skip to content
 
 
 
2020-01-30

Az Európai Parlament jóváhagyta a brexit-megállapodást

Az Európai Parlament szerdán 621 szavazattal, 49 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési megállapodást.

A Tanácsot képviselő Nikolina Brnjac horvát európaügyi miniszter, Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és az Unió brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier részvételével a szavazás előtt lezajlott vitán a képviselők sorra vették a kilépési folyamat történéseit és áttekintették a következő feladatokat.

A képviselőcsoportok nevében felszólaló legtöbb képviselő a történelmi jelentőségű szavazás kapcsán kiemelte: az Egyesült Királyság kilépése nem jelenti az EU és Nagy Britannia közötti kapcsolat végét, az európaiak és a britek közti kapocs továbbra is erős marad. A brexitnek vannak tanulságai, amelyeknek szerephez kell jutnia az Unió jövőjének alakításában, vélekedtek a képviselők, akik köszönetüket fejezték ki Nagy Britanniának és a brit képviselőknek az Unióért végzett munkájukért. Többen figyelmeztettek, hogy az Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatot konkretizáló tárgyalások nem lesznek könnyűek, különösen, ha figyelembe vesszük a kilépési megállapodásban megszabott határidőket.

A vita az alábbi linkekre kattintva tekinthető meg:

Vitaindító beszéd, Guy VERHOFSTADT (RE, Belgium), a Parlament brexit irányítócsoportjának vezetője

Nikolina BRNJAC, a horvát tanácsi elnökség képviseletében, és Ursula VON DER LEYEN, a Bizottság elnöke

A képviselőcsoportok felszólalóinak első köre

Képviselői vita (első rész)

Képviselői vita (második rész)

Képviselői vita (harmadik rész)

Michel BARNIER, az Egyesült Királyság kapcsolatrendszerrel foglalkozó munkacsoport vezetője, és Nikolina BRNJAC

David SASSOLI, a Parlament elnökének zárszava

A Parlament is hozzászól az Unió és Nagy Britannia közötti jövőbeli kapcsolathoz

A Parlament az Egyesült Királysággal fenntartott koordinációért felelős csoportja (amelyet David McAllister német néppárti képviselő, a Külügyi bizottság elnöke vezet) kapcsolatban áll majd az Európai Bizottság EU-Egyesült Királyság kapcsolatrendszerrel foglalkozó munkacsoportjával, és egyeztet a Külügyi és a Nemzetközi kereskedelmi bizottsággal, illetve minden egyéb érintett parlamenti bizottsággal. A Parlament folyamatos figyelemmel követi Michel Barnier főtárgyaló munkáját és állásfoglalásaival továbbra is befolyásolja a tárgyalások menetét. A végső megállapodáshoz a Parlament jóváhagyására van szükség.

David Sassoli elnök

„Mélyen elszomorít, hogy idáig jutottak a dolgok. De ötven évnyi integráció nem válik köddé egyik pillanatról a másikra. Mindnyájunknak keményen kell majd dolgozni az új kapcsolat kialakításán, és nem veszíthetjük szem elől az állampolgárok jogait és védelmét. A jövőbeli kapcsolatunknak sok próbát kell majd kiállnia; ez nem lesz egy egyszerű folyamat, tudtuk az elejétől. Azonban biztos vagyok benne, hogy végül sikerül felülemelkednünk a nehézségeken, és mindig megtaláljuk majd a közös pontot" - mondta a Parlament elnöke, David Sassoli a történelmi szavazást követően.

A következő lépések

A kilépési megállapodás életbe lépéséhez a Tanács minősített többséggel történő jóváhagyására van szükség.

A február elsején kezdődő átmeneti időszak 2020. december 31-én ér véget. Az Egyesült Királyság és az Unió közötti bármely megállapodást addigra kell lezárni ahhoz, hogy az 2021. január elsején életbe léphessen.

Az átmeneti időszak egyszer ugyan meghosszabbítható egy egytől két évig terjedő időszakkal, de az erre vonatkozó döntést július elsejéig kell meghoznia az EU és az Egyesült Királyság közös bizottságának.

Az Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatról szóló minden megállapodáshoz szükség van a Parlament jóváhagyására. Ha a megállapodás tagállami kompetenciákat is érint, akkor a nemzeti parlamentek ratifikációja is szükséges.

Háttér

A Parlament plenáris ülésének döntésére a ratifikációs folyamat brit lezárását, és az Alkotmányos ügyek bizottságának a kilépési megállapodás elfogadását támogató múlt heti javaslatát követően kerül sor. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodás hatályba lépéséhez azt a Parlamentben a leadott szavazatok egyszerű többségével jóvá kell hagyni (az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke 2. bekezdése), mielőtt a Tanácsban sor kerülhet a (minősített többséget igénylő) végső szavazásra.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz megtalálható (2020.1.29.)

A vita felvételről (2020.1.29.)

A név szerinti szavazás eredménye itt lesz elérhető (2020.1.29.)

Jogalkotási állásfoglalás-tervezet

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: Az Európai Parlament a brexit után (2020.1.14., angolul)

EP kutatószolgálat: A felülvizsgált brexit-megállapodás - mi változott, és mik a következő lépések? (2019.10.22., angolul)

EP kutatószolgálat: Brexit - végső visszaszámlálás (mit gondolnak a kutatócégek?) (2020.1.24., angolul)

További információ a brexittel kapcsolatos parlamenti munkáról

Parlamenti állásfoglalások és a parlamenti brexit irányítócsoport összetétele (angolul)

Guy Verhofstadt (RE, Belgium) az EU–Egyesült Királyság kapcsolatokról: „Ambíciózusnak kell lennünk”

Az Európai Parlament Eljárási szabályzata

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Fotó: A Parlament jóváhagyta a brit kilépési megállapodást, majd a képviselők elénekelték az Auld Lang Syne-t © EU 2020-EP

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu