skip to content
 
 
 
2021-04-29

Az uniós koronavírus-igazolványnak hátrányos megkülönböztetés nélkül kell garantálnia a szabad mozgást

  • Egyetemesen, ingyenesen és időben elérhető tesztelésre van szükség az egész Unióban
  • Az uniós Covid19-igazolványok nem működhetnek útiokmányként
  • Az igazolvány birtokosai számára a tagállamok ne írjanak elő kötelező karantént és tesztelést

A Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra.

A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.

A digitálisan vagy papírformátumban kiállítható igazolványnak tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen. Azonban a Covid19-igazolványok nem működnek majd útiokmányként, és birtoklásuk nem válhat a szabad mozgáshoz fűződő jog gyakorlásának előfeltételévé, mondják a képviselők.

Az uniós polgárokra vonatkozó jogszabályjavaslatot 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett, a nem uniós polgárokra vonatkozó jogszabályjavaslatot pedig 540 szavazattal, 80 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett hagyták jóvá. A szavazás szerdán zajlott, az eredményeket csütörtökön reggel jelentették be. Így most már a Parlament és a Tanács is készen áll a tárgyalások megkezdésére. Az intézmények célja, hogy a nyári turistaszezon kezdete előtt megállapodásra jussanak a jogszabály végső formájáról.

További utazási korlátozások tiltása, ingyenes koronavírus-teszt

Az igazolványok birtokosainak ne kelljen további kötelező utazási korlátozásokra, például karanténra, önkéntes karanténra vagy tesztelésre számítaniuk, javasolja a Parlament. A képviselők hangsúlyozzák, hogy a tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból „egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket" kellene biztosítaniuk.

A nemzeti rendszerekkel kompatibilis igazolvány

A Parlament azt is biztosítani szeretné, hogy az uniós igazolvány az uniós jogszabályok szerint bevezetett tagállami kezdeményezésekkel összhangban működjön.

A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag), mondják a képviselők. Minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

Adatvédelmi biztosítékok

Az igazolványokat és az azokon található elektronikus bélyegzőket a csalás és hamisítás elkerülése érdekében ellenőrizni kell. Azonban az igazolványokban szereplő személyes adatokat a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem hoznak létre központi adatbázist. Az adatokat kezelő és befogadó szervek közintézmények lesznek, így az európaiak gyakorolhatják az általános adatvédelmi rendelet által biztosított jogaikat.

Világszinten elosztott, megfizethető oltás

A képviselők végül kiemelik, hogy a Covid19-oltóanyagokat nagy tömegben és megfizethető áron kell előállítani, és globálisan kell elosztani. Emellett komoly aggodalmat fogalmaznak meg azon problémák miatt, amelyet a termelési és szállítási ütemtervet be nem tartó vállalatok okoznak.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) jelentéstevő szerint

„A schengeni rendszer működésébe vetett bizalom visszaszerzése érdekében kell bevezetnünk a Covid19-igazolványokat, de közben folytatnunk kell a harcot a koronavírus-járvány ellen. A tagállamoknak a biztonság érdekében össze kell hangolniuk a lépéseiket és biztosítaniuk kell polgáraik számára a szabad mozgást az Unióban. Az ingyenes oltás és tesztelés lehetőségének mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Az igazolvány elindulását követően a tagállamoknak nem lenne szabad újabb korlátozásokat bevezetniük" - mondta a szerdai vita után a jelentésért felelős képviselő, aki az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke.

A szerdai vita magyar felszólalói

Hidvéghi Balázs (független)

Donáth Anna (Renew)

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2021.4.29.)

A vita felvételről (2021.4.28.)

A név szerinti szavazás eredménye (2021.4.28.)

Az eljárás lépései (uniós állampolgárok, angolul)

Az eljárás lépései (nem uniós állampolgárok, angolul)

Az Európai Adatvédelmi Testület és az európai adatvédelmi biztos közös álláspontja a digitális zöldigazolványról szóló javaslatról (2021.4.6., angolul)

EP kutatószolgálat: Digitális zöldigazolvány (angolul)

Koronavírus-zöldigazolvány: részletek az Állampolgári Jogi, Igazság- és Belügyi Bizottságban lezajlott vitából (2021.4.13.)

Webinárium felvételről vezető képviselők részvételével a tárgyalási mandátum elfogadása előtt (2021.4.26., angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

Az uniós Covid19-igazolvánnyal könnyebben lehet majd utazni az Unióban ©AdobeStock_Rido

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu