skip to content
 
 
 

Európa Pont - február

Az Európa Pont 2021 februári programjai

2021. február 11. 18:00
Oltással a COVID-19 járvány ellen - Az oltóanyagokkal kapcsolatos európai uniós stratégia a gyakorlatban

Vendégünk Dr. Merkely Béla, kardiológus, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, és Marofka Ferenc az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának tisztviselője

Az előadást élőben a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon online közvetítjük!

A Covid19-világjárvány roppant emberi és gazdasági költségeket ró az Európai Unióra és a világra. A válság tartós megoldása minden bizonnyal a vírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyag kifejlesztésében és bevetésében rejlik. A biztonságos és mindenki számára mihamarabb elérhető oltóanyag életeket és munkahelyeket ment meg, és több milliárd eurót takarít meg.

Vendégünk Dr. Merkely Béla, magyar orvos, kardiológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, valamint Marofka Ferenc az Európai Bizottság tisztviselője, a Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságán az EU gyógyszerpolitikájával foglalkozik. A kezdetektől tagja a Bizottság különleges munkacsoportjának, amelyet a koronavírus elleni oltóanyagok koordinált EU-s beszerzésére hoztak létre. Szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogyan működik az oltóanyagokkal kapcsolatos európai uniós stratégia a gyakorlatban.

2021. február 24. 18:00
Egy csésze Európa – Finnország/Lahti

Az előadást élőben a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon online közvetítjük!

Idén Lahti Európa Zöld Fővárosa, ezért a februári menü Egy csésze Finnország. A 180 ezer tó országának egyik legszennyezettebb tava volt a Vesijärvi, Lahtiban. Ennek a tónak a kitisztításával kezdődött a hetvenes évek közepén az a folyamat, amelynek során az egykori szennyező ipari városból zöld oázist kreáltak az ottlakók. El tudnak képzelni egy várost, amelynek 74 százaléka erdő és 11 százaléka víz? Miként tudják a háztartási szemét 99 százalékát újrahasznosítani Lahtiban? Hogyan oldják meg, hogy 2025-re a város karbonsemleges legyen? Mit szólnak a helyiek, hogy sétálásra, tömegközlekedésre, biciklizésre és síelésre buzdítják őket – autózás helyett? Tényleg Lahtiban kóstolhatjuk meg a világ legjobb ivóvizét? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. És persze arra, hogy miért ilyen fontos a finneknek a környezetvédelem? Közben pedig nem felejtjük el bemutatni az ország legszebb természeti szépségeit sem. 

Az est díszvendége: Őexcellenciája Markku Virri, a Finn Köztársaság nagykövete. 

Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga, szerkesztő.

2021. február 25. 18:00
Termelőtől a fogyasztóig - méltányos, egészséges és környezetbarát élelmezés

Az előadást élőben a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon online közvetítjük!

A Farm to Fork (Termelőtől a fogyasztóig) stratégia az európai zöld megállapodás középpontjában áll, amelynek célja az élelmiszerrendszerek tisztességes, egészséges és környezetbarát kialakítása. Beszélgetésünk központi témája a méltányos, egészséges, fenntartható és környezetbarát élelmezés lesz.

Vendégeink:

Dezsény Zoltán - Magosvölgy Ökológiai Gazdaság (környezetgazdálkodási agrármérnökök)

Karalyos Gábor (Vegán Hegylakó) - színész, vegán "blogger"

Szombati Julianna - Szimpla Piac

Somogyi-Frizon Orsolya – az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságának tisztviselője (felkérés alatt)