skip to content
 
 
 
2020-10-22

A belaruszi demokratikus ellenzék kapta a 2020-as Szaharov-díjat

A gondolat szabadságáért járó Szaharov-díj 2020-as kitüntetettje a belaruszi demokratikus ellenzék, jelentette be a Parlament elnöke csütörtökön.

David Sassoli a brüsszeli plenáris ülésteremben délben jelentette be a Szaharov-díj idei kitüntettjeit azt követően, hogy a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete meghozta a döntést.

„Szeretnék gratulálni a belaruszi ellenzék képviselőinek a bátorságukért, kitartásukért és eltökéltségükért. Egy sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene. De olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság. Tehát, kedves díjazottak, az üzenetem a következő: tartsatok ki, és ne adjátok fel a harcot. Mi mellettetek vagyünk" - mondta Sassoli a döntést követően.

„A tavalyi egyik döntőst, a Guapinol környezetvédelmi csoport tagját, Arnold Joaquín Morazán Erazót a múlt héten meggyilkolták. A csoport egy hondurasi vasércbánya ellen tiltakozik. A gyilkosság felelőseinek beazonosítására és felelősségre vonására azonnal hiteles és független vizsgálatot kell indítani" - jelentette ki David Sassoli.

Tiltakozás egy brutális rezsim ellen

A belaruszi demokratikus ellenzéket a Koordinációs Tanács képviseli, amelyet pár bátor nő neves politikai és civil szereplőkkel együtt kezdeményezett. A díjazottakról és a másik két döntősről itt olvashat többet.

Belaruszban az augusztus 9-i, vitatott kimenetelű elnökválasztás politikai válságot okozott, amelyet az autoriter Aljakszandr Lukasenka elnök elleni népfelkelés követett. A tiltakozást a rezsim brutális eszközökkel igyekszik elfojtani.

A Szaharov-díj ünnepélyes átadására december 16-án kerül sor.

A Parlament szerdán új ajánlásokat fogadott el, amelyben az Unió és Belarusz közötti kapcsolat alapos áttekintését javasolja.

Háttér

Az Európai Parlament minden évben kiosztja a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjat. Az Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az ember és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.

Tavaly Ilham Tohti, a kínai ujgur kisebbség jogaiért küzdő ujgur közgazdász volt a díj kitüntetettje.

További információ

Szaharov-díj a gondolatszabadságért: a 2020-as jelöltek

Multimédiás anyag Belaruszról

Audiovizuális csomag: David McAllister (EPP, Németország) a külügyi bizottság, Tomas Tobé (EPP, Svédország), a fejlesztési bizottság, és Maria Arena (S&S, Belgium), az emberi jogi bizottság elnökének nyilatkozata a három döntősről

A 2020-as Szaharov-díj (videó)

A Szaharov-díj közössége

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

A belaruszi demokratikus ellenzék augusztus óta tüntet az erőszakos rezsim ellen

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu