skip to content
 
 
 

Díjak

Szaharov-díj

Az emberi jogok tiszteletben tartása az Európai Unió egyik alapvető értéke. E jogok bármilyen megsértése a társadalmunk alapját képező demokratikus értékeket érinti, függetlenül attól, hogy az Unión belül vagy azon kívül került-e rá sor.  Az Európai Parlament az ilyen jogsértések ellen jogszabályi fellépéssel küzd, amely magában foglalja a választási megfigyelést, a havonta  Strasbourgban megrendezett emberi jogi vitákat, illetve hogy a külső kereskedelmi megállapodásokba belefoglalják az emberi jogok kérdését.

Az Európai Parlament emellett az 1988-ban létrehozott, a gondolatszabadságért évente odaítélt Szaharov-díj révén is támogatja az emberi jogokat. A díjat az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítélik oda, ami ráirányítja a figyelmet az emberi jogi jogsértésekre, emellett támogatja a díjazottakat és ügyüket.

Szaharov-díj

Lux-díj

Az Európai Parlament 2007 óta létező Lux-díja minden évben ráirányítja a figyelmet azokra a filmekre, amelyek kapcsolódnak az Európában zajló legfontosabb vitákhoz. A Parlament véleménye szerint a mozi – a tömegkultúra eszközeként – ideális hordozója az Európáról és Európa jövőjéről folytatott vitáknak és továbbgondolkodásnak. A mozi olyan közkedvelt és megfizethető médium, amely képes különböző nemzedékeket is magához vonzani.

A díj célja, hogy népszerűsítse az európai filmeket és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye azokat, illetve a mozik segítségével ösztönözze a kulturális párbeszédet a nemzetek között.
Minden évben egy nemzetközi zsűri választja ki a három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet a Lux-filmnapok keretében. A Lux-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a Lux-díjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat. A határokon átívelő Lux-filmnapok különlegessége, hogy a három filmet mindenütt az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. A győztes alkotást az Európai Parlament novemberi plenáris ülésén jelentik be Strasbourgban.

A közönség minden évben szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon.

Lux-díj

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj

Az Európai Unió különböző országaiban élő fiatalok eltérő nyelveken beszélnek, más a kultúrájuk, történelmük és különböző szokásaik vannak. Mindez azonban nem akadályozza őket egymás megismerésében, hanem sokkal inkább jó lehetőség a nemzetközi barátságok és kapcsolatok kialakítására. Az Európai Ifjúsági Károly-díj olyan csereprogramok, nemzetközi ifjúsági események, projektek megszervezését támogatja, melyek az európai fiatalokat együttműködésre, egymás megértésére és megismerésére ösztönzik, valamint erősítik bennük az európai azonosságtudatot. Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjjal nem megvalósítandó ötleteket, hanem már futó programokat jutalmaz a zsűri, hogy támogassa a projekt további menetét, fejlődését.

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra pályázhat bármely olyan fiatal vagy ifjúsági csoport, melynek tagjai 17 és 30 év közöttiek, akik az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgárai. Az Európai Parlament és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány (www.karlspreis.de) közösen jutalmazza a legjobb programot nyújtó pályázókat. A győztes kiválasztása két lépésben történik. Elsőként a nemzeti zsűrik mind a 28 tagállamban kiválasztanak egy-egy győztest, majd a 28 projektből az európai zsűri jelöli ki a három dobogóst. A három legjobb projektnek járó pénzjutalmat az Európai Parlament elnöke és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány képviselője nyújtja át. A nemzeti projektek részvevői meghívást kapnak az aacheni (Németország) díjkiosztó ünnepségre, a három legjobb pályázó pedig ellátogathat az Európai Parlamentbe.

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj

Európai Polgár díj

A 2008-ban alapított Európai Polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. A díjra európai parlamenti képviselők magánszemélyeket és szervezeteket jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról.

Díjazottak