skip to content
 
 
 
2021-06-10

Covid-oltás: az EP a szabadalmak feloldása mellett

  • Az oltóanyagokra vonatkozó szabadalmi védettség feloldása segíti az oltások felgyorsítását világszerte
  • Hosszú távon az önkéntes engedélyezési megállapodások és a szaktudás és a technológia megosztása jelentik a globális oltóanyaggyártás felfuttatásának kulcsát
  • A képviselők felszólítják az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, hogy vonják vissza az oltóanyagra és annak alkotóelemeire vonatkozó kiviteli korlátozásaikat
  • A globális oltóanyag-elosztó mechanizmus, a COVAX további támogatásra vár

A Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.

A Parlament a csütörtökön 355 szavazattal, 263 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban javasolja, hogy induljon tárgyalás a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában azért, hogy a koronavírus-oltóanyagok ideiglenesen mentesülhessenek a szabadalmi védettség alól. Ennek célja, hogy világszerte jobban hozzá lehessen férni a Covid19-cel kapcsolatos megfizethető egészségügyi termékekhez, és könnyebb legyen megszüntetni a globális gyártás akadályait és az ellátási hiányt

Szabadalom-felfüggesztés helyett önkéntes engedélyezés

Az önkéntes engedélyezés (vagyis amikor az oltóanyag kifejlesztője dönti el, kinek és milyen feltételek mellett engedélyezi az oltóanyaggyártást), a szaktudás és a technológia átadása az oltóanyaggyártási kapacitással rendelkező országoknak: hosszú távon ezekkel a módszerekkel lehet leghatékonyabban felgyorsítani és bővíteni az oltóanyagok globális előállítását, jelentik ki a képviselők. Álláspontjuk e téren egybecseng a Bizottságéval.

Az oltóanyaggyártást akadályozó körülmények felszámolása érdekében a képviselők felszólítják az Uniót, hogy saját exportengedélyezési mechanizmusát váltsa fel egy átláthatósági export-követelményrendszerrel. Az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak pedig haladéktalanul meg kellene szüntetnie az oltóanyagokra és az oltóanyaggyártáshoz szükséges nyersanyagokra vonatkozó kiviteli tilalmukat, fogalmaznak a képviselők. A világnépesség 70 százalékának a beoltásához 11 milliárd adag oltóanyagra van szükség, de ennek a mennyiségnek eddig csak töredékét állították elő, jegyzik meg.

Oltóanyaggyártás Afrikában

2021 júniusáig világszerte beadott körülbelül 1,6 milliárd oltás túlnyomó részét iparosodott és oltóanyagot előállító országokban adták be, és az oltóanyag csupán 0,3 százaléka jutott el 29 legszegényebb országba. Ezért az Uniónak támogatnia kell az oltóanyagok afrikai előállítását, hangsúlyozzák a képviselők. Az alacsony jövedelmű országok vakcinaellátásának másik fontos eszköze a globális oltóanyagelosztó COVAX mechanizmus, amelynek nagyobb arányú támogatására szólítanak fel a képviselők.

Oltóanyagvásárlások átláthatósága

A Parlament végül a jövőbeni elővásárlási megállapodások teljes nyilvánosságra hozatalát kérik, különösen az új generációs vakcinák esetében. A képviselők azt is kérik, hogy a Bizottság a gyógyszergyártók részéről is ragaszkodjon a szükséges átláthatósághoz.

Háttér

A szabadalmakat védő szellemi tulajdonjogok felfüggesztéséről szóló bármilyen döntés a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában születik meg, amely június 8-9-én is ülésezett, de nem döntött a kérdésben. Az ülésen a Bizottság által bemutatott európai javaslat nem tartalmazza a szabadalmi védettség felfüggesztését. Az állásfoglalás elfogadását megelőző, május 19-i vita során több képviselőcsoport a szabadalmi védettség ideiglenes felfüggesztése mellett érvelt.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2021.6.10.)

A vita felvételről (2021.5.19.)

Sajtóközlemény: A képviselők megosztottak a koronavírus-oltóanyagra vonatkozó szabadalmak ideiglenes felfüggesztése kérdésében (2021.5.19., angolul)

Az eljárás lépései (angolul)

EP kutatószolgálat: A Kereskedelmi Világszervezet TRIPS szabadalmi védettségének felfüggesztése a koronavírus-járvány kezelésére (2021. június, angolul)

Szabadon felhasználható kép- és hanganyag

A globális oltottságban segít a szabadalmi védettség ideiglenes feloldása © Kim LUDBROOK/POOL/AFP

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu