skip to content
 
 
 
2018-04-06

Európa-napi események

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája és az Európai Bizottság Magyarországon is számos eseményt tervez az idei Európa-nap alkalmából.

Dátum: 01/05/2018 - 07:00 to 13/05/2018 - 21:00
Helyszín: Budapest V., Szabadság tér

2018. május 13-án, vasárnap rendezzük meg az immár hagyományos Európa-napi családi fesztivált a budapesti Szabadság téren. A nap folyamán koncertekkel, változatos családi és gyerekprogramokkal és EU-s információkkal várjuk a látogatókat. A Szabadság térről indul a Magyarország 14 éves EU-tagságát ünneplő, 14 év - 14 km elnevezésű futóverseny  is.

NAGYSZÍNPAD
07:00 FUTÓK ÉRKEZÉSE, REGISZTRÁCIÓ
10:00 FUTÓVERSENY RAJT
12:00 KÖSZÖNTŐK, MEGNYITÓ, FUTÓVERSENY EREDMÉNYHIRDETÉS
14:00 HANGÁCSI MÁRTON
16:00 SZALONNA ÉS BANDÁJA
18:00 PÁL UTCAI FIÚK
19:30 BUDAPEST BÁR
 
PÓDIUMSZÍNPAD (GYEREKPROGRAMOK)
11:00 "ÁLLATI ZENÉS ABC" BÍRÓ ESZTER GYEREKKONCERTJE
12:45 ÁKOM-BÁKOM BÁBCSOPORT: EGYSZER VOLT… A KISKONDÁS
15:00 MINTAPINTY ZENEKAR
17:00 BOLBA ÉVA ÉS A JAZZTERLÁNC

Országszerte is színes Európa-napi programokkal, nyereményjátékkal várja a családokat az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózat. A Budapesten kívüli Európa-napok időpontjai és helyszínei 2018-ban a következők:

május 1. kedd – Tatabánya (Csónakázó-tó), Pécs (Balokány Liget), Zalaegerszeg (Zala Plaza parkolója)
május 4. péntek – Békéscsaba (Csaba Center előtti terület)
május 5. szombat – Szekszárd (Béla tér), Somoskőújfalú (Vár alja)
május 8. kedd – Szeged (Szent-Györgyi Albert Agóra)
május 9. szerda – Eger (Dobó tér), Kecskemét (Piaristák tere), Kaposvár (Európa Park)
május 10. csütörtök – Debrecen (Debreceni Egyetem , Böszörményi úti Campus), Győr (volt Megyeháza előtti tér), Nyíregyháza (Szabadság tér)
május 11. péntek – Miskolc (Városház tér), Sárbogárd (Hősök tere), Szombathely (Fő tér)
május 12. szombat – Szolnok (Kossuth tér)

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett az Európa-napokon a Europe Direct irodák munkatársai tájékoztatást adnak az EU-val kapcsolatos más témákban is, legyen szó oktatásról, munkavállalásról, utazásról vagy az Unió céljairól. A programot idén is kvízek, játékok színesítik. Az Európa-totót helyesen kitöltők között egy két személyre szóló egyhetes bulgáriai nyaralást sorsolunk ki.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU 28 tagállamában Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.