skip to content
 

Hírek 2023

Módosul a földhasználat és az erdőgazdálkodás szénelnyelését szabályozó rendelet, hogy 2030-ra legalább 57 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.
Kedden a Parlament elfogadta azokat az intézkedéseket, amelyek hatására felgyorsulhat az épületek korszerűsítése, illetve csökkenhet energiafogyasztásuk és kibocsátásuk.
Módosul a közös kötelezettségvállalási rendelet, hogy a tagállamokban csökkenjen a közlekedésből, épülethasználatból és mezőgazdaságból származó kibocsátás legnagyobb megengedett mennyisége.
Huszonkét középiskolai diákcsapat versenyzett az Estöri - Kreatív Történelmi Verseny döntőjébe jutásáért, végül a tizenkét továbbjutó között dőlhet majd el május közepén, hogy ki nyeri az idei, Európai Unióról szóló vetélkedő fődíját és dobogós helyeit. Az Esterházy Magyarország Alapítvány által évek óta szervezett verseny idei témája az Európai Unió létrejötte, története 1957-2004 között, meghatározó kulturális gyökerei és napjainkban betöltött szerepe, új együttműködő partnere pedig az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, amely a középdöntő helyszínét is adta. A döntősök közzé 4 fővárosi, hat vidéki és két határon túli csapat jutott be.
A Pegasus és azzal egyenértékű kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottság delegációja találkozott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Hivatalával, az adatvédelmi hatóság képviselőivel, valamint egyes, a kémszoftverrel megfigyelt újságírókkal is.
A vizsgálóbizottság 10 tagú delegációja  február 20-a és 21-e között tartózkodik Magyarországon.  Céljuk megismerni az állítólag az újságírókat, a civil társadalom képviselőit és ellenzékieket célzó, a kémszoftver használatával kapcsolatos állítások hátterét.
Az EP-képviselők - az Elnökök Értekezlete által már bejelentett reformokra építve - további reformokat szeretnének, és azt, hogy mielőbb hozzanak létre egy független uniós etikai szervet.
A Parlament zöld utat adott a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek CO2-kibocsátását tovább korlátozó normáknak.