skip to content
 
 
 
2020-01-30

A Parlament nyárra kötelező szabályok benyújtását várja az egységes töltővel kapcsolatban

  • • Sürgősen el kell fogadni az egységes töltőre vonatkozó előírásokat
  • • A fogyasztóknak biztosítani kell a lehetőséget, hogy választásuk fenntartható legyen
  • • Csökkenteni kell az elektronikus hulladékot Európában (2016-ban fejenként 16,6 kg e-szemetet termelt az EU)

A Parlament legkésőbb 2020 júliusáig várja a Bizottságtól az egységes töltő szigorúbb szabályzásáról szóló javaslatot.

„Sürgős uniós szabályozási intézkedésre van szükség" az elektronikus hulladék csökkentése érdekében, és azért, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjából is megfelelő döntéseket hozhassanak, fogalmaztak a képviselők egy 582 szavazattal, 40 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban csütörtökön.

A Parlament a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már említett felhatalmazás elfogadását, vagy szükség esetén jogszabálytervezet benyújtását kéri a Bizottságtól legkésőbb 2020 júliusáig.

A Bizottságnak folyamatosan figyelnie kellene a piacot, és szükség esetén finomhangolni az egységes töltőre vonatkozó jogszabályokat annak érdekében, hogy azok ne akadályozzák az innovációt, vélik a képviselők. A Parlament hangsúlyozza: a kutatás és az innováció kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a meglévő technológiák továbbfejlődhessenek, és hogy új megoldások jelenhessenek meg.

A Parlament az alábbiakat várja a Bizottságtól:

hozzon szabályokat annak biztosítására, hogy a különböző vezeték nélküli töltőket és a különböző mobilkészülékeket a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni;

vizsgálja meg, hogy egy esetleges jogszabály hatására nőne-e az uniós tagállamokban összegyűjtött és újrahasznosított vezetékek és töltők mennyisége; és

biztosítsa, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venniük: az egységes töltő bevezetésével egyidejűleg ki kell dolgozni egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására, fogalmaznak a képviselők, kiemelve ugyanakkor, hogy „el kell kerülni, hogy (a készülék és a töltő szétválasztása) esetlegesen árnövekedést eredményezzen a fogyasztók számára".

 

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kg e-szemetet jelentenek. Európában 2016-ban összesen 12,3 millió tonna e-hulladék keletkezett, amelyből minden lakosra 16,6 kg jut. Az egyes készülékek rövid élettartama szintén az e-hulladék növekedését eredményezi, fogalmaz az állásfoglalás.

Háttér

képviselők a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már kérték egy egységes mobiltöltő kifejlesztését, és felhatalmazták a Bizottságot arra, hogy eljárjon az ügyben.

A Bizottság az egységes töltő kifejlesztésére ösztönözte az iparágat, de az ösztönzésen alapuló megközelítés az uniós törvényhozók szerint nem hozta meg a kívánt eredményt: a különböző gyártók önszorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt. Némi előrelépés mégis történt, mondta a Bizottság a 2020. január 13-i plenáris vitán: míg 2009-ben több mint 30 féle töltő létezett, mára nagyjából három maradt.

Az európai zöld megállapodásról szóló állásfoglalásában a Parlament a körkörös gazdaságra vonatkozó nagyratörő akciótervet kért a Bizottságtól. A terv fókuszában a Parlament szerint az uniós gyártás és fogyasztás teljes környezeti hatásának és nyersanyag-felhasználásának csökkentése kell álljon, a fő célok pedig a hatékony forrásfelhasználás, a nulla környezetszennyezés, és a hulladékképzés elkerülése.

 

A Bizottság január 29-én fogadta el 2020-as munkaprogramját, amelyben 2020 harmadik negyedévére az egységes töltőre vonatkozó jogszabályjavaslat benyújtását ígéri.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2020.1.30)

Vita a plenárison: felszólalások (szóbeli és írásbeli) az egységes töltővel kapcsolatban (2020.1.13.)

A név szerinti szavazás eredménye itt lesz elérhető (2020.1.30.)

Sajtóközlemény: A képviselők egyforma töltőt sürgetnek a mobiltelefonokhoz (2014.3.13.)

Egységes mobiltöltő: hatásvizsgálat (Európai Bizottság, 2018., angolul)

Az eljárás lépései

A képviselők már több mint tíz éve kérnek egységes töltőt a mobiltelefonokhoz, tabletekhez, e-olvasókhoz és egyéb hordozható készülékekhez

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu