skip to content
 
 
 
2020-05-25

A Parlament támogatja a helyi szerveket a járvány elleni fellépésben

A Parlament alaptevékenységének biztosítása mellett David Sassoli, az EP elnöke parlamenti segítséget ajánlott a helyi hatóságoknak ételosztásban, szállásadásban és koronavírus-tesztelésben.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, a járvány terjedését megakadályozó elővigyázatossági intézkedések nem befolyásolják a Parlamentet a jogalkotási, költségvetési és ellenőrzési feladatainak ellátásában.

A Parlament az alapvető funkciói mellett azonban a három székhelyén működő helyi hatóságokkal is felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy segítsen a válság szociális és gazdasági következményeinek enyhítésében. Ennek eredményeképpen a Parlament a helyzetből adódó különböző feladatok ellátásában segít a három helyszínen.

„Mindnyájan vészhelyzetben találjuk magunkat, és ez hatással van az életünkre. A válságnak mindenkit, így az intézményeket is, arra kell ösztönöznie, hogy jó példával járjon elöl" - mondta Sassoli.

Brüsszel

A Parlament április 14. óta a Resto du Coeur Saint Gilles, DoucheFLUX, a Mother Teresa és a CPAS Ixelles jótékonysági szervezettel és a Vöröskereszttel együttműködésben heti hétezer adag ételt oszt ki. A Parlament a Saint Pierre kórház egészségügyi személyzete számára is szállít ételt.

Emellett a Parlament egyik brüsszeli épületében száz védelemre szoruló nő jutott fedélhez. A a brüsszeli régió szociális osztálya Kohl épület egyik szárnyában április 29. óta működteti az teljesen felszerelt átmeneti szállást. A szálláson élők a járvány miatt átrendezett parlamenti menzán mindennap ételt is kapnak.

A Parlament autó- és teherautóflottájának egy részét is a hatóságok rendelkezésére bocsátotta a különböző felszerelések szállítása, és az orvosoknak és nővéreknek küldött ételek célbe juttatása céljára.

Strasbourg

A Parlament a helyi Vöröskereszttel együttműödésben Strasbourg várossal közösen napi 500 ételadagot oszt ki a hét minden napján a rászorulóknak.

Az alsórajnai prefektúrával kötött megállapodás alapján a Parlament strasbourgi, Louis Weiss épületében május 11-től koronavírus-szűrőközpont működik. A négy diagnosztikai laboratórium felel a régióban a lakosság körében elvégzett tesztekért. A Parlament itt is felajánlotta autóit és teherautóit.

Luxemburg

A Parlament az Abrigado, Caritas nevű szervezetekkel és a Vöröskereszttel együttműködésben a helyi hatóságok és a szervezetek rendelkezésére bocsátotta épületeit. Egy bettembourgi idősek otthonában a Parlament külső munkák során használt, üvegablakos, hordozható tolmácsfülkéit használják arra, hogy a bent lakók több hét bezártság után fertőzésveszély nélkül találkozhassanak rokonaikkal.

Elérhetőségek és képanyag

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy bár a Parlament rendelkezésre bocsátotta az épületeit, de a kezdeményezéseket a helyi hatóságok és szervezetek irányítják. A munkájukkal kapcsolatos további információ tőlük kérhető.

A helyi szervezetek munkájának és az érintettek magánéletének tiszteletben tartása, és a lehető legkisebb mértékű zavarása érdekében a Parlament médiaközpontja a brüsszeli, a strasbourgi és a luxemburgi helyszínen készült, szabadon felhasználható fotó- és videógyűjteményt bocsát a sajtó rendelkezésére.

 

Hasznos elérhetőségek

 

A Parlamenttel kapcsolatban álló helyi hatóságok elérhetőségeinek listája a három helyszínen itt található

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu