skip to content
 

COVID19

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos közlemények

A Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.
Az EP-ben szerdán lezárult az uniós digitális Covid-igazolvánnyal kapcsolatos jogalkotói munka, amelynek eredményeképp könnyebb lesz az utazás az EU-n belül, és lendületet kap a gazdaság.
A Parlament és a Tanács tárgyalói csütörtökön politikai megállapodást kötöttek a járvány idején az Unión belül szabad mozgást biztosító uniós digitális Covid-igazolványról.
Az EP a nemzeti helyreállítási lépésekkel kapcsolatos összes információt meg akarja kapni, mert így biztosítható a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz demokratikus ellenőrzése.
A képviselők a tagállamoknak szánt támogatások jóváhagyása mellett a Szolidaritási Alap eljárásainak egyszerűsítését kérik, hogy az alap szükség esetén gyorsabban segíthessen.
A Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra.
A járványt uniós szinten kell kezelni és jól jön az uniós pénzügyi segítség, de az EU-t meg kell reformálni, vélik az európaiak az Európai Parlament számára készült felmérés szerint.
A képviselők a járvány idején a közlekedési ágazat megsegítése céljából meghosszabbítják egyes iratok érvényességét és átalakították a reptéri résidőkre vonatkozó szabályokat.
Az Uniónak folytatnia kell a koronavírus-járvány ellen végzett munkáját és sürgősen fel kell pörgetnie az oltóanyaggyártást ahhoz, hogy válaszolhasson a polgárok igényeire, mondja az EP.
Kedden a képviselők jóváhagyták a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, amely a világjárvány hatásainak és következményeinek enyhítésében segíti a tagállamokat.
A képviselők további járványhelyzeti támogatást adnának az egészségügyi ellátórendszerekre és a társadalomra nehezedő nyomás regionális szintű enyhítéséhez.
A járvány alatt is csak kivételes esetben legyen korlátozható a mozgás szabadsága az Unión belül, kérték a képviselők egy keddi szavazás során.
A Parlament kedden jóváhagyta a horvát földrengés, a lengyel áradások és hét országban a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt 823 millió eurós uniós segítséget.
A koronavírus-járvány második hullámának szorításában az uniós polgárok kétharmada szélesebb hatáskört és a válságkezelésre is elegendő költségvetést adna az Uniónak a Parlament megbízásából készült felmérés szerint.
A Parlament figyelmeztet: fennáll a veszélye, hogy egyes kormányok visszaélnek hatalmukkal, ezért felkéri a Bizottságot, hogy szükség esetén lépjen közbe jogi úton.
A 2021-es uniós büdzsé legfontosabb feladata a járvány hatásainak enyhítése és a zöld megállapodáson és a digitális átalakuláson alapuló helyreállítás.
A képviselők az oktatás területén kialakult digitális szakadék megszüntetését kérik: a különbségeket csak súlyosbító járvány miatt sokan kimaradnak az iskolai oktatásból az Unióban.
Az egységes meghatározások, egészségügyi kritériumok és módszertanok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Unióban hatékonyan lehessen fellépni a járvány és következményei ellen, véli az EP.
A Parlament az Unió polgári védelmi képességének fejlesztéséről foglalt állást annak érdekében, hogy az EU a koronavírushoz hasonló, nagy vészhelyzetek esetén hatékonyabban reagálhasson.
A képviselők csütörtökön 9:30 órától Charles Michel, az Európai Tanács-, és Ursula von der Leyen, a Bizottság elnökével tekintik át a július 17-21. közötti uniós csúcstalálkozó eredményeit.
Az európaiak többsége - 56 százaléka - szerint több uniós forrást kellene áldozni a járvány okozta károk enyhítésére.
A Parlament jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések gyűjtési, ellenőrzési és igazolási határidejének járvány miatti, visszamenőleges meghosszabbítását.
A képviselők további intézkedéseket várnak az uniós turisztikai és utazási ágazat megmentésére és a koronavírus-járvány utáni időszakra való felkészítésére.
A mozgás szabadságának megőrzéséhez és az EU gazdasági helyreállításához elengedhetetlen, hogy gyorsan és koordináltan visszatérjünk a teljeskörűen működő schengeni övezethez, mondja az EP.
A jövő generációra fókuszált Ursula von der Leyen, amikor szerdán az EP-ben bemutatta a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról és az átalakított MFF-ről szóló bizottsági javaslatot.
Az európaiak többségének (58 százalékuk) pénzügyi gondot okozott koronavírus-járvány, állapította meg a Parlament megbízásából készült közvélemény-kutatás.
Az európai ifjúsági rendezvény 2020-ban online vonja be a fiatalokat, akik magas rangú politikusokkal, szakértőkkel és influenszerekkel vitathatják meg az EU szerepét a válságkezelésben.
A Parlament alaptevékenységének biztosítása mellett David Sassoli, az EP elnöke parlamenti segítséget ajánlott a helyi hatóságoknak ételosztásban, szállásadásban és koronavírus-tesztelésben.
Hogyan támogatható leghatékonyabban a koronavírus elleni oltóanyag és terápia kifejlesztése: erről vitázik csütörtökön a Parlament Margaritis Schinas bizottsági alelnökkel és a Tanáccsal.
A Parlament az Európai Tanács legutóbbi videókonferenciájának eredményeiről és az új hosszú távú költségvetésből finanszírozandó gazdaságélénkítésről vitázik.
A Parlament a járvány terjedését nyomon követő okostelefon-alkalmazásokról, és a velük kapcsolatos adat- és a magánélet-védelmi kérdésekről vitázik csütörtökön.
Az egészségügyi válsághelyzet miatt még sürgősebben kezelnünk kell azt a kockázatot, amely az MFF késedelmes hatályba lépéséből 2021. január elseje után adódna, mondják a képviselők.
A Parlament elnöke, David Sassoli szerdán, a májusi ülés megnyitásakor köszönetet mondott az egészégügyben dolgozóknak.
A képviselők csütörtök reggel 9:00 órától a Magyarországon a járvány miatt bevezetett intézkedésekről, és azok demokráciára, jogállamiságra és alapjogokra gyakorolt hatásáról vitáznak.
A Parlament az Európai Tanács legutóbbi videókonferenciájának eredményeiről és az új hosszú távú költségvetésből finanszírozandó gazdaságélénkítésről vitázik.
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a következő többéves költségvetéshez (MFF) kapcsolódó helyreállítási terv kapcsán az alábbi nyilatkozatot tette:
Az Európai Parlament kommunikációért felelős alelnökei kérik a tagállamokat, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos uniós fellépésről is tájékoztassák a helyi közvéleményt.
A képviselők a demokráciát, a jogállamiságot, és az alapvető jogok érvényesülését a járvány idején sokfelé, köztük Magyarországon is fenyegető veszélyre hívták fel a figyelmet.
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az Európai Tanács előtti felszólalását követően csütörtökön az alábbi nyilatkozatott tette.
Az Uniónak határozottan kellene fellépnie az igazságszolgáltatlást érő folyamatos támadásokkal szemben, és el kell kerülni a nemzetközi normáknak nem megfelelő választások megtartását.
Az EP a Covid19-járványra adott újabb válaszlépéseket fogadott el, így az uniós támogatások azonnal, és a lehető legrugalmasabban használnatók fel a járvány elleni védekezésre.
Több tesztelés, segítség a betegeket gondozó orvosoknak és nővéreknek: a Parlament 3,08 milliárd eurós uniós segítséget hagyott jóvá pénteken.
Az EP a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell.
A képviselők az Ursula von der Leyennel és Charles Michellel folytatott vita során az európaiak védelmében és a gazdaság támogatása érdekében koordináltabb európai fellépést kértek.
A Parlament elnöke, David Sassoli megköszönte az egészségügyi dolgozók és a segítséget nyújtó civilek munkáját, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak.
Idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg az Európai Parlament az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, melyet olyan fiatalok részére ítélnek oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel. A magyar továbbjutó: a „Here We Are” projekt.
Európa-szerte 165 ezer Erasmus+ cserediáknak és 5000 uniós önkéntesnek kellene biztosan tudnia, hogy költségeiket megtérítik és státuszuk megmarad, vélik a képviselők.
Az április 16-17-i plenáris ülés témáiról tart sajtótájékoztatót szerdán 17:00 órátol a Parlament szóvivője az Anna Politkovszkaja teremben és Skype-on.
Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli szerdán ellátogatott a Parlament Wilfried Martens épületének üzemi konyhájába.
 Az EP elnöke és a képviselőcsoportok vezetői rendkívüli plenáris ülés összehívásáról döntöttek annak érdekében, hogy folytatódjon a COVID-19 elleni fellépéshez szükséges parlamenti munka.
A közegészségügyi válságra, és a hosszú távú uniós költségvetés ebből fakadó késésére való tekintettel a képviselők ismét kérik a 2021-re vonatkozó vészforgatókönyv sürgős beterjesztését.
A koronavírus-járvány valótlan és a félrevezető hírek terjedését is magával hozta, az álhírek terjedése pedig a járvány elleni küzdelmet is megnehezíti.
Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli kedd este az alábbiakat nyilatkozta a hétfőn Budapesten elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatban.
Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.    
A Parlament elnöke, David Sassoli csütörtökön sajtótájékoztatót tart a plenáris ülésen és az Európai Tanács ülésén tartott beszédeit követően.
A képviselők a csütörtöki rendkívüli plenáris ülésen határozott támogatásukról biztosították a Bizottság által javasolt intézkedéseket, és nagyobb fokú szolidaritást kértek a tagállamoktól.
Az Állampolgári Jogi Bizottság hangsúlyozza, hogy a magyar kormány által a COVID-19 járvány kapcsán javasolt rendkívüli intézkedéseknek tiszteletben kell tartania az Unió alapértékeit.
Az EU összesen 50 millió euró értékben vásárol orvosi eszközöket és berendezéseket kórházak számáraA teszteket, maszkokat és lélegeztetőgépeket közösen szerzik beEddig több mint 1800 uniós állampolgárt hoztak haza külföldről
A válságra adott válasznak együtt kell járnia az uniós kutatási programok mellett vállalt hosszú távú elkötelezettséggel, fogalmazott a kutatások témájáért felelős EP-képviselő.
Rendkívüli plenáris ülést tart a Parlament március 26-án, jövő csütörtökön a járvánnyal kapcsolatos intézkedések elfogadására: erről döntött az EP elnöke a képviselőcsoportok vezetőivel közösen.
Az egységes piacon a COVID-19 járvány kezelésében alapvető fontosságú az alapvető áruk és a létfontosságú orvosi berendezések és védőfelszerelések folyamatos biztosítása.
 „Európa kiigazítja a COVID-19 válság kapcsán előtörő nemzeti önzést és a tagállami kormányok közötti egyeztetés hiányát. Az Európai Tanács rendkívüli ülésén zöld utat adtak a Parlament által is támogatott bizottsági javaslatnak a vírus terjedésének megfékezésére és a rászoruló országok megsegítésére.
Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli hétfői nyilatkozata az Európai Bizottság által bejelentett, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések után:
A Költségvetési bizottság és a koordinátorok üdvözlik a Bizottság pénteki bejelentését, de bírálják, hogy az pusztán már meglévő források átirányítását javasolja.
Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli március 13., pénteki nyilatkozata az Európai Bizottság által bejelentett, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos intézkedések után
A képviselőcsoportok vezetői kedden megváltoztatták a Parlament idei ülésnaptárat azt követően, hogy az EP-ben új lépéseket vezettek be a COVID-19 vírus terjedésének megállítása érdekében.
A Parlament kedden a Bizottság és a Tanács horvát elnöksége részvételével megvitatta a COVID-19 koronavírus-járványt, és hangsúlyozta: le kell lassítani a betegség terjedését.