skip to content
 
 
 
2021-04-29

A Parlament tovább erősíti a vasúton utazók jogait

  • Többféle lehetőség az útvonal módosítására, ha késik vagy kimarad a vonat
  • Gyorsabb segítség a csökkent mozgásképességűek utazásához
  • Nagyobb hely kerékpárok szállítására

A Parlament által csütörtökön elfogadott szabályok többféle megoldást ajánlanak a késéssel, törléssel vagy hátrányos megkülönböztetéssel szembesülő vonatozóknak.

A képviselők a szerdai vitát követően jóváhagyták azt a megállapodást, amelynek értelmében a tagállamok bővítik a vasúton utazók jogait. A reformnak köszönhetően az utasok könnyebben választhatnak majd alternatív útvonalat vagy közlekedési eszközt és juthatnak segítséghez a vonatok késése vagy kimaradása esetén. A csökkent mozgásképességűek könnyebben igénybe vehetik majd az akadálymentesített szolgáltatásokat, és a vonaton több hely lesz a kerékpároknak is.

Segítség az elakadt utasoknak

Ha a vonat 60 percnél többet késik, az utasok választhatnak, hogy visszakérik menetjegyük teljes árát, a késés ellenére tovább folytatják az utat, vagy a célállomást – hasonló feltételekkel, de többletköltségek nélkül – alternatív módon vagy útvonalon közelítik meg. Olyan utazási alternatívát kell számukra felkínálni, amelynek a kocsiosztálya azonos az eredeti menetjegyen szereplővel. Ha a vasúttársaság üzemeltetője a menetrend szerinti indulástól számított 100 percen belül nem tájékoztatja az utast a rendelkezésre álló lehetőségekről, akkor az utas saját kezdeményezésére vehet igénybe más tömegközlekedési eszközt a vasúttársaság költségére.

Az alternatíva felajánlásának kötelezettsége alól vis maior sem mentesít. Ha szükséges, a vasúttársaságnak ételről, frissítőkről és szállásról is díjmentesen gondoskodnia kell.

Az új szabályok azt is meghatározzák, hogy pontosan mi tekinthető olyan vis maiornak, ami miatt a vasúttársaságnak ne kellene kárpótolnia az utasokat késés vagy kimaradás esetén. A rendkívüli időjárási körülmények és a jelentős természeti katasztrófák mellett ezek köre most a súlyos népegészségügyi válsághelyzetekkel és a terrorista cselekményekkel bővül. A vasúti dolgozók sztrájkja nem mentesít a kötelezettségek teljesítése alól.

Segítség csökkent mozgásképességű személyek utazásához

A csökkent mozgásképességű utasok ezentúl rugalmasabban tudják majd megszervezni utazásaikat, mert 48 óra helyett elég lesz a tervezett utazás előtt 24 órával értesíteniük a vasúttársaságot. Az őket kísérő személy térítésmentesen utazhat. Garantálni kell, hogy adott esetben segítő kutyájuk is velük tarthasson.

A vasúti kocsik korszerűsítése kerékpárok szállításához

A közlekedés fenntarthatóságát és kényelmes módozatait segítendő minden vonatot el kell látni legalább négy kerékpár szállítására alkalmas külön tárolóhellyel vagy biciklitartóval.

A jelentéstevő Bogusław Liberadzki (S&D, Lengyelország) szerint:

„Jó hírünk van a vonatozóknak: elértük, hogy egész Európában ugyanazok a szabályok vonatkozzanak az utasok átirányítására, a kerékpárok számára biztosított helyekre, az átszállójegyekre és a csökkent mozgásképességű utasok jogaira. Fontos újításokról van szó, amelyeknek köszönhetően kényelmesebben, az utasigényeinek megfelelőbb módon utazhatunk majd.”

A vita magyar felszólalója

Kósa Ádám (független)

A következő lépések

Az új szabályok elviekben a teljes nemzetközi és belföldi vasúti közlekedésre érvényesek az EU-ban. Az egyes tagállamok belföldi viszonylatban még korlátozott ideig (2022-ig; egyes kitételek esetében legkésőbb 2027-ig) mentesülhetnek a kötelezettségek teljesítése alól.

Az átdolgozott rendelet húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követően lép hatályba és rá két évre alkalmazandó. Ezalól kivételt képeznek a kerékpárhelyekre vonatkozó követelmények, amelyeket négy évvel a rendelet hatálybalépését követően kell elkezdeni alkalmazni.

További információ

A vonaton utazók jogairól szóló jogszabály tervezete

A vita felvételről (2021.4.27.)

A név szerinti szavazás eredménye itt lesz látható (2021.4.28.)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: A vasúti utasok Unión belüli jogai és kötelezettségei (2021. április, angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Egyszerűbb lesz kerékpárral utazni a vonaton ©AdobeStock/Lorenzophotoprojects

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu