skip to content
 
 
 

Európa Pont - 2022. januári program

Vučedol Megagame; ősi múltunk lenyomatai a kortárs művészetben; divat és fenntarthatóság; Lumiѐre Filmklub: Corpus Christi - januárban is színes programokat kínál az Európa Pont a Millenárison.

Vučedol – interaktív társasjáték - ÚJ IDŐPONT: MÁRCIUS 18.

A Vučedol Megagame olyan csapatjáték, ahol kipróbálhatjuk, hogyan éltek a kora bronzkori közösségek. A csapatok feladata egy-egy település építése és fejlesztése a bronzkori vucedol kultúrában, öt generáción és öt fordulón keresztül. A játék során a résztvevők olyan történelmi tényekkel és hiedelmekkel találkoznak, amelyeket régészeti felfedezésekből tudunk a korszakról. Az „új világ” létrehozása azonban teljes mértékben a játékosok kreativitásától függ. A csapatcélok csak akkor érhetők el, ha a teljes közösség együttes céljaival összhangban állnak. Ha a csapatok és a csapattagok együttműködése megfelelően működik – a települések jövője fenntartható –, akkor a kor különleges ereklyéit nyerhetik el jutalmul. Ehhez az újonnan megalakult falvaknak több fő szempontra is figyelniük kell, például a társadalom, a gazdaság, a vallás és a hadsereg megfelelő működése. A játék körülbelül három órás.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött és védettségi igazolvánnyal látogatható. (https://vucedol.eventbrite.com). Az eseményen maszk viselése kötelező. 

Ősi múltunk lenyomatai a kortárs művészetben
ÚJ IDŐPONT: MÁRCIUS 18.

A program első részében az emberiség és a zene viszonyáról tudhattok meg többet. Ennek részeként az Utazás a kezdetekhez című európai uniós projekt kutatója és zeneszerzője, Ljubomir Nikolić (Újvidék, Szerbia) fog olyan érdekességekről beszélni, mint az archeoakusztika tudománya, az őskori zene kutatásmódszertana, vagy az ősi hangok rekonstrukciójának és rögzítésének menete. Hogyan jutunk el egy hangszerlelettől a lejátszható hangfájlig? Milyen zene kísérte őseink szertartásait? Minden kérdésre fény derül.

A program második részében a projekt keretében készített, elektronikus és akusztikus elemeket is használó zenébe hallgathattok bele, lehetőség lesz kipróbálni őskori hangszereket külön-külön, és együtt, kamarazene formában is, majd 19:00-tól Nikolić kerekasztal beszélgetésben folytatja a téma kibontását vendégeinkkel:
- Mirela Hutinec igazgató, a Vučedoli Kultúra Múzeuma, Vukovár, Horvátország
- Vicze Magdolna régész, a Magyar Nemzeti Múzeum Százhalombattai Régészeti Expedíció projektjének vezetője
- Bayer Árpád történész, múzeumi játéktervező, Open History

Az esemény házigazdája: McMenemy Márk

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött és védettségi igazolvánnyal látogatható. (https://osizene.eventbrite.com). Az eseményen maszk viselése kötelező.

Az eseményt online a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján is megtekinthetitek. 

Új trendek a divatiparban - fenntartható és személyre szabott? – minikonferencia
Január 26. 17:00

Új év, új ruhatár? Vagy új év, új divat? A divatiparban számos fontos változás ment végbe az elmúlt években. Az online vásárlás a járvány ideje alatt népszerű időtöltéssé vált, ugyanakkor az éghajlatváltozás arra késztet minket, hogy inkább tartósabb alapdarabokat szerezzünk be, újabb fast fashion kollekciók helyett. Hogyan lehet egy márka fenntartható? Milyen a tudatos vásárló? Minikonfereciánkon ehhez hasonló izgalmas kérdésekre keresünk együtt válaszokat. A divat mindig trendi, így a mai napig sokakban megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretnének a szakmában elhelyezkedni, akár saját márkát indítani. Arról is fogunk beszélni, hogy ennek milyen kihívásai vannak, mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból. Előadóink között lesz divattervező, közgazdász és divatcégnél vezető pozíciót betöltő is. A változó vásárlói igényekkel, a fenntarthatósággal, és a greenwashing jelenséggel kiemelten foglalkozunk majd.

Vendégeink: Bata-Jakab Zsófia (Magyar Divat és Design Ügynökség), Csalár Bence (divatújságíró), Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia (Magyar Könnyűipari Szövetség, Innovatext), Kudron Anna (Pinkponilo), Mérő Péter (MERO), Nemes Natália (Noha Stúdió), Szarvas Valentin (VALENTIN SZARVAS), Szentesi Réka (társadalomtörténész, divatkutató), Váczi Rozi (Matyodesign)

Az esemény házigazdája: Gyárfás Dorka

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött és védettségi igazolvánnyal látogatható. (https://fenntarthatodivat.eventbrite.com). Az eseményen maszk viselése kötelező.

Az esemény megtekinthető személyesen az Európa Pontban, illetve online a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján.

Lumiѐre Filmklub: Corpus Christi
Január 28. 18:00

Az elhalasztott vetítés új tervezett időpontja – ha a járványhelyzet engedi – január 28. A korábbi regisztrációs jegyek érvényesek, kérjük, ha nem alkalmas az új időpont, váltsátok vissza jegyeiteket. Köszönjük a megértést!

---

2020-ban átalakult az Európai Parlament filmes díja, a LUX közönségdíj: a közönség és az EP-képviselők közösen választják ki a nyertes filmet. 2020 decemberében a Corpus Christit a LUX közönségdíjra jelölt három legjobb film közé választották.

A film a karizmatikus huszonéves, Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézet erőszakos falai között talált rá Istenre. Pap szeretne lenni, de büntetett előélete miatt ez lehetetlennek tűnik. Jó magaviselete miatt egy messzi faluba küldik, hogy fűrésztelepen dolgozzon, ám úgy alakul, hogy véletlenül papnak nézik, és ő szívesen ugrik be a helyi plébános szerepébe. Az ifjú prédikátor azonban más nyelvet kezd beszélni, és új nézőpontokat kínál a falunak, hogy megbirkózzanak a közösséget megosztó súlyos traumával. A fiatal papnak hamarosan rajongókkal és ellenségekkel kell szembesülnie.

A történet rámutat az összetartás fontosságára, és arra is, hogy minden embernek esélyt kell adni értékeinek kibontakoztatására. A nehéz háttérből érkező főhőst jóindulata és bátorsága a közösség élére állítja, akik ezután egységben, megújult hittel és reménnyel tudnak hozzáállni a közös kihívásokhoz.

Vendégünk ezúttal Bognár Péter filmforgalmazási szakértő, a LUX jelölőtestület volt tagja lesz.

Az esemény házigazdája: Gyárfás Dorka

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött (regisztrálni a https://lumierefilmklub.eventbrite.com címen lehet), és védettségi igazolvánnyal látogatható. Az eseményen maszk viselése kötelező.