skip to content
 
2023-05-25

Az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozója Veszprémben (2023. június 1-3.)

Tisztelt Szerkesztőségek!

2023. június 1-3. között kerül megrendezésre az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozója Veszprémben. A rendezvény sajtónyilvános elemeire szeretettel hívjuk a sajtó képviselőit.

A rendezvényt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Lars Johan Edvin Sigroth svéd nagykövet-helyettes, Stephen Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója, valamint Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője nyitja meg.

A két nap során résztvevő európai parlamenti képviselők* Cseh Katalin (Renew), Gyöngyösi Márton (NI), Ivan Stefanec (SK, EPP), és Ujhelyi István (S&D).

A rendezvény helyszíne és időpontja:

AGORA Kulturális Központ, Táborállás park, Táborállás tér 1., Veszprém

SAJTÓNYILVÁNOS ESEMÉNYEK:

Ünnepélyes megnyitó:

2023.06.02. péntek, 09.00 - 10.20 óra

Interjúkészítési lehetőség az esemény előtt és után.

„Kerekasztal-beszélgetés EP-képviselőkkel” 

2023.06.02. péntek, 14.00 - 15.00 óra

Interjúkészítési lehetőség a programpont előtt, valamint 15.50-től.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Interjúkészítési igényét és részvételi szándékát kérjük, jelezze 2023.05.31. 17.00 óráig az epbudapest@europarl.europa.eu e-mailcímen!

A rendezvény más eseményei nem sajtónyilvánosak.

A rendezvény angol nyelvű, tolmácsolást nem biztosítunk.

Háttér

Az Európai Parlament számos programot kínál a fiatal generáció számára, beleértve az Európa-szerte megrendezésre kerülő, határokon átnyúló ifjúsági rendezvényeket a Regionális EP Nagykövet Iskola (EPAS) találkozókat is, amelyek szomszédos EU tagállamok diákjainak biztosítanak lehetőséget a nemzetközi együttműködésre. A regionális programok során a fiatalok európai parlamenti képviselőkkel beszélgetnek, tájékozódhatnak az európai jogalkotási folyamatokról, készségfejlesztő workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt. Megismerik és szoros együttműködést alakítanak ki a többi tagállamból érkezett társaikkal. A határokon átnyúló EPAS rendezvények célja, hogy pán-európai dimenziót biztosítsanak az Európai Parlament Nagykövet Iskola programjának.

Az Európai Parlament budapesti, bécsi, ljubljanai, pozsonyi és zágrábi Kapcsolattartó Irodái közös szervezésben rendezik meg az Európai Parlament Nagykövet Iskola program határokon átnyúló ifjúsági rendezvényét 2023. június 1-3. között Veszprémben.  A rendezvény házigazdája és fő szervezője az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.  A rendezvényen kb. 250 középiskolás fiatal (16-19 évesek) és tanáraik, valamint az Európai Parlament europaert.eu önkéntes közösségének tagjai vesznek részt Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Szlovákiából és Szlovéniából. Az idei rendezvény helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy 2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A találkozó témái többek között az ifjúság és Európa jövője, a klímasemlegesség, és az EU előtt álló kihívások a fiatalok szemszögéből nézve.

(*Felsorolás abc-sorrendben; a nevek mellett az európai politikai pártcsalád és a nemzeti hovatartozás megjelölése.)

Kapcsolat

PÁLFY Katalin
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3549
Mobil: +36 30 173 47 33
E-mail: katalin.palfy@europarl.europa.eu

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu