skip to content
 
2021-10-28

Európai Polgár Díj díjátadó ünnepsége az Európa Pontban

2021. október 15-én és 22-én került megrendezésre az Európai Polgár Díj díjátadó eseménye az Európa Pontban. A díjazottak az Oltalom Karitatív Egyesület, a Freeszfe Emergency Exit programja valamint Dr. Baritz Laura domonkos szerzetes nővér és adjunktus. A díjakat Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, és Hölvényi György európai parlamenti képviselő adták át.  

A 2008-ban alapított Európai Polgár Díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki.

A díjátadók a 2020-as évben a járványhelyzet miatt elmaradtak, így az idei évben került sor mind a 2020-as, mind a 2021-es díj ünnepélyes átadására.

Mindkét díjátadó ünnepséget Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője nyitotta meg az Európai Polgár Díj bemutatásával.

Október 15-én Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Antal Bálint, a Freeszfe elnökségi tagja vehették át a díjakat Dobrev Klára EP-alelnöktől. Az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját Haraszti Miklós, emberi jogi aktivista, a Freeszfe díjazott projektjét pedig Rajk Judit, énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára méltatta.

Európai Polgár Díj átadó ünnepség,
Európai Polgár Díj átadó ünnepség, Iványi Gábor, Dobrev Klára, Antal Bálint

Az október 22-i díjátadón Baritz Laura nővér Hölvényi György EP-képviselőtől vette át a díjat, munkáját pedig Tóth József, az ÉrMe Hálózat Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Keteg Oikonómia Kutató Intézet Alapítvány kuratóriumi tagja méltatta.

Európai Polgár Díj átadó ünnepség, Baritz Laura, Hölvényi György
Európai Polgár Díj átadó ünnepség, Baritz Laura, Hölvényi György