skip to content
 
 
 

Hírek

Baritz Laura Domonkos-rendi nővér valamint az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj magyar díjazottjai 2020-ban. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.
A képviselők komoly aggodalmuknak adtak hangot a belaruszi asztraveci atomerőmű biztonságával kapcsolatban, és az erőmű kereskedelmi üzembe helyezésének elhalasztását kérik.
A járványt uniós szinten kell kezelni és jól jön az uniós pénzügyi segítség, de az EU-t meg kell reformálni, vélik az európaiak az Európai Parlament számára készült felmérés szerint.
A képviselők a járvány idején a közlekedési ágazat megsegítése céljából meghosszabbítják egyes iratok érvényességét és átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat.
Az EP üdvözli az ukrán előrelépést az uniós társulás terén, de aggodalmát fejezi ki a lankadó antikorrupciós fellépés és az oligarchák változatlan befolyása miatt.
A képviselők egy szerdai vita során a szólásszabadság érdekében a technológiai órások demokratikus ellenőrzését kérték.
Az Uniónak folytatnia kell a koronavírus-járvány ellen végzett munkáját és sürgősen fel kell pörgetnie az oltóanyaggyártást ahhoz, hogy válaszolhasson a polgárok igényeire, mondja az EP.
Kedden a képviselők jóváhagyták a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, amely a világjárvány hatásainak és következményeinek enyhítésében segíti a tagállamokat.
A képviselők az egyenlőtlenségek és a dolgozói szegénység elleni fellépésként minimálbért, a platform-munkavállalóknak biztosított azonos jogokat és jobb munka-szabadidő arányt kérnek.
Az EP átfogó szakpolitikai ajánlásokat fogadott el arról, hogy hogyan érhető el, hogy 2050-re karbonsemleges, fenntartható, és teljesen körforgásos gazdaság működjön az EU-ban.
Nem lett volna szabad megtörténnie Josep Borrell moszkvai látogatásának, mondták a képviselők, akik a Tanácsot is bírálták azért, mert az továbbra sem válaszol az agresszív orosz politikára.