skip to content
 
 
 
2021-04-06

KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület: az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj 2021-es magyarországi továbbjutója

Idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg az Európai Parlament az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, melyet olyan fiatalok részére ítélnek oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel.

A magyar továbbjutó: a „Volunteering 4 All” projekt

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő KÖZ-Pont Ifjúsági egyesület az észak-alföldi régió három megyéjében, 4 településen van jelen közösségi tereivel. Célcsoportjuk a 10 és 30 év közötti fiatalok, akiket fenntartható projekteken keresztül támogatnak regionális szinten. A  "Volunteering 4 All" elnevezésű projektben eddig közel 30 féle online és offline  önkéntes tevékenység valósult meg  8 nemzet 21 önkéntese részvételével. A nemzetközi önkéntesek a könyvtárban tartott nyelvkluboktól kezdve, a saját nyelvük oktatási intézményben történő tudásátadásáig számos tevékenységben kipróbálhatták magukat, például online versfelolvasást, filmestet, angol nyelvi klubot, kultúrkört is  szerveztek.

A zsűri munkája

Az első fordulóban a legalább két európai parlamenti képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló nemzeti zsűrik választották ki a nemzeti győzteseket. A magyar nemzeti zsűri tagjai CSEH Katalin (Renew Europe), HÖLVÉNYI György (EPP), RÓNAI Sándor (S&D) és HEGEDÜS Zoltán, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke voltak. A végső döntést az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője hozza meg, a díjazottakat 2021. szeptember 30-án jelentik be.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjról

A díjat 2008 óta minden évben olyan, 16 és 30 év közötti fiatal pályázóknak ítélik oda, akik már futó programjaikkal mintaként szolgálhatnak az Európában élő kortársaik számára az európai egyetértés és közös identitástudat előmozdításában.

Az első fordulóban egy nemzeti zsűri választja ki a nemzeti győzteseket. Az így kiválasztott 28 projekt közül a három legjobbról az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője dönt. A nyertesek 7500, 5000 és 2500 eurós pénzjutalomban részesülnek, melynek célja, hogy támogassa a projektjeik további fejlődését.

További információ:

https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/hu/introduction.html