skip to content
 

Programjaink

Május 9. és 12. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg a LUX FILMNAPOK magyarországi vetítéseit. A rangos nemzetközi fesztiválokon sikerrel szerepelt alkotások közös vonása, hogy mind aktuális társadalmi jelenségekkel foglalkoznak, olykor drámai, máskor humoros formában.

Európa-nap 2023

2023-04-17

Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal várjuk a látogatókat. Az eseményen szolidaritásunkat is kifejezzük Ukrajnával.
Fotó: Lékó Tamás
2022. december 2-án tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Nap. A programon közel 300 fiatal vett részt, az ország minden részéről tíz iskola képviseletében. A rendezvényt az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanács szervezte közösen.
Hallasd a hangod! 2022
2022. október 14-15-én az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája kétnapos konferenciát szervezett mintegy 200 fiatalnak és önkéntesnek Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban. Az esemény immár harmadik alkalommal került megrendezésre.
Both Miklós és Hölvényi György EP-képviselő
Az idei év magyarországi díjazottja a Both Miklós előadóművész, zeneszerző, népzenekutató alapította Polyphony Projekt, amely az ukrán falvakban ma is fellelhető zenefolklór felkutatását, megőrzését és bemutatását tűzte ki céljául.
Az Európai Parlament budapesti, zágrábi, pozsonyi és bécsi kapcsolattartó irodái 2022. május 20-21-én közösen rendezték meg az Európai Parlament Nagykövet Iskola határokon átnyúló, angol nyelvű ifjúsági rendezvényét, amelyen 210 diák és pedagógus vett részt. A kétnapos zágrábi eseményen Európa jövőjével kapcsolatos beszélgetéseken vehettek részt a Horvátországból, Magyarországról, Ausztriából és Szlovákiából érkező diákok.
Fotó: Szkárossy Zsuzsanna
2022. május 11. és 13. között újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája a LUX közönségdíjra jelölt filmeket.
Tizennyolc éve már, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az Európa-napot és az  évfordulót május 8-án vasárnap az Európa-napi fesztivál keretében több ezren ünnepelték a Szabadság téren, ahol ingyenes családi és gyermekprogramok, fergeteges koncertek és 18 kilométeres, akadálymentes futóverseny is várta az eseményre kilátogatókat.
Május 11. és 13. között újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia megújult, közös filmművészeti díjára, a LUX közönségdíjra jelölt filmeket. A fontos társadalmi kérdésekre reflektáló alkotások vetítéseire a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

Európa-nap 2022

2022-04-08

Ünnepeljük együtt az Európa-napot 2022. május 8-án, vasárnap a Szabadság téren!
A World Schools Debating Championship nyertes csapata
Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Engame Akadémia a hétvégén a világ legrangosabb középiskolás vitaformátumában megrendezte az eddigi legnagyobb, országos angol nyelvű vitaversenyt - először, de terveink szerint nem utoljára!
Parlamenti Ifjúsági Nap 2021, Fotó: @Lékó Tamás
2021. november 12-én tizedik alkalommal került megrendezésre a „Van beleszólásod!” Parlament Ifjúsági Nap. A programon csaknem 300 fiatal vett részt, két budapesti és nyolc vidéki iskola képviseletében.
Európai Polgár Díj átadó ünnepség, Iványi Gábor, Dobrev Klára, Antal Bálint
2021. október 15-én és 22-én került megrendezésre az Európai Polgár Díj díjátadó eseménye az Európa Pontban. A díjazottak az Oltalom Karitatív Egyesület, a Freeszfe Emergency Exit programja valamint Dr. Baritz Laura domonkos szerzetes nővér és adjunktus. A díjakat Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, és Hölvényi György európai parlamenti képviselő adták át.  
Balról jobbra felső sor: Kósa Dorottya, Ladányi Ármin, László Karina. Alsó sor: Cseh Katalin, Deutsch Tamás, Hidvéghi Balázs EP-képviselők
Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája az EP plenáris üléseit megelőzően Instagram Live beszélgetést szervez az EP képviselőcsoportok magyar delegációinak tagjaival.
Virtuális formában rendezték meg május 9-én az Európa-napi fesztivált. Közel tízezren vettek részt az ingyenes online eseményen, amelyen a változatos családi programok mellett nemcsak a hazai zenei élet kiemelkedő képviselői várták a kikapcsolódni vágyókat, de főzőshow és szakmai beszélgetések is színesítették a programot. 2257 lelkes sportoló teljesítette a 17 kilométeres virtuális futóversenyt.
Az Európai Unió működéséről és az európai parlamenti információforrásokról szervezett online kurzust médiaszakos hallgatók számára az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája 2021 márciusában. A háromnapos, online szemináriumon négy magyar felsőoktatási intézmény összesen 28 diákja, valamint az europaert.eu közösség  öt kiemelkedő önkéntese vett részt.
A 2021-es nemzetközi nőnap alkalmából március 3. és 11. között számos online rendezvényt követhettek az érdeklődők
Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája online webináriumot szervezett a fiatal korosztály számára 'Hogyan működik az EU? - Az EU csúcsintézményeinek bemutatása az uniós klímapolitikán keresztül' címmel. A webinárium 2020. november 6-án került megrendezésre.
"Merre tart az Unió?" címmel szervezett az EP Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szakértői beszélgetést 2020. szeptember 18.-án. Az online eseményen Navracsics Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének (EUSTRAT) vezetője, volt uniós biztos, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, és az esemény moderátoraként Feledy Botond elemezték Ursula von der Leyen első évértékelő beszédét.
2020. február 28-29-én az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 250 fiatalnak és önkéntesnek szervezett kétnapos képzést az Európai Ifjúsági Központban. A Hallasd a hangod! rendezvény az europaert.eu közösségének és az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program tagjainak nyújtott készségfejlesztési tréninget és inspirációt - immár második alkalommal.
Fotó: Szkárossy Zsuzsa
2019. november 13. és 15. között az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt játékfilmeket.
Szavazni fogok intézményi kampány a vidéki nagyvárosokban
Az európai választásokat megelőzően az volt a célunk, hogy minél több vidéki helyszínen felhívjuk a figyelmet az európai választásokon való részvétel fontosságára és a „Szavazni fogok” intézményi kampányra. Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 2019 első félévében igyekezett minél szélesebb réteghez eljuttatni az intézményi kampány üzenetét: a média-roadshow, az egyetemi és középiskolai tájékoztató előadások, állampolgári fórumok mind lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek, hogy naprakész információhoz jussanak az európai választásokkal és az Európai Parlamenttel kapcsolatban.
Európa-nap a Szabadság téren
A fesztivál délelőtti fő attrakciójának számító, hazánk 15 éves uniós tagságát szimbolizáló „15 év – 15 kilométer” elnevezésű Európa-napi futóversenynek idén több mint háromezer résztvevője volt. Az idén hatodik alkalommal megrendezett – hazánk Európai Unióban eltöltött éveinek számával egyre növekvő távú – futóverseny útvonalának mentén a tizenöt éves EU-tagságunkra emlékeztető tizenöt óriásplakátot helyeztek el a szervezők. Ezek azt mutatták be, milyen sok területen támogatta az Európai Unió hazánk fejlődését az iskolafelújításoktól a kisvállalkozások hitelhez juttatásán át az egészségügyig
A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Országszerte színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat május 1. és május 18. között az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Europe Direct tájékoztató hálózat.
Szavazni fogok'19
2019. február 15-16-án az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 250 fiatalnak és önkéntesnek szervezett kétnapos képzést az Európai Ifjúsági Központban. A Szavazni fogok’19 rendezvény az intézményi kampány közösségének és az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban résztvevőknek nyújtott készségfejlesztést és inspirációt ahhoz, hogy az európai választásokon való részvétel fontosságát minél szélesebb körben terjeszthessék.
Varga Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Nemzetközi és Európai tanulmányok Karának, Európa-tanulmányok tanszékének tanársegédjével, egyben a magyarországi ”Szavazni fogok” kampány önkéntesével december 6-án, az NKE-n szervezett az Iroda előadásokat és kerekasztal-beszélgetést „Európai választások, európai kampány, európai választók? Magyarország és a 2019-es európai választások” címmel. Ez volt az első, önkéntes által szervezett rendezvény a magyarországi ”Szavazni fogok” kampány keretében.
2018. december 5-én az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája elindította a „Szavazni fogok” magyarországi kampányát, ahol a média, a partnerszervezetek, valamint a kampányban részt vevő magyar önkéntesek első alkalommal kaphattak részletes információkat az Európai Parlament intézményi kampányáról, valamint megvitathatták a demokratikus részvétel és a szavazás fontosságát a 2019-es európai választások keretében.
LUX FILMNAPOK az Urániában - Fotó: Bach Máté
2018. november 7. és 9. között az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt játékfilmeket.
Ujhelyi István EP-képviselő és Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő
Hogyan kívánják népszerűsíteni az európai demokratikus értékeket a fiatalság körében? Mi lenne az előnye és hátránya, ha Magyarországon is bevezetnék az eurót? Mit tud tenni az Európai Unió, illetve mi magunk mit tehetünk annak érdekében, hogy a jövőnket biztonságban tudhassuk? Ezekről a témákról is szó volt a hetedik alkalommal megrendezett „Van beleszólásod!” Parlamenti Ifjúsági Napon.

LUX filmnapok 2018

2018-10-16

November 7. és 9. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a 2018-as LUX filmdíjra jelölt három, döntős alkotást. A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket állít a középpontba.
Okosfalvak 2018
Több mint 160 fő vett részt az Okosfalvak rejtette lehetőségekről és azok jövőjéről szóló, október 8-án, Gödöllőn tartott konferencián, amelyet az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete rendezett. A témát Szanyi Tibor magyar (S&D) és Franc Bogovic szlovák (EPP) európai parlamenti képviselők, valamint Phil Hogan, mezőgazdaság és vidékfejlesztésért felelős biztos és Navracsics Tibor, oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos vitatta meg a résztvevő szakértőkkel.
Révkomárom - Európa és mi
Révkomáromban beszélgettek az Európai Unió jövőjéről Schöpflin György és Skripek Branislav európai parlamenti képviselők, valamint Dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi és Miko Ladislav, az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének vezetői  2018. október 8-án.
Európa jövőjéről vitáztak az EP-képviselők a Corvinus Egyetemen
2018. október 5-én Balczó Zoltán (független), Meszerics Tamás (Zöldek/ EFA), Schöpflin György (EPP) és Ujhelyi István (S&D) európai parlamenti képviselők „Európa Jövője” címmel egyedülálló kerekasztal-beszélgetésben vettek részt a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és a House of European Affairs and Diplomacy diákszervezet által szervezett vitában többek között felmerült a Brexit, a 2019-es európai választások, az új uniós költségvetési tervezet és annak magyarországi vetületei is.
Az Európai Polgár Díj átadása
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész és Varga Erika, a Romani Design alapítója és művészeti vezetője, divattervező vehették át az Európai Polgár Díjat kivételes teljesítményükért 2018. szeptember 21-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díjakat a felterjesztő Gál Kinga, Hölvényi György és Szájer József európai parlamenti képviselők adták át, Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke videó üzenetben küldte el méltatását.
Európa jövője - Corvinus, 2018.10.5.
Október 5-én, pénteken a Corvinus Egyetemen négy EP-képviselő vitatja meg az Európai Unió előtt álló legfontosabb feladatokat.
Az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére „Természeti kincseink határainkon innen és túl - Hogyan óvjuk meg Európa sokszínű természeti világát?” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodájának 2019-es naptárába.
Látogatók a European Meeting Pointnál
Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete immár 9. éve találkozik a Sziget fesztiválon az európai polgárokkal a European Meeting Point helyszínen, hogy Európa jövőjéről beszélgessen az odalátogatókkal. Idén a 2019. májusi európai választások is a figyelem középpontjába kerültek.
Európai Parlament Nagykövet Iskolája program
Idén második éve folytatódik minden tagállamban, így Magyarországon is a középfokú oktatási intézmények számára elérhető Európai Parlament Nagykövet Iskolája program. Az előző évet követően tíz új intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, így a tanév végén immár összesen 35 iskola diákjai és tanárai 2018. június 8-án ünnepélyes keretek között vehették át az Európai Parlament Nagykövet Iskola plakettjét, okleveleit és az ajándékokat.
Európa-nap 2018
Változatos családi programok, 14 kilométeres futóverseny, az Európai Unió új, EU&ME elnevezésű kampánya, illetve a hazai könnyűzenei élet számos csillaga várta vasárnap a budapesti Szabadság térre kilátogatókat. Idén is több ezren voltak kíváncsiak az egésznapos, ingyenes Európa-napi fesztiválra.
A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából.
A két napos rendezvény célja, hogy vitát alakítson ki a legfontosabb médiaszereplők, a vezető európai parlamenti képviselők és meghívott szakértők között. Ebben az évben az Európai Parlament különös hangsúlyt fektetett a nők médiaformáló szerepére, a nemek közötti egyenlőség előmozdítására a digitális korban, valamint a  szexuális zaklatások - az elfogadhatatlan elleni küzdelemre.
Idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg az Európai Parlament az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, melyet olyan fiatalok részére ítélnek oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel. Az ünnepélyes díjátadót 2018. májusában rendezik meg Aachenben.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti március 19-e és március 28-a között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő négy csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.
Mesés Európa - Népmesék hősei
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2017 őszén országos rajzpályázatot hirdetett 10-15 éves tanulók részére „Mesés Európa - népmesék hősei” címmel.
Szaharov-díj – Vendégünk: Lámia Adzsi Bassár - Fotó: EC/Dudás Szabolcs
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által közösen szervezett Szaharov-díj rendezvény 2017. december 13-án került megrendezésre az Európa Pontban. Az est vendége Lámia Adzsi Bassár, a Szaharov-díj 2016-os kitüntetettje volt. Miután kiszabadult az Iszlám Állam fogságából, Lámia Az Iszlám Állam által fogvatartott nők és az elnyomott jezidi kisebbség képviselője lett.
2017. november 8. és 10. között az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket.
Az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája „Brexit és Brexit után - az Európai Unió jövője” címen rendezett szakértői konferenciát és sajtófogadást november 10-én az Európa Pontban. A panelbeszélgetés a Brexit tárgyalások jelenlegi állását vizsgálta, jelezve, hogy a tárgyalási folyamat elérte a félidejét.

LUX-filmnapok 2017

2017-10-12

Az Európai Parlament filmdíjára jelölt, döntős filmek vetítése 2017. november 8. és 10.között.
Széll Tamás és Prof. Dr Szilárd István
Prof. Dr Szilárd István és Széll Tamás 2017 szeptemberében vehette át a rangos kitüntetést, amelyet az Európai Parlament ítél oda minden évben olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához.
rajzpályázat első helyezett.
Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére „Mesés Európa – népmesék hősei - A népmesék szerepe Európa kulturális örökségében” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának 2018-as naptárába.
.
A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is volt European Meeting Point helyszín a Sziget Fesztiválon, ahol az érdeklődők a fesztivál egyéb programjai mellett tájékozódhadtak az Európai Unióról, az uniós továbbtanulásról, munkavállalásról és jogokról.  
BPM (BEATS PER MINUTE), Robin Campillo – Franciaország, SÁMI BLOOD (SÁMI VÉR) Amanda Kernell – Svédország, Norvégia, Dánia és a WESTERN, Valeska Grisebach – Németország, Bulgária, Ausztria jutott a 2017-es LUX filmdíj döntőjébe. A döntősöket Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke jelentette be a Velencei filmnapok sajtókonferenciáján.
Az Európai Unió olyan mértékű bevándorlási nyomással néz szembe, mely megkérdőjelezi reakciós képességünket is. Ez a nyomás kihívást jelent az európai egység, az európai szolidaritás és hatékonyság számára. Állampolgáraink számára újra kell építenünk az európai igyekezetet, törekvést és közös, értelmezhető elképzelést kell megfogalmaznunk a 2019-es európai választásokat megelőző időben.
Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája interaktív workshopot szervezett 2017. június 1-én, csütörtökön  az Európa Pontban “Megbízható hírforrások az Európai Parlamentben (és azon túl)” címmel.
Szakértői konferencia az uniós környezeti felelősség irányelvről
 „Ki fizet a környezeti károkért? Tanulságok Kolontár után és az európai szabályozás” címmel rendezett szakértői konferenciát 2017 május 24-én Budapesten az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, amelyen JÁVOR Benedek EP-képviselő és jelentéstevő, Bándi Gyula helyettes ombudsman, valamint a környezetvédelem hazai és uniós szakértői és érdekeltjei is részt vettek.
Európa-nap 2017 - futás
Az elmúlt évek hagyományához híven idén is különleges eseménnyel emlékeztek meg az Európa-napról és hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozásának évfordulójáról. Május 7-én a „13 év – 13 km” elnevezésű futóversennyel indult a rendezvény, amelyen az erős eső dacára több, mint 2700-an futottak. Ezen kívül rengeteg színes program várta a Szabadság térre kilátogató érdeklődőket.
Eurobarometer felmérés
A Római Szerződés 60. évfordulójának évében az európai polgárok inkább az egységes politika integráció mellett teszik le voksukat, mintsem hogy több tagállamban is párhuzamos, de esetleg más-más irányba mutató politikákat lássanak. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ebben a kérdésben tagállamonként jelentős eltérések mutatkoznak.
2017. május 7-én, vasárnap kerül megrendezésre az immár hagyományos európa-napi fesztivál és családi nap a Szabadság téren.
Parlamenti Ifjúsági Nap - Schöpflin György EP-képviselő
2017. március 31-én hatodik alkalommal rendezték meg a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A program a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája közös szervezésében került megrendezésre.
Idén tizedik alkalommal hirdette meg az Európai Parlament az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, melyet olyan fiatalok részére ítélnek oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő projektjeikkel. Az ünnepélyes díjátadót 2017. május 23-án rendezik meg Aachenben.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti március 27-e és április 7-e között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő négy csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.
Az Európai Parlament Nagykövet Iskola program első képzése
2017 januárjában elindult az Európai Parlament nagyszabású ifjúsági projektje, az Európai Parlament Nagykövet Iskola program.
Ujhelyi István, EP-képviselő a turisztokai évértékelőn
2016. december 19-én „Tourism on the Spot - év végi beszámoló az Európai Parlament Közlekedési és Turisztika Bizottságának alelnökétől” címmel szakértői konferenciát szervezett az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája az Európa Pontban. Az eseményen Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő, a Közlekedési és Turisztikai Bizottság alelnöke és a szakma hazai szakértői vettek részt.
A december 16-i döntővel véget ért a 2016-os „4 for Europe” középiskolások számára kiírt uniós témájú országos vetélkedő.
LUX-filmnapok az Urániában
November 16. és 18. között az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket.
Az Európai Parlament Alkotmányügyi szakbizottságának küldöttsége Budapesten járt
Az Európai Parlament Alkotmányügyi szakbizottságának küldöttsége Budapesten járt 2016. november 2. és 4. között.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája 2016 őszén országos rajzpályázatot hirdetett 10-15 éves tanulók részére „Értékeink Európában - ami összeköti Európát” címmel.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti november 7. és 18. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a megújult www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő hat csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.
Lux filmdíj.
November 16. és 18. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX filmdíjra jelölt, döntős filmeket. Leyla Bouzid Felnyitom a szemem, Claude Barras Életem Cukkiniként és Maren Ade Toni Erdmann című filmjének vetítésére az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet jegyeket nyerni.
Az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája együttműködésben a központi médiaszolgálattal sajtószemináriumot szervezett Európa jövőjéről Brüsszelben 2016. október 18-19. között.
Budapesten az Európai Ifjúsági Nagykövetek
Október 18-án az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája látta vendégül az Európai Ifjúsági Nagyköveteket az Európa Pontban. Az EU iránt különös érdeklődést mutató holland, lengyel, török, spanyol és magyar diákok számára szervezett program a Tájékoztatási Iroda egy rövid prezentációjával indult, amely az Európai Parlament és az Iroda ifjúsági programjait és közösségi média tevékenységét mutatta be.
Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája országos rajzversenyt hirdet 10-15 éves tanulók részére „Értékeink Európában - ami összeköti Európát” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotók tárgyjutalomban részesülnek. A legjobb pályaművek bekerülnek az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodájának 2017-es naptárába.
Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Major Balázs, Kozma Imre és Hölvényi György az Európai Polgár díj átadásán
A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepélyes díjátadó keretében szeptember 23-án Európai Polgár díjat kapott Kozma Imre és Major Balázs. Az Európai Parlament által a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdítása, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programok alapítása terén kiemelkedő polgárokat díjazó kitüntetést Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök és Hölvényi György EP-képviselő adták át a díjazottaknak.
Niedermüller Péter EP-képviselő a szakmai egyeztetésen
Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája 2016. szeptember 21-én „Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége” címmel szakmai egyeztetést tartott, amelyen Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő és menekültügyi szervezetek és szakértők vettek részt.
A magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon „4 FOR EUROPE” címmel európai uniós témájú versenyt szervez középiskolás diákoknak.
Schöpflin György EP-képviselő a Nemzeti Ifjúsági Tanács által szervezett Szabadegyetemen, Felsőörsön
Felsőörsön találkoztak szeptember 15. és 18. között a hazai ifjúsági civil szektor képviselői, ahol a Nemzeti Ifjúsági Tanács által szervezett Szabadegyetemen a résztvevő fiatalok tapasztalat- és tudásmegosztáson, valamint közösségépítésen keresztül fejleszthették képességeiket, szervezeteiket, valamint a tagszervezeteink közötti együttműködéseket.
250 középiskolás diák részvételével került megrendezésre Budapesten 2016. május 27-én a Parlamenti Ifjúsági Nap azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában. A zsűri döntése alapján a strasbourgi Euroscola-programban való részvételt a győri GYSZSZC Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nyerte.
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák által második alkalommal meghirdetett „Fedezd fel EUrópát!” című program keretében 2017-ben országosan összesen 38 osztály látogathat el Budapestre, az Európai Unió Házába.
Tanórák az Európa Pontban
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája a 2016-2017-es tanévben is folytatja 2011 szeptemberében indított ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásait, az "EU-órákat". A foglalkozások általános - és középiskolás csoportok számára indulnak, a programok helyszíne a Millenáris parkban található Európa Pont, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által szervezett online Euroscola-játék 2016 nyarán új külsőt és struktúrát kapott. A belépéshez szükséges kódokat 2016. szeptember 1-én kiküldtük e-mailben minden magyarországi iskolának az iskola központi e-mail címére és levélben az iskola igazgatójának is.
Ujhelyi István, Meszerics Tamás és Jávor Benedek EP-képviselők a Sziget fesztiválon
A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is volt European Meeting Point elnevezésű helyszín a Sziget Fesztiválon, ahol az érdeklődők a fesztivál egyéb programjai mellett tájékozódhadtak az Európai Unióról, az uniós továbbtanulásról, munkavállalásról és jogokról.
Szakértői konferencia az uniós versenypolitikáról, Budapest 2016.
2016. július 8-án „Hogyan javítható az Európai Unió versenypolitikájának hatékonysága?” címmel szakértői konferenciát szervezett Budapesten az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, amelyen Szanyi Tibor EP-képviselő és jelentéstevő, valamint a versenyjog hazai szakértői és érdekeltjei is részt vettek.
Megújult az Euroscola-játék
Az Euroscola online játék új külsőt és struktúrát kapott, a 2016-os őszi versenyidőszakban már az új felületen mérhetik össze tudásukat a középiskolás diákok, hogy strasbourgi utat nyerhessenek!
Sajtószeminárium Strasbourgban, az Európai Parlamentben
Az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája sajtószemináriumot szervezett Strasbourgban az Európai Parlament folyamatban lévő jogalkotási munkájáról és az Európai Unió aktuális kihívásairól.
Az Európai Polgár díj
Major Balázs és Kozma Imre egyikei az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj 50 díjazottjának 2016-ban. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.
Schiffer András és Pelczné Dr. Gáll Ildikó válaszolnak a diákok kérdéseire a Parlamenti Ifjúsági Napon
2016. május 27-én ötödik alkalommal rendezték meg a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A program az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közös szervezésében került megrendezésre.
Holland életkép
A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium The Ice/Bear Project csapata nyerte meg a DiákrEPorters országos diákújságíró pályázatot 2016-ban, amelynek fődíja egy 3 napos utazás volt az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2016 első félévében betöltő Hollandiába.
EYE 2016-ban
Több ezer fiatal vitatja meg az EU előtt álló kihívásokat a május 20-21-i strasbourgi Európai ifjúsági rendezvényen (EYE). A fiatalok uniós döntéshozókkal, az üzleti szektor és a civil szféra képviselőivel találkoznak és workshopokon, szemináriumokon vesznek részt. A rendezvényt Sylvie Guillaume (szocialista, francia) és Mairead McGuinness (néppárti, ír), az EP alelnökei nyitják meg pénteken reggel. Azok, akik személyesen nem lehetnek ott az eseményen, online követhetik majd a történéseket.
Az Euroscola-játék 2016-os tavaszi fordulójának nyertesei Strasbourgban
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által meghirdetett Euroscola online kvízjáték tavaszi fordulója 2016. május 1-jén véget ért. Az Euroscola-játék egy internetes tudásalapú kvízjáték, Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz kapcsolódó feleletválasztós kérdésekkel. Célja, hogy a középiskolás diákok játékos formában mérjék fel, és fejlesszék Európával kapcsolatos ismereteiket. Az idei tavaszi fordulóban a 4 legjobban teljesítő csapat (24 diák és 2 kísérőtanár) nyert strasbourgi utazást, akik az Európai Parlament üléstermében zajló szimulációs játékban egy napra EP-képviselővé válhatnak.
Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét városnéző futással nyitották az Európa-napot a Margitszigeten. A „12 év – 12 km” elnevezésű futóversenyen közel háromezer futó állt rajthoz, és ezzel egy időben megkezdődött az Európa-napi fesztivál is, ahol változatos programok és koncertek várták az érdeklődőket.
Május 3-án Aachenben tartották az idei Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj győztes projektjeinek ünnepségét
A menekültek integrációját mozdítja elő az olasz InteGREAT projekt, az Európai Ifjúsági Károly-díj idei győztese. A második helyen a görög „Searching for Charlemagne” projekt végzett, a harmadik helyezést pedig brit fiatalok szerezték meg a fiatalok nemzetközi konferenciájának ötletével. A díjat minden évben olyan fiatalok által megvalósított ötletek kapják, amelyek elősegítik az európai nemzetek közti kölcsönös megértést. A díjátadót május 3-án tartották a németországi Aachenben.
Az ötödik alkalommal megrendezett „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban
Idén ötödik alkalommal rendezik meg május 27-én a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A programot az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közösen szervezi.
Indul az Euroscola-játék 2016-os tavaszi fordulója!
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti április 18. és május 1. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő négy csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak.
Európa-nap 2016. május 8-án
Rúzsa Magdi koncert, 12 év – 12 km futás, EU-s információk, a Rutkai Bori Banda előadása, az Ivan and the Parazol és a Mary Popkids zenekarok fellépése, valamint változatos gyermek- és szabadidős műsorok, játszóházak – többek között ezekkel a programokkal vár mindenkit május 8-án, vasárnap reggel tíztől este kilencig az Európa-nap a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.
A győri nemzetközi fórum előadói
Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: Nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról címmel rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Győrben. Az április 8-i eseménynek a győri Mobilis Centrum adott otthont; meghívott európai parlamenti képviselőként jelen volt Meszerics Tamás zöldpárti, és Anna Zaborska néppárti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója is.
Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról
Az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája nemzetközi fórumot szervez "Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról" címen április 8-án pénteken, Győrben. A program vendégei Meszerics Tamás zöldpárti európai parlamenti képviselő, aki "A szegénység elleni küzdelem célkitűzéseinek eléréséről a növekvő rezsiköltségek fényében" című jogalkotási indítvány jelentéstevője; Anna Zaborska, néppárti szlovák európai parlamenti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.
A Diák rEporters diákpályázat nyertesei: a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium The Ice/Bear Project csapata
A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium The Ice/Bear Project csapata nyerte meg a Diák rEporters országos diákpályázatot. A diákújságíró versenyre több mint 30 szerkesztőség jelentkezett az ország minden részéről, a programba több mint 3000 diák kapcsolódott be. Rengeteg helyi és megyei lap segítette a fiatalok munkáját, több száz tudósítás, cikk és interjú született a legváltozatosabb témákban, a diákok munkájának köszönhetően.
Európai Ifjúsági Károly-díj magyarországi nyertese
Kiválasztották az immáron kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Ifjúsági Károly-díj nemzeti győzteseit, akik továbbjutnak az európai döntőbe. A magyar továbbjutó a „Híd Cserdi, Gelsenkirchen és Duisburg között” című projekt. Az európai fődíjat olyan fiatalok kapják, akik tevékenységükkel hozzájárultak a különböző európai országok népei közti megértés előmozdításához. Az európai zsűri április 7-én hirdeti ki a nyertes projekteket.
A Túl az első X-en regionális döntője
Budapest, 2016. március 10. – Izgalmas versenyek, nehéz kérdések és tanulságos válaszok jellemezték a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” elnevezésű középiskolai vetélkedő regionális döntőit. Az áprilisi országos döntőre tizennégy csapat jutott tovább.
Sajtószeminárium Brüsszelben  a menekült és menedékkérő nőkről
Az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája együttműködésben az EP brüsszeli médiaszolgálatával sajtószemináriumot szervezett Brüsszelben menekült és menedékkérő nők helyzetéről az Európai Unióban. A 2016. február 29. és március 3. között megtartott szemináriumon az újságírók magyar és külföldi EP-képviselőkkel, a témával foglalkozó civil és nemzetközi szervezetek képviselőivel találkozhattak.
Deutsch Tamás EP-képviselő a  Diák rEPorters regionális döntőjén
Deutsch Tamás EP-képviselő nyitotta meg a Bornemissza Péter Gimnázium Európai Uniós témájú iskolanapját 2016. február 29-én, ahol a Diák rEPorters országos diákújságíró versenyének egyik regionális döntőjét rendezték meg. A diák szerkesztői csapat interjút is készített a képviselővel.
Az EU-tanóra félév végi záróversenye
Az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája megbízásából a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézménye által szervezett és lebonyolított országos EU-tanóra interaktív foglalkozásokon legjobban teljesítő iskolák immár hagyományosan minden félév végén záróversenyen mérhették össze tudásukat.
Még lehet pályázni az  Európai Ifjúsági Károly-díjra!
Meghosszabbított határidővel február 15-ig lehet beküldeni az ifjúsági projekteket az Európai Ifjúsági Károly-díjra. Fiatalok olyan projektjeit várják, amelyek előmozdítják az európai egyetértést és integrációt vagy egyszerűen példát mutatnak a közösségként való együttélésre.
A Saul fia c. magyar film főszereplője, Röhrig Géza január 27-én az Európai Parlament elnökével, Martin Schulzcal beszélgetett a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából. A beszélgetés felvételről angol nyelven itt látható:
Gratulálunk a Zalaegerszegi SZC Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola diákjainak, akik ezzel a videóval nyerték meg a „Fedezd fel EUrópát!” középiskolai videóverseny fődíját!