skip to content
 
2022-05-11

Több ezren ünnepelték az Európa-napot Budapesten a Szabadság téren

Tizennyolc éve már, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az Európa-napot és az  évfordulót május 8-án vasárnap az Európa-napi fesztivál keretében több ezren ünnepelték a Szabadság téren, ahol ingyenes családi és gyermekprogramok, fergeteges koncertek és 18 kilométeres, akadálymentes futóverseny is várta az eseményre kilátogatókat.

A fesztivál az uniós beruházásokat is megjelenítő, „18 év – 18 km – EU-s futás” elnevezésű, akadálymentes, belvárosi futóversennyel vette kezdetét. A kilométerek száma, mint már hagyományosan minden évben, az uniós csatlakozás 18 évét szimbolizálta. A távot 6-6-6 kilométeres, háromfős váltóban is lehetett teljesíteni. Idén közel háromezren vettek részt a sportrendezvényen. A futóversenyen rajthoz állt Nagy Dani, Illés Fanni, Győrfi Pál és Túróczi Réka, Irunmom is.

A futóversenyt követően a rendezvényt Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője nyitották meg.

Az Európa-napi fesztiválon a gyermekeknek és a családoknak a Kaláka együttes, az AdniJóga gyermekjóga csoport, Kovácsovics Fruzsina és az Ákom-bákom bábcsoport kínált szórakozási lehetőséget. A könnyűzene kedvelői a Mrs Columbo, a The Biebers és – az esemény zárásaként – a Kiscsillag koncertjét élvezhették, de interaktív nyereményjáték és EU-s információk is színesítették a programot. A fesztivál témái között idén különös hangsúlyt kapott az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritás: több, menekülteket segítő szervezet is bemutatta a helyszínen a munkáját, és a színpadon felléptek ukrán művészek is. A rendezvény másik fontos témája az Európai Unió 2022-es tematikus éve, az ifjúság európai éve volt.

Az érdeklődő látogatók délután Ujhelyi István EP-képviselővel beszélgethettek az Európa Pont sátránál, aki saját felajánlásként Interrail-bérleteket adott át.

 

Fotók:

Képszerkesztőség

@ European Union 2022 - Source : EP