skip to content
 
 
 
2020-03-19

Folyamatosan frissülő közlemények a koronavírus elleni uniós válaszlépésekről az EP honlapján

Kedves Újságírók,
tisztelt Szerkesztőségek!

Az Európai Parlament honlapján folyamatosan frissülő közleményeket találhatnak a koronavírus elleni uniós válaszlépésekről. Hogy a sajtó munkáját segítsük, az alábbiakban ezek közül is kiemeltünk néhányat, hogy összefoglaljuk az elmúlt napok történéseit.

A Bizottság március 13-án ismertette javaslatát arra, hogyan hangolná össze a tagállamok a koronavírus gazdasági hatásának ellensúlyozására irányuló lépéseit.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására operatív stábot hozott létre, amelynek munkáját ide kattintva lehet nyomon követni.

Az Európai Parlament jelezte: készen áll arra, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban segítsen a tagállamoknak a koronavírus kezelésében és negatív gazdasági-társadalmi hatásának semlegesítésében.

David Sassoli EP-elnök üdvözölte a Bizottság javaslatát, és hangsúlyozta, hogy a Parlament a maga részéről a lehető leggyorsabban megteszi a szükséges lépéseket. „A Tanácsnak és a Bizottságnak most jóvá kell hagynia ezt a javaslatot. Biztosíthatok mindenkit, hogy a Parlament a lehető leggyorsabban lépni fog” - mondta Sassoli elnök. 

A régiók támogatása

Az EU válaszlépései között szerepel a pénzügyi támogatások rendszerének átalakítása, amelyet mind a Tanácsnak, mind a Parlamentnek jóvá kell hagynia. Az EP regionális fejlesztési szakbizottsága eltökélt, hogy a javaslatot mielőbb megvizsgálja. A cél az, hogy könnyebben és gyorsabban támogatást lehessen nyújtani azoknak a régióknak, amelyeknek a legnagyobb szüksége van rá.

Pénzügyi források

Az EP költségvetési szakbizottsága szintén üdvözölte a Bizottság pénteki bejelentését, ás eltökéltek, hogy mindent megtegyenek a koronavírus teremtette vészhelyzet kezelésére. Ehhez azonban a képviselők szerint további új forrásokra is szükség van.

További információ

Összegyűjtött információk az Európai Parlament honlapján a koronavírus elleni uniós válaszlépésekről (folyamatosan frissül!)

Európai koordinált válasz a koronavírusra: Kérdések és válaszok (Európai Bizottság) 

Nemzeti hatóságok

Az EP szóvivői szolgálata

Twitter

Facebook

Instagram

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu