skip to content
 
2022-06-20

#EPAStogether határon átívelő rendezvény Zágrábban

Az Európai Parlament budapesti, zágrábi, pozsonyi és bécsi kapcsolattartó irodái 2022. május 20-21-én közösen rendezték meg az Európai Parlament Nagykövet Iskola határokon átnyúló, angol nyelvű ifjúsági rendezvényét, amelyen 210 diák és pedagógus vett részt. A kétnapos zágrábi eseményen Európa jövőjével kapcsolatos beszélgetéseken vehettek részt a Horvátországból, Magyarországról, Ausztriából és Szlovákiából érkező diákok.

A résztvevőket Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke videóüzenetben köszöntötte, majd Karlo Ressler (EPP) és Sunčana Glavak (EPP) EP-képviselők, valamint Stephen Clark, igazgató és a kapcsolattartó irodák vezetői is köszöntötték a programon résztvevő fiatalokat. A nyitóesemény után többféle program várta a diákokat: eszmecsere ukrán diákokkal az ukrajnai szolidaritásról, előadás az európai aktivizmusról, workshop a Green dealről, valamint workshop Ladányi Árminnal, az europaert.eu közösség egyik kiemelkedő tagjával. A diákokat kísérő pedagógusok eközben az EPAS szenior nagykövetek részére tartott tréningen vehettek részt.

Délután Európa jövőjéről beszélgetett Ujhelyi István (S&D) magyar és Ivan Štefanec (EPP) szlovák EP-képviselő, akikkel ezután személyesen is beszélgethettek a fiatalok. Az europaert.eu kerekasztal-beszélgetésen Virág Imre és Engelbrecht Azurea magyar önkéntesek is felszólaltak. A tartalmas napot EU kvíz és EU karrierlehetőségekről szóló előadás zárta.

A rendezvény második napján a zágrábi botanikus kertben horvát cserkészek a Green Action-ről beszélgettek az érdeklődőkkel. Ez volt az első alkalom, hogy a Nagykövet Iskola program tagjai nemzetközi környezetben találkozhattak egymással, tréningeken vehettek részt és Európa és a fiatalok jövőjéről vitázhattak.