skip to content
 
 
 
2020-07-10

Jóváhagyta a Parlament az európai polgári kezdeményezések határidejeinek meghosszabbítását

A képviselők által jóváhagyott módosítások biztosítják, hogy a polgárok közvetlen demokratikus részvételét biztosítani hivatott eszköz nem esik áldozatául a koronavírus-járványnak.

A tagállamokat tömörítő Tanáccsal és az Európai Bizottsággal gyorsan lebonyolított tárgyalást követően a Parlament csütörtökön 684 szavazattal, hét ellenszavazat és három tartózkodás mellett elfogadta a Bizottság által benyújtott és a Parlament által módosított javaslatot az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó határidők meghosszabbításáról.

Az új szabályok visszamenőleges hatállyal meghosszabbítják az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére, azok tagállami ellenőrzésére és igazolására vonatkozó határidőket, amelyek betartását a koronavírus-járvány hátráltathatta. A határidők az alábbiak szerint módosulnak:

Hat hónappal meghosszabbodik a támogatói aláírások eredeti gyűjtési időszaka azon kezdeményezéseknél, amelyek esetében az 2020. március 11-én már folyamatban volt. Ebbe a kategóriába tartozik példáu a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés. Ha a támogatói aláírások gyűjtése 2020. március 11. és szeptember 11. között kezdődött, akkor a gyűjtési időszak legfeljebb 2021. szeptember 11-ig hosszabbítható meg.


A tagállamok kérhetik az ellenőrzési szakasz egytől három hónapig terjedő időszakkal való meghosszabbítását, ha egyébként nem tudnák időben elvégezni a feladatot.


Az uniós intézmények elhalaszthatják a polgári kezdeményezés szervezőivel szükséges találkozókat (amelyek megszervezése a Bizottság feladata, és amelyre rendszerint a sikeres kezdeményezés leadását követő hónapban kerül sor) és a nyilvános meghallgatásokat (a Parlament által három hónappal a leadás után szervezett események); ezekre akkor kerül majd sor, amikor az közegészségügyi helyzet megengedi.

 

Ha lesz második hullám

A Bizottság tovább hosszabbíthatja a gyűjtési időszakot abban az esetben, ha 2020. szeptember 11-ig nem normalizálódik a közegészségügyi helyzet, vagy ismét kijárási tilalmat vezetnek be. A hosszabbítások időtartama esetenként három hónap, de a gyűjtésre összesen legfeljebb 24 hónap állhat rendelkezésre.

A Parlament ezzel kapcsolatban sikerrel érvelt az eredeti javaslat módosítása mellett: a további esetleges hosszabbításhoz szükséges küszöb elérését egyszerűbbé tette azzal, hogy ahhoz azon tagállamok csak negyedének (és nem az eredeti javaslat szerinti felének) a szavazata szükséges, ahol még életben vannak a járvánnyal kapcsolatos intézkedések. Ezeknek a tagállamoknak az Unió lakosságának legalább 35 százalékát kell képviselniük.

A képviselők azt is elérték, hogy a polgári kezdeményezések szervezői videókonferenciák keretében is részt vehetnek a meghallgatásokon vagy a találkozókon.

Háttér

Az európai polgári kezdeményezés a részvételi demokrácia eszköze, amelynek révén a legalább a tagállamok negyedét képviselő, egymillió uniós polgár jogszabály beterjesztését kérheti a Bizottságtól olyan területeken, ahol a Bizottság illetékes.

A Bizottság eredeti javaslatát a Parlament módosította, majd az uniós intézmények között június 25-én gyors informális megállapodás született a jogszabálynak a nagyrészt a parlamenti változaton alapuló végső formájáról.

Következő lépések

Az új szabályok azt követően lépnek életbe, hogy a Tanács is hivatalosan jóváhagyja őket, és azok megjelennek az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Erre várhatóan még 2020 júliusának vége előtt sor kerül. Az elfogadott ideiglenes intézkedések 2022 végéig maradnak érvényben.

Az eljárás lépései (angolul)

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás alkalmával (2020.7.2., angolul)

Sajtóközlemény: A Parlament egyszerűbbé tenné az európai polgári kezdeményezések szervezését (2019.3.12., angolul)

Ismertető az Európai Unióról: Az európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés honlapja

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu