skip to content
 
 
 

Európai választások 2019

• Az Unió demokratikus karja az Európai Parlament - ezért nem veheti félvállról a demokrácia fenntartása iránti elkötelezettségét: fenn is kell azt tartania. A szavazás az az alapvető demokratikus aktus, amelyben minden felnőtt európainak joga van részt venni. Minél többen szavaznak, annál legitimebb és erősebb az európai demokrácia!  

• Más módon is fontosak az európai választások az Uniónak. Az Európai Unió nem tökéletes, de sikeresen működő "entitás", amely az embereket védi és erősíti. A 2019-es európai választás azt a pillanatot jelenti, amikor dönthetünk jövőnkről, és elmondhatjuk: szerintünk mere menjen Európa. Európa jövőjét az európai választások sok tekintetben befolyásolják.

szavaznifogok.eu

• Ezért indít az Európai Parlament önkéntes-toborzó kampányt a szavaznifogok.eu és thistimeimvoting.eu oldalakon. Mert most nem csak tudatosítani szeretnénk az EU mibenlétét, vagy hangsúlyozni fontosságát. Most tanúságot teszünk amellett, hogy fontos a demokratikus folyamatokban részt vennünk, hogy puszta létezését őrizzük, és hatalmat adjunk az emberek kezése. Nem az a dolgunk, hogy megmondjuk: kire kell szavazni. Azért vagyunk, hogy elmondjuk: maga a szavazás fontos, az a tett, amivel a demokratikus folyamatba bekapcsolódunk.  

• Hogyan? Az Európai Parlament nem csak arra kéri az Uniós állampolgárokat, hogy szavazzanak, hanem hogy osszák meg egymással ezt az információt, hogy tanítsák és mozgósítsák egymást egy közös cél érdekében. A kampány kihangsúlyozza, hogy az emberek jövője a saját kezükben van; a demokrácia valódi lényege, hogy ne mások döntsenek a fejünk felett, hanem mindannyian tegyünk a jövőnkért. Ez az, amiért a Parlament a “szavazni fogok” szlogen kereteiben hirdeti meg a választási kampányát. Most - több forog kockán. Most - nem csak magunkért szavazunk, másokat is kérünk, hogy szavazzanak: a családjainkért, barátainkért, szomszédainkért és a közösségünkért. Mert ezúttal megértjük, hogy amikor mindenki szavaz, mindenki nyer.

• Ez a kampány merőben más, mint az ezelőttiek. Ezúttal nem az intézmények beszélnek az emberekkel elsősorban, hanem az emberek beszélnek egymással - arról, hogy milyen jövőt akarnak az EU-nak és mi ennek a kampánynak a lényege.

Hetente frissülnek majd az adatok a regisztráló önkéntesekről. A kampánnyal kapcsolatban további információ az alábbi linken:

szavaznifogok.eu

Az európai választásokkal kapcsolatos praktikus információ (szavazás módja, regisztrációs határidők, képviselők megválasztásának módja, stb.) a választási tájékoztató honlapon érhető el:

https://www.europai-valasztasok.eu/
 

Sajtóinformációk

A 2019-es európai választások teljes sajtóanyaga az alábbi linkeken érhető el:

Az EP választásokkal kapcsolatos információi
Főbb események
Felmérések és közvélemény-kutatások
Tények és adatok az EP-választásokról
Csúcsjelöltek és EB
Választási eredmények 1979-2014 - új webes alkalmazás