skip to content
 
 
 
2020-07-09

Angela Merkel az Európai Parlamentben ismertette a német uniós elnökség célkitűzéseit

A képviselők szerdán Angela Merkel kancellárral és Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel vitatták meg a következő hat hónap német tanácsi elnökségének stratégiáját és céljait.

Az „Együtt Európa helyreállításáért" szlogennel induló német elnökség eltökélt a járvány okozta hatalmas feladat megoldása mellett, mondta Merkel kancellár. Öt olyan területet emelt ki, amelyen Európának dolga van, ha egységesen és erősen szeretne kilábalni a jelenlegi válságból: alapvető jogok, szolidaritás és kohézió, éghajlatváltozás, digitalizáció, és Európa szerepe a világban. „Németország kész arra, hogy különösen nagy szolidaritást mutasson" annak érdekében, hogy zöld, innovatív, fenntartható, digitális és versenyképes Európa épüljön, hangsúlyozta a kancellár. „Európa nagy dolgokra képes, ha együttműködünk egymással és szolidárisak maradunk egymás iránt" - jelentette ki.

A kancellár teljes beszéde itt tekinthető meg.

„Nem is lehetne nagyobb az előttünk álló kihívás" - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. „De a Next Generation EU tervnek köszönhetően erősebben lábalhatunk ki a válságból. Németország az együtt szót választotta szlogenéül. Ez a szó jelenti az Unió motorját." Von der Leyen hangsúlyozta: Európának az új hosszú távú költségvetésre (MFF) és a Next Generation EU nevű helyreállítási programra egyaránt szüksége van. A Bizottság mindent megtesz, hogy sikerüljön megállapodni az Unió finanszírozásáról, jelentette ki.

Manfred Weber (EPP, Németország) szerint az Unió a félelem miatt bukdácsol válságról válságra. „A félelem a szolidaritás, a jövő és a szabadság ellensége." Magasak az elvárások a német elnökséggel szemben, folytatta. „A szolidaritáshoz most bátorságra van szükség: ebben a hónapban meg kell állapodnunk a helyreállítási alapról. Egyetlen közösség sem marad fenn közösségi szellem nélkül. Számunkra ezt a szellemet az európai életmód jelenti" - tette hozzá.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország) „vállvetve" szeretne azon dolgozni a német elnökséggel, hogy az európaiak érdekében felszámolják az Unióban az észak-dél és a kelet-nyugat ellentétet. „Be kell bizonyítanunk, hogy létre lehet hozni egy igazságosabb és fenntarthatóbb társadalmat, amelyik gondol a környezetre és a következő generációra (...), megvédi a munkavállalókat, fenntartja a sokszínűséget, és szolidárisan viszonyul a bevándolás kérdéséhez" - tette hozzá.

„Most a helyreállítási terv és a többéves keretköltségvetés elfogadása a lényeg" -mondta Dacian Cioloş (RE, Románia). „Európát egy vízió és erős értékek körül építjük. Ideje, hogy a jogállamiság fenntartását az uniós források elérésének feltételévé tegyük. Itt a politikai lehetőség: hasznájuk ki a rendkívüli csomag jelentette meggyőző erőt."

Jörg Meuthen (ID, Németország) tájékozatlansággal és elméletiséggel vádolta a kancellárt. „Ön elárulja az európaiság szellemét és veszélybe sodorja a jövő generációt" - jelentette ki az európai zöld megállapodásra és a helyreállítási csomagra utalva. „A szolidaritásról alkotott képe abszurd" - mondta.

Ska Keller (Zöldek/EFA, Németország) szerint az Uniónak ugyanazt a határozottságot kellene mutatnia az éghajlati válság kapcsán, mint ahogy a járvánnyal kapcsolatban viselkedettt. „Úrrá kell lennünk a koronavírus-járványon és el kell kerülnünk az éghajlati válságot." A német elnökség többek között egy olyan ambíciózus éghajlati törvény elfogadásával érhet el jelentős előrelépést, amely az üvegházhatású gázok 2030-ra 65 százalékos csökkentését tűzi ki célul.

Raffaele Fitto (ECR, Olaszország) szerint a koronavírus-járványra adott uniós válasz eddig „lassú, nem túl hatékony és a valódi szolidaritást nélkülöző" volt. Németországnak a saját önzését félretéve és az Unió eredeti szellemét felelevenítve el kellene kerülnie a múlt hibáit. „Új életet kell lehelnünk a gazdaságba, eredményes kereskedelmi politikát kell folytatnunk, és újra kell indítani az egységes piacot".

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Németország) a pénzügyi válság során alkalmazott káros megszorító politikára emlékezve arra kérte Merkel kancellárt, hogy ne kövesse el ugyanazt a hibát kétszer. A képviselő a nagy vállalatokra kivetendő digitális adó tanácsi akadályozásának megszüntetését várja a kancellártól.

Merkel kancellár válasza a képviselőcsoportok vezető szónokainak felszólalásaira

A vita magyar felszólalói

Győri Enikő (EPP)

Cseh Katalin (RE)

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu