikat és megfelelhessenek a polgárok elvárásainak. A megállapodás előnye, hogy egyensúlyt teremtett a járvány miatti válságüzemmód során elért költségmegtakarítás és az intézmények hatékony működésének garantálása között" - mondta Olivier Chastel (Renew, Belgium), a többi intézmény költségvetéséért felelős képviselő.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2020.12.18.)

Sajtóközlemény: A Parlament jóváhagyta a 2021-2027 közötti uniós költségvetést (2020.12.16.)

Sajtóközlemény: A jogállamisági feltételrendszer január elsejétől, késedelem nélkül életbe lép (2020.12.17.)

Sajtóközlemény: A Parlament döntésével kötelező érvényű európai jogszabállyá vált a jogállamisági feltételrendszer (2020.12.16.)

A 2021. évi költségvetési eljárás parlamenti honlapja (angolul)

A 2021. évi költségvetési eljárás bizottsági honlapja (angolul)

A 2021. évi költségvetési eljárás tanácsi honlapja

EP kutatószolgálat: A 2021-es uniós költségvetés elfogadása (angolul)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu