skip to content
 

Európa Pont - 2023. januári program

Januárban is vár az Európa Pont a Millenárison! A programok ingyenesek, regisztráció szükséges.

Újévi fogadalmak és kapunyitási pánik: Hova tovább?
Január 18. 18:00

2023 januárjában az Európa Pont vendégei dr. Almási Kitti, Feldmár András és Fuller Bianka!

Új év, új én? Sokaknak egy új év kezdete ad lehetőséget az újrakezdéshez. Lehetőséget, hogy önmagunkat, szokásainkat, tevékenységeinket egy másik, jobbnak vélt irányba tereljük. Azonban gyakran előfordul, hogy a kezdeti motiváció és lelkesedés rövid időn belül alábbhagy, majd szép lassan visszatérünk a régi kerékvágásba. Mit tegyünk, hogy ne essünk bele ugyanazokba a hibákba? Hol keressük a motivációt és hogyan tartsuk mindig szem előtt? Hogyan tudjuk megőrizni testi-lelki egészségünket felesleges túlterheltség és szorongás nélkül?

Az új év mindig új kihívásokat jelent, de nem mindegy hogyan küzdünk meg ezekkel. Vajon hogyan gondolkodnak erről és mit tanácsolnak meghívott vendégeink?

Dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológussal, Fuller Bianka pszichológussal, és online bejelentkező vendégünkkel, Feldmár András pszichoterapeutával fogunk beszélgetni. Az est házigazdája Gyárfás Dorka.

A beszélgetést online is közvetítjük a www.facebook.com/europapont/ és a www.facebook.com/EuropaiBizottsag oldalakon, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján: https://bit.ly/3yowHiF.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles (https://kapunyitas.eventbrite.com). Az Európa Pontban továbbra is javasoljuk maszk viselését. 

Lumière Filmklub – Menekülés
Január 20. 18:00

A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas dokumentumfilmje az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és egyenesen három, látszólag ellentmondó kategóriában jelölték Oscar-díjra: a Menekülés egyaránt esélyes volt legjobb dokumentumfilmként, legjobb animációs filmként és a legjobb nemzetközi filmként.

A harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

A Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

A film vetítése után Gyárfás Dorka Simon Ernővel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivőjével beszélget.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezni a https://menekules.eventbrite.com oldalon keresztül lehet. Az Európa Pontban továbbra is javasoljuk maszk viselését.

Egyenlő esély a kezdetektől
Január 26. 18:00

Az eseményt élőben online is közvetítjük!

Hogyan segíthetsz a gyermekednek, hogy ne legyen zaklatás áldozata a hátrányossága miatt? Hogyan segíthetsz a gyermekednek, hogy elfogadja, mások vagyunk és ezt természetesnek vegye? Szülőként hol kaphatsz megfelelő tájékoztatást? Érintettként kihez fordulj, honnan kérhetsz segítséget? Hogyan és mivel segíthetjük a különböző testi vagy szellemi kihívásokkal élő társainkat, hogyan tehetjük kényelmesebbé és akadálymentessé számukra az élet különböző területeit?
Az Európai Unió legfontosabb célkitűzései közé tartozik az egyenlőség előmozdítása, hogy növelje a társadalmi elfogadottság mértékét, felszámolja az előítéleteket és népszerűsítse a sokszínűség előnyeit társadalmunkban.

Meghívott vendégeinkkel és szakértőinkkel az esélyegyenlőség kérdéséről, különböző aspektusairól, a hátrányos megkülönböztetés problémáiról, a fogyatékossággal élő személyek társadalmi beilleszkedéséről, a gyermekek jogairól, a gyermekvédelmi rendszerről és hasonló témákról beszélgetünk az Európa Pontban.

A beszélgetés résztvevői lesznek:
- Fenyvesi Zoltán, vlogger, blogger, influenszer és a Suhanj Alapítvány képviselője. Bár kerekesszékes és sosem tudott járni, nem mondott le a mozgás öröméről, sőt, teljesítette a New York maratont is.
- Prof. dr. Gyarmathy Éva, klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, Prima díjas magyar lélektani szakíró, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója. Fő területe az atipikus fejlődés, így az átütő fejlődésű vagy többszörös különlegességű tehetség, a tanulási, figyelem, hiperaktivitás és autizmus zavar spektrumok. A közoktatásba beilleszkedni nem tudó tehetséges gyerekekkel és serdülőkkel foglalkozó iskolákban tanácsadó.
- Szlankó Viola, pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője
- Lendvai Lilla, interkulturális szakértő, az ELTE Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet oktatója, aki látássérültekkel foglalkozik, főleg nők, anyák, család, családalapítás és pályaválasztás fókusszal.

Az esemény házigazdája Forró Bence.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles, jelentkezi a https://gyermekjogok.eventbrite.com oldalon keresztül lehet. Az Európa Pontban továbbra is javasoljuk maszk viselését.

A beszélgetést online is közvetítjük a www.facebook.com/europapont/ és a www.facebook.com/EuropaiBizottsag oldalakon, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján: https://bit.ly/3yowHiF.

Egy csésze Európa: Svédország 2.0
Január 31. 18:00

Helyszíni és online rendezvény

2023 első felében Svédország tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját. Ezért a januári menü: egy csésze Svédország. Szerintük most mi a három legfontosabb dolog Európa életében? Hogyan látja Stockholm Brüsszel közeljövőjét? Mire számíthat a kultúra az Unióban?

Erről kérdezzük díszvendégünket, Dag Harteliust, a Svéd Királyság budapesti nagykövetét. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy őexcellenciája mit olvas manapság? Mit kell tudnunk a svéd könyves kultúráról, mennyit olvasnak a svédek és mit? Milyen regények, versek, novellák népszerűek az IKEA hazájában és melyek születnek kimondottan exportra? Annus Ildikó Svédország-szakértő válaszol a kérdésekre.

Vendégeink:
Dag Hartelius, a Svéd Királyság nagykövete
Annus Ildikó, ELTE, Bölcsészettudományi Kar, Svédország szakértő
Az est házigazdája, Szederkényi Olga, szerkesztő.

Az Egy csésze Svédország ingyenes, de regisztrációhoz kötött esemény, regisztrálni az egycseszeeuropa@gmail.com e-mail címen lehet. Az Európa Pontban továbbra is javasoljuk maszk viselését.

Az esemény helyszíne az Európa Pont (Budapest, Lövőház utca 35.).

A programot online a www.facebook.com/europapont/ és a www.facebook.com/EuropaiBizottsag oldalakon, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján (https://bit.ly/3yowHiF) közvetítjük.