skip to content
 
2022-09-15

Több forrást kérnek a kohézió erősítésére a képviselők

  • • 2027 után is legalább a mostanival megegyező összeget, vagy annál több forrást kell szánni kohéziós célokra
  • • A Bizottság hozza létre az Igazságos Átmenet Alap 2-t
  • • Uniós források elvonása esetén regionális és helyi hatóságokat ne érje szankció
  • • A 2021-ben megmaradt forrásokat az áremelkedések miatt veszélybe került projektekre kellene fordítani

További forrásra van szükség a felzárkóztatáshoz, hangsúlyozza a Parlament a nyolcadik kohéziós jelentés elfogadásáról szóló állásfoglalásában.

Az állásfoglalást csütörtökön 448 szavazattal, 61 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett fogadták el. A jövőben legalább olyan szinten kell tartani az uniós kohéziós kifizetéseket, mint a 2021 és 2027 közötti időszakban, mondják a képviselők, akik további forrásokat várnak az éghajlati semlegesség felé vezető úton az alkalmazkodást segítő Igazságos Átmenet Alap 2-be. A tagállamoknak nem lenne szabad visszaélni a kohéziós politika nyújtotta rugalmassággal: a források az uniós régiók hosszú távú felzárkóztatására állnak rendelkezésre, nem pedig költségvetési problémák kezelésére. A Parlament emellett javasolja, hogy a kifizetési folyamat megkönnyítése érdekében a pénzügyi kérdésekről szóló viták lezárása előtt először egyezzenek meg a tartalmi kérdésekben, így a hatóságok hamarabb megkezdhetnék a projektek előkészítését.

Növekedési csapda

A  keleti tagállamok fejlettebb régiói már felzárkóztak az Unió többi részéhez, azonban Európa déli részén is vannak még kevésbé fejlett régiók, ahol stagnál vagy hanyatlik a gazdaság. Ezeken a valószínűleg növekedési csapdahelyzetbe került helyeken a továbblépéhez több befektetésre van szükség az oktatás, a kutatás és az innováció területén.

Kevesebb központosítás

A képviselők szerint a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz jól kiegészíti a kohéziós politikát, azonban sajnálattal látják, hogy annak kezelése központosított és végrehajtása során nem konzultálnak regionális vagy helyi testületekkel. Az Európai Bizottságnak tanulnia kellene a karbonsemlegesség felé vezető átmenetben segítő Igazságos Átmenet Alap felhasználásából, és a tanulságok alapján 2027-ben újabb hasonló alapot kellene felállítania.

A Parlament javasolja, hogy kormányaik tevékenysége miatt ne fosszák meg az uniós alapoktól azon tagállamok állampolgárait, amelyekkel szemben elindították a 7. cikk szerinti eljárást (Magyarország és Lengyelország), a jogállamisági mechanizmus aktiválása esetén pedig ne érje szankció a regionális és helyi hatóságokat.

A Parlament azt is javasolja, hogy a Bizottság a nyersanyagok és építési anyagok áremelkedése miatt veszélybe került közlekedési, energia vagy digitális infrastrukturális beruházásokra használja fel a 2021-es uniós költségvetésből fennmaradt forrásokat.

A jelentéstevő szerint

„A jelentés az Európai Parlament uniós támogatások jövőjéről alkotott elképzelését tartalmazza. Modern politikát szeretnénk, amely a jó irányba állítja az Uniót. Az előttünk álló legnagyobb kihívás jelenleg az éghajlati válság, ezért azt kérjük a Bizottságtól, hogy egy, nem csak a szénbányász régiók, hanem az átmenet által sújtott iparágakkal - acél vagy alumíniumgyártással - rendelkező vidékek számára egyaránt elérhető alap felállításával segítsen megbirkózni az átmenettel. A régiók és az Unió így közösen érheti el a lehető leghamarabb az éghajlati semlegességet” - mondta Constanze Krehl (S&D, Németország) jelentéstevő.

A szerdai vitában nem szólalt fel magyarországi képviselő.

Háttér

Az Európai Bizottság háromévente értékeli az uniós gazdasági, társadalmi és regionális kohéziós politika eredményeit. A nyolcadik kohéziós jelentés a járványok hatását vizsgálja az uniós régiókban.

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz olvasható (2022.9.15.)

A vita felvételről (2022.9.14.)

A név szerinti szavazás eredménye itt lesz látható (2022.9.15.)

Kapcsolat

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu