skip to content
 
 
 

Európa Pont - január

Az Európa Pont 2021 januári programjai

2021. január 19. 19:00
Lumiére Filmklub – A létezés eufóriája

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kapott, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Szabó Réka, a rendező egy duettet képzelt el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét akarta párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mondott. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödtek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődött. „Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy tánc-színházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről.”

Az online esemény moderátora Gyárfás Dorka, újságíró, aki a vetítést követően Szabó Rékával, a film rendezőjével és a két szereplővel, Fahidi Évával és Cuhorka Emesével beszélget majd.

Az online filmvetítés ingyenes, de limitált és regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a letezeseuforiaja.eventbrite.com linken lehet. A film linkjét a regisztrációt követően, a vetítés napján küldjük majd el e-mailben.

FONTOS! Csak az első 100 regisztrálót tudjuk befogadni, így érdemes időben jelentkezni. A filmet csak magyarországi IP címmel lehet megnézni.

További információ a filmről: http://tunetegyuttes.hu/film/a-letezes-euforiaja

2021. január 27. 18:00
Egy csésze Európa - Litvánia

Az előadást élőben a https://www.facebook.com/europapont/ oldalon online közvetítjük!

2021-ben az Európai Unió Ifjúsági Fővárosa Klaipėda, ezért a menü januárban: Egy csésze Litvánia. Bemutatjuk az egyetemi várost, amely egyben Litvánia egyetlen tengeri kikötője is. Tényleg onnan lehet felismerni a helyieket, hogy nem sietnek? Hogyan képzelik el a litván fiatalok a jövő városát az Unióban? Miközben áttekintjük, hogy mely programokat tartanak meg online és melyeket tervezhetnek esetleg nyárra élőben, azt is elmagyarázzuk, hogy miért szeretett a közelben nyaralni Thomas Mann. A hófehér homokos, vándorló dűnés tengerparton kívül múzeumokról, végtelen litván erdőkről és a Keresztek Hegyéről is biztos szót ejtünk majd. Nem felejtjük el megtudni azt sem, hogy a Baltikum legnépesebb országában miért ilyen népszerű a kosárlabda, és miért alkották meg a Litvánia illata nevű parfümöt.

Az est díszvendége: Vytautas Pinkus, a Litván Köztársaság magyarországi nagykövete. 

Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga, szerkesztő.