skip to content
 
2022-02-16

Jogállamiság: az Európai Bíróság eltávolította az utolsó akadályt a feltételességi mechanimus alkalmazásának útjából

Az Európai Bíróság feltételességi mechanizmusról szóló mai döntését követően a témában vezető képviselők haladéktalan fellépést várnak az Európai Bizottságtól.

Petri Sarvamaa (EPP, Finnország), a feltételrendszerről szóló parlamenti állásfoglalás társ-jelentéstevője

„Elhárult a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet előtt álló utolsó akadály. A Parlament most közvetlenül a Bizottsághoz szól, és egyértelműen akarok fogalmazni: eljött a jogszabály alkalmazásának ideje. Nem lehet ismét haladékot kérni, hanem a Bizottságnak határozottan és késedelem nélkül lépnie kell.

A tények vitathatatlanok. Mindnyájan tudjuk, hogy már régóta romlik a jogállamiság minősége, és nem csak Magyarországon és Lengyelországban, hanem más tagállamokban is.”

Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spanyolország), a feltételrendszerről szóló parlamenti állásfoglalás társ-jelentéstevője

„Reméljük, hogy a Bizottság folyamatosan dolgozott, mostanra kész a lecke, és a testület készen áll a rendelet alkalmazására. Az ítélettel fordulóponthoz értünk, a döntés a közös értékeken alapuló európai projekt támogatását jelenti. Egyértelmű üzenet az autoriter kormányoknak: az Unióban be kell tartani a játékszabályokat. A döntéssel az Európai Bíróság jogi szempontból is megerősíti a jogállamisági mechanizmus mögött álló politikai üzenetet, és támogatja az unós intézmények komoly munkáját.”

A teljes szerdai sajtótájékoztató itt tekinthető meg.

A plenáris ülésen 16 óra körül vita kezdődik A jogállamiság és az Európai Bíróság ítéletének következményei címmel, Johannes Hahn biztos részvételével.

Háttér

Az Európai Bíróság 2022. február 16-án elutasította a magyar és a lengyel kormány keresetét és fenntartotta a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet jogszerűségét.

A feltételességi mechanizmus célja az uniós források védelme abban az esetben, amikor a kormányok a jogállamiságot megsértve használnak fel uniós pénzeket. Az erről szóló rendelet 2021. január elsején lépett életbe, de azt a Bizottság még nem alkalmazta.

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

BALÁZS Eszter
Sajtóreferens
Telefon: (+32) 2 28 42373 (BXL)
Telefon: (+33) 3 881 73839 (STR)
Mobil: (+32) 470 88 08 77
sajto-hu@europarl.europa.eu