skip to content
 
2021-02-12

Fel kell függeszteni a belaruszi asztraveci atomerőmű üzembe helyezését, mondják a képviselők

  • A korlátozott beindulás alatti gyakori vészleállások és hibák aggodalomra adnak okot
  • A Roszatom által szállított atomerőmű a balti államok közelében található
  • Belarusznak be kell tartania a nukleáris energiára vonatkozó nemzetközi szabályokat

A képviselők komoly aggodalmuknak adtak hangot a belaruszi asztraveci atomerőmű biztonságával kapcsolatban, és az erőmű kereskedelmi üzembe helyezésének elhalasztását kérik.

A 642 szavazattal, 29 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament bírálja a nemzetközi előírásoknak, köztük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásainak meg nem felelő atomerőmű elsietett beindítását. A képviselők a reaktor 2020-as üzembehelyezési szakaszában ismétlődő üzemszünetekről és a berendezések meghibásodásáról szóló hivatalos tájékoztatást is hiányolják, és bírálják a folyamat általános átláthatatlanságát.

Az erőmű 2020. november 3-án kezdte el a villamosenergia-termelést. A képviselők aggodalmukat fejezik ki az elsietett beindítás miatt, amelyre anélkül került sor, hogy Belarusz eloszlatta volna a biztonságossággal kapcsolatos kétségeket és hogy bizonyítékkal szolgált volna arról, hogy végrehajtotta a 2018. évi uniós szakértői értékelés és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásait. Az erőművet a tervek szerint idén márciusban helyezik teljes körűen kereskedelmi üzembe, amit a képviselők elégedetlenségüket kifejezve szintén elsietettnek tartanak.

A képviselők felkérik a Bizottságot, hogy szorosan működjön együtt a belarusz hatóságokkal annak érdekében, hogy a kereskedelmi indulást mindaddig felfüggesszék, amíg Belarusz az uniós stresszteszt valamennyi ajánlását maradéktalanul végre nem hajtja és a biztonsági szempontból szükséges összes javítást el nem végzi.

A képviselők emellett a nemzetközi nukleáris és környezetvédelmi biztonsági előírások teljes körű betartására és a nemzetközi hatóságokkal való átlátható együttműködésre szólítják fel Belaruszt.

A csütörtöki vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Háttér

A Roszatom által épített, VVER-1200 típusú blokkokat tartalmazó asztraveci nukleáris erőmű 50 km-re található a litván fővárostól, Vilniustól, és Lengyelországhoz, Lettországhoz és Észtországhoz is közel van.

Az Unió és Belarusz között november 3-án, az osztroveci erőmű hálózatra csatlakoztatásakor szakadt meg az áramkereskedelem azt követően, hogy a balti államok 2020 augusztusában közös határozatot hoztak arról, hogy az erőmű indulásakor megszakítják az energiakereskedelmet Belarusszal. A képviselők ugyanakkor megjegyzik: az orosz hálózaton keresztül továbbra is jut belaruszi energia az uniós piacra.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2021.2.11.)

A vita felvételről (2021.2.11.)

A név szerinti szavazás eredményei itt találhatók (2021.2.11.)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: A belaruszi nukleáris létesítmények biztonságossága (angolul)

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu